verbindende communicatie

Verbindende communicatie is goed voor de relatie

In deze blog wil ik het graag hebben over verbindende communicatie.
Ik hoor het zo vaak terug in de coachgesprekken: klanten die teleurgesteld zijn over het feit dat hun partner/collega/moeder het niet ziet als ze het moeilijk hebben: “Mijn partner ziet niet eens dat ik …….somber, moe, verdrietig etc…..ben”. Hierbij gaan mijn klanten ervan uit dat hun partner dit ‘gewoon’ wél zou moeten zien. Helaas werkt dit in de praktijk meestal niet zo en vervolgens komen ze bij mij terecht voor hulp. Dagelijks zie ik de positieve verandering, wanneer mijn klanten zich verdiepen in het toepassen van verbindende communicatie. Graag deel ik met jullie mijn eigen ervaring en inzichten.

Waar gaat het mis?

Het begint allemaal op school. Daar leren we al op jonge leeftijd dat ons bestaan afhangt van de inzet van ons denken, leren we te oordelen, te vergelijken en wordt er vooral ingezet op het vergroten van kennis. We leren denken in goed en fout en plaatsen alles en iedereen in een hokje. En dat alles gebeurt vaak zonder dat we ons daarvan bewust zijn. We leren ons te richten op de gevoelens van anderen, om af te stemmen op hún wensen. In eerste instantie op onze ouders, broers en zussen, in een later stadium op de leraar, en nog later op onze leidinggevende en natuurlijk op onze partner. We worden een kei in het afstemmen op de ander, maar niet op onszelf. Ongemerkt raken we afgesneden van onze werkelijke gevoelens en behoeften, waardoor we uiteindelijk zelfs stoppen met het delen van deze informatie met de mensen die ons lief zijn. Verbindende communicatie helpt ons om hier een nieuwe weg in te vinden. 

Wat is verbindende communicatie?

Verbindend communiceren is een andere manier van denken, doen en communiceren. Het is gericht op verbinding in plaats van oordelen en verwijten, vanuit je eigen gevoelens en behoeften. Van oorsprong is deze manier van communicatie ontwikkeld door Marshall Rosenberg, onder de naam Geweldloze Communicatie. Met verbindende communicatie krijg je meer voor elkaar en is er minder gedoe. Het gaat over stoppen met aardig zijn en actief je grenzen aangeven, helderheid creëren, mogen zijn wie je bent, en over ruimte geven aan je emoties. Verbindende communicatie gaat over het kunnen zien van elkaars menselijkheid. Niet met als doel om iemand te veranderen, te manipuleren of te overtuigen, maar juist gericht op het erkennen van verschillen, het zien van overeenkomsten en het komen tot een plan dat voor iedereen werkt. 

Herken jij jezelf?

Herken jij jezelf ook in de teleurstelling en het je niet gezien voelen door je partner/collega/moeder? Dan is verbindende communicatie wellicht echt iets voor jou. De eerste vraag die ik als coach in zo’n geval aan mijn klant stel is meestal: “Als je heel eerlijk bent: hoe goed kan jijzelf inschatten hoe het met je partner/collega/moeder gaat? En vervolgens: “Hoe weet je of dat klopt? Check je dat wel eens?” Maar ook: “Denk je dat jouw partner zich écht door jou gezien voelt? En hoe weet je dát eigenlijk?”. Waar ik naartoe wil is dat wanneer je meer gezien wilt worden, dit áltijd begint bij jezelf! Je partner kan natuurlijk onmogelijk ‘ruiken’ hoe het met je gaat. Sterker nog, vaak weten we niet eens wat er met onszelf aan de hand is. Laat staan dat we dat precies weten van onze partner. 

Ben jij bereid om de ander (weer) gewoon te vertellen hoe het écht met je is en wat er zoal in je omgaat? Onvoorwaardelijk, zonder dat je iets van hem/haar terugverwacht? En andersom: Wees ook (weer) eens nieuwsgierig richting je partner/collega/moeder. Hoe zou hij/zij zich nu eigenlijk écht voelen? Wat is het dat hem/haar zo bezig houdt? Vraag ernaar, verdiep je (weer) in zijn/haar leven, zoals je dat deed toen jullie elkaar net kenden. Mijn conclusie: Wil je meer verdieping in je gesprekken, begin dan bij jezelf. 

Reminder aan mezelf

En eerlijk is eerlijk. Ik moet mezelf er ook, steeds weer opnieuw, aan herinneren hoe belangrijk het is (lees: blijft!) om nieuwsgierig te blijven naar elkaar en naar wat er in elkaar omgaat is. Zelfs na bijna 30 jaar samen met mijn man, blijft het super belangrijk om deze informatie met elkaar te delen. Dagelijks vertel ik hem hoe het met me is, hoe ik me voel en wat ik nodig hebt. Het is essentieel voor onze emotionele verbinding ❤️. Ik doe dit om te voorkomen dat ik op enig moment teleurgesteld raak, me onvoldoende gezien voel, of me niet langer meer verbonden voel. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de relatie met mijn man, maar voor ál mijn relaties: werk en privé. Weten wat er in elkaar omgaat, werkt sterk verbindend.

Ik weet nu dat ik niet van mijn man kan verwachten dat hij altijd precies weet hoe het met me is, als ik zelf niks deel. Want mijn man is druk met zijn eigen dingen/werk. Hij is ook maar een mens met zijn eigen beslommeringen en beperkingen. Oeps, dat klinkt wel negatief……: “Sorry schat ☺️, gelukkig heb je óók heel veel mooie eigenschappen!”

Wisselwerking

Wat ik ook nog graag kwijt wil, is dat alles wat we verbaal of non-verbaal zeggen (of niet zeggen), een wisselwerking heeft op de ander. Dat wat we zeggen (actie) heeft onmiddellijk invloed op het gedrag van de ander (reactie). Dus wanneer ik meer open ben over hoe ik me voel, dan zal de ander ook eerder geneigd zijn om meer over zichzelf vertellen (actie=reactie). En wanneer ik meer nieuwsgierig ben naar wat mijn man zoal bezighoudt, zal hij dit op zijn beurt ook weer sneller aan mij vragen. Win-win dus!

Tot slot

Kan jouw communicatie wel een boost gebruiken? Wil jij de communicatie verdiepen op het persoonlijke vlak dan wel op werkvlak? Als coach kan ik je daarbij helpen. Ik kan je leren hoe je die verdiepingsslag kunt maken. Hoe je écht contact maakt met jouw gesprekspartner en omgaat met emoties tijdens gesprekken. Ik leer je je eigen behoeften en gevoelens te herkennen, verzoeken duidelijk en objectief te verwoorden en tegelijkertijd open te blijven staan voor wat de ander zegt.

Tip: Speciaal voor mensen die meer willen leren over verbindende communicatie, heb ik het coachprogramma: ‘Gevoelens uiten’ ontwikkeld. Stapje voor stapje help ik je bij het leren herkennen, erkennen, begrijpen, benoemen, uiten en reguleren van gedachten, gevoelens en emoties. Neem gerust een kijkje.

verbindende communicatie

Meer lezen?

Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om je communicatieve en emotionele vaardigheden te ontwikkelen. 
Ik heb meerdere blogs geschreven rondom het thema ‘gevoel uiten’:

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Lifecoaching

In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.

Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn. 

Ester Saelman

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?