jezelf opnieuw uitvinden

Jezelf opnieuw uitvinden; hoe doe je dat?

Als je niet gelukkig bent, zorgt dit er vaak voor dat je op enig moment de verbinding met jezelf kwijtraakt. Je weet niet meer weet wie je bent, wat je wilt en wat je kan. En wat de oorzaak ook is, het is één grote chaos in je hoofd en je weet gewoon niet waar je moet beginnen om de draad weer op te pakken. Eigenlijk zou je jezelf het liefst opnieuw uitvinden, maar hoe doe je dat?

Waneer jij jezelf nu herkent, dan heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat, wanneer je de verbinding met jezelf eenmaal kwijt bent, het ook steeds lastiger wordt om je te verbinden met de mensen om je heen. Met deze blog hoop ik je te inspireren om dit proces om te keren. Om stapje voor stapje het contact met jezelf weer te herstellen en jezelf opnieuw uit te vinden. Want jij en ik weten diep van binnen dat het niet genoeg is om stilletjes af te wachten en/of stiekem te hopen op een wonder. 

Wat je denkt ben je zelf

Laten we beginnen bij het begin. Jezelf opnieuw uitvinden gaat over je identiteit. Zoals ik het zie gaat je identiteit in deze context vooral over wie je zelf denkt dat je bent. In je loop van je leven heb je over jezelf bepaalde overtuigingen, gedachten en ideeën verzameld. Wees je ervan bewust dat op het moment dat die verzameling niet meer blijkt te werken, je dit altijd kunt veranderen. Je bent als persoon gelukkig niet statisch, je bent altíj́d aan het veranderen. Realiseer je dus goed dat het idee over jezelf flexibel is. 

Dieptepunt 

In mijn eigen geval was ik mezelf zo’n 10 jaar geleden helemaal kwijt. Terugkijkend op die periode had ik volledig onbewust, zoveel (onrealistische) verwachtingen en (belemmerende) overtuigingen gecreëerd, dat ik alleen maar teleurgesteld en ontevreden kon zijn. Want hoe goed ik ook mijn best deed en hoe hard ik ook werkte, het bracht me niet het geluk en de voldoening die ik voor ogen had. Hierdoor raakte ik ongemerkt steeds verder verwijderd van mezelf, en hiermee ook van de mensen om mij heen. Ik ervaarde chronische stress, met als dieptepunt dat ik zwaar overspannen thuis kwam te zitten van mijn toenmalige werk als directiesecretaresse.

Op dat moment was ik 42 jaar en moest noodgedwongen op zoek naar een nieuwe manier van leven. Ik wist dat ik mijn leven op een andere manier moest gaan inrichten, als ik de komende jaren wilde volhouden. Want wie ik was, werkte niet meer. Niet voor mezelf, niet voor mijn man en kinderen, niet voor mijn werk, niet voor de mensen om mij heen, voor niemand. 

Jezelf ont-moeten

Zoals ik er nu op terugkijk heb ik mezelf eigenlijk opnieuw uitgevonden. Met vallen en opstaan heb ik letterlijk en figuurlijk mezelf ont-moet. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar dat Lifecoaching toen op mijn pad kwam. Lifecoaching heeft mij doen inzien dat ik mezelf onvoldoende kende (zelfkennis). En als je jezelf niet goed kent, kan je ook geen rekening houden met jezelf: met wie je bent, wat je wilt en wat je kan. Ik vond mezelf ook helemaal niet belangrijk. Mijn aandacht ging (onbewust) altijd gelijk uit naar de ander. Ik stond altijd klaar voor iedereen die hulp nodig had. Maar om klaar te staan voor mezelf, met wat ik zélf wilde en nodig had, die stap had ik duidelijk overgeslagen. En laat dát nou juist een hele belangrijke voorwaarde zijn voor een leuker en lichter leven. 

Ester 2.0

Het is geen geheim dat het een lange en intensieve weg was om mezelf opnieuw uit te vinden. Maar wat heb ik veel geleerd. En wat ben ik dankbaar dat ik de ‘nieuwe Ester’ heb weten te vinden. Het was keihard werken, maar ik kan je vertellen dat het zich tienvoudig heeft terugbetaald: ik ben gelukkiger dan ooit. Ik ervaar een diep gevoel van evenwicht, rust en tevredenheid. Om jou alvast een zetje in de goede richting te geven, deel ik graag mijn meest belangrijke tips en inzichten. Want, zo lang als het bij mij heeft geduurd om mezelf opnieuw uit te vinden, hoeft het bij jou zeker niet te duren. 

Jezelf opnieuw uitvinden; mijn tips en inzichten: 

Vergroot je zelfkennis: 

Lifecoaching heeft mij geleerd dat zelfkennis de basis is voor wie zichzelf opnieuw wil uitvinden. Hoe kun je immers met vertrouwen een nieuwe weg inslaan zonder dat je jezelf kent? Wie zichzelf kent, weet welke richting hij op wil, wat zijn sterke en zwakke punten zijn, wat hij belangrijk vindt (en wat niet) en kent zijn blinde vlekken. Zelfkennis is ook het bewust zijn van de eigen gedachten, gevoelens en emoties. En het bewust zijn van je (onbewuste)patronen. Zelfkennis maakt als het ware bewust, wat je tot dan toe altijd onbewust hebt gedaan (met de resultaten die je tot nu toe hebt gekregen). Hierdoor krijgt je een steeds helderder beeld van jezelf, met alle waarheden en redenen waarom je wellicht doet wat je doet, maar óók van de dingen die niet waar zijn en valse redenen.

Reflectie en bezinning:

Om jezelf opnieuw uit te vinden, zal je regelmatig moeten reflecteren, nadenken over jezelf. Het overdenken van de eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg daarvan, met als doel je zelfkennis te vergroten en situaties in de toekomst effectiever te hanteren. Door te reflecteren maak je ruimte om te onderzoeken of het beeld dat je van jezelf hebt, eigenlijk nog wel klopt. Daarnaast kun je door te reflecteren ingesleten (gedrags)patronen (zie hierboven) aan het licht krijgen. Dat inzicht helpt je vervolgens om andere keuzes te maken. Door regelmatig te reflecteren leer je om de aandacht terug te brengen naar jezelf, om even uit je gehaaste leven te stappen en tijd en ruimte te maken om je te bezinnen op wat je wél wilt en wat je níet wilt in je leven. 

Maak jezelf belangrijk.

Wie zichzelf opnieuw aan het uitvinden is moet heel goed beseffen dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. Het is niet aan jou om de ander gelukkig te maken, evenmin als dat het aan de ander is om jou gelukkig te maken. Jij bent zelf aan zet!
Voor jezelf zorgen is vanaf nu prioriteit nummer 1, wanneer je je jezelf opnieuw wil uitvinden. De volledige focus op jezelf dus. En leg de mensen die dicht bij je staan uit waarom jij vanaf nu vaker voor jezelf gaat kiezen. Deel je plannen om jezelf opnieuw uit te vinden met anderen en vraag ze om je te ondersteunen tijdens deze periode van aanpassing. Geef en gun jezelf de tijd en aandacht om te groeien, om jezelf opnieuw uit te vinden. Bijkomend voordeel: als jij gelukkiger bent, heeft de ander daar vervolgens ook weer profijt van. 

Tip: Geef jezelf eens dezelfde zorg en aandacht, zoals jij die altijd aan anderen geeft. Je zult verbaasd zijn over het effect.

Laat je inspireren 

Geef jezelf elke week voldoende nieuwe inspiratie cadeau. Waar jij je inspiratie vandaan haalt is heel persoonlijk. Er is dan ook geen eenduidige inspiratiebron die voor iedereen werkt. Denk bv aan inspirerende personen, boeken, films, natuur, muziek, kunst of religie. Zoek het op, want het maakt je echt een gelukkiger mens. Inspiratie geeft het leven kleur en zin, het werkt als een soort innerlijke kracht. Een geïnspireerd persoon is enthousiast, vol vuur en gemotiveerd bezig met zijn activiteiten. Inspiratie zorgt ervoor dat je gedreven jouw eigen leven opnieuw vorm kan geven. Het maakt dat je je verder ontwikkelt en dat je er ook plezier in hebt. Jezelf opnieuw uitvinden geeft je al snel nieuwe energie.

Inspiratie oefening: Vraag jezelf eens af wie je bewondert, of tegen wie je opkijkt. Misschien iemand die je respecteert en die je inspireert in de te maken keuzes. Dit kan een familielid zijn of een beroemdheid, of een historische held of misschien wel een personage uit een film of boek. En sta er vervolgens eens bij stil wát diegene precies doet. Wat bewonder je in die ander? Wat inspireert je? Welke woorden komen er dan bij je omhoog? Deze woorden wijzen jou de weg om eigen keuzes te maken en stappen te zetten in het opnieuw vormgeven van jouw leven

Stap uit je routine, leer nieuwe dingen 

Het leven is eigenlijk één leerproces. Je hele leven lang ben je in ontwikkeling en kunnen je interesses veranderen. Ook de wereld verandert continue met alle nieuwe technologieën en inzichten die daarbij horen. En wat gebeurt er als jij niet meebeweegt? Dan past dat op enig moment niet meer bij de nieuwe werkelijkheid. 

Het belangrijkste argument om nieuwe dingen te leren? Het geeft zelfvertrouwen. Wanneer je iets nieuws leert, kan dit helpen het vertrouwen in jezelf te vergroten. Het zorgt ervoor dat je steviger in je schoenen staat. Door iets nieuws te leren, verbaas je jezelf vaak positief. Nieuwe dingen leren houd je scherp. Daarnaast voedt het leren van nieuwe dingen ook nog eens je creativiteit. En om jezelf opnieuw uit te vinden komt een beetje meer creativiteit goed van pas.  

Balans 

Als je jezelf opnieuw wil uitvinden, is het essentieel om je meer bewust te zijn van een goede balans in jezelf en de dingen die je doet. Ik heb geleerd om dat regelmatig bij mezelf te checken, om te voelen hoe mijn balans is op dat moment. Ik denk dan bv. aan de balans tussen: werk en privé, inspanning en ontspanning, hoofd en hart, me-time en mijn gezin, opladen en ontladen, vasthouden en loslaten. etc. Kom niet in de verleiding om jezelf af te meten aan anderen, iedereen is tenslotte uniek, iedereen is anders. Wanneer je goed in balans bent, zit je lekker in je vel en is er een gevoel van evenwicht, rust en tevredenheid. En als er dan toch wat fout gaat, kun je dit goed handelen. Je raakt niet zomaar van slag. 

Tegelijkertijd heb ik ook geleerd dat het in balans zijn als ultieme staat van zijn bijna onmogelijk is. In mijn ogen is er zelfs altijd een bepaalde vorm van onbalans nodig, zodat we ons als mens kunnen blijven ontwikkelen en groeien. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens oer-saai om altijd maar in een perfecte staat van ‘zijn’ te zijn. Wees jezelf er dus vooral van bewust, naar welke kant jouw weegschaal meer uitslaat, zodat je de balans tijdig kan bijstellen. Jezelf in balans houden is dus eigenlijk gewoon een dagtaak. 

Jouw diepste wensen

Zet jouw diepste wensen op een rijtje. We hebben allemaal zo onze wensen, misschien wel meer dan honderd, maar wees je er goed van bewust dat er maar een paar wensen zijn die er écht toe doen. De meeste wensen zijn maar tijdelijk en komen voort uit oppervlakkige lagen van ons bewustzijn. Er zijn maar weinig wensen die uit diepere lagen komen en er zijn er slechts een paar die uit onze ziel komen. Het zijn díe wensen die steeds weer opnieuw in je leven naar boven komen, vanaf je geboorte tot aan je dood. Dát zijn die wensen die ik hier bedoel. De wensen die passen bij jouw levensmissie, zijn de wensen die gemakkelijk in vervulling gaan en waarvan je het meest gelukkig wordt. Wensen die niet bij jouw levensmissie horen, zijn moeilijk of niet te realiseren. En áls het je toch lukt, word je er beslist niet gelukkig van. 

Lifedesign

En dan is het tijd om jouw diepste wensen in vervulling te laten gaan. Stel jezelf hierbij de volgende vraag: Hoe wil je jouw leven in de toekomst inrichten? In de lifecoaching noemen we dat een ‘lifedesign’, hierbij creëer je een ontwerp voor jouw leven. Dat wil zeggen: jij maakt in grote lijnen een plan. De invulling van de details laat je over aan de natuurlijke stroom van het leven en de wisselwerking met de mensen om je heen.

Hoeveel mensen laten hun leven bepalen door anderen: hun ouders, hun baas, de politiek of het geloof? Als je jezelf opnieuw wil uitvinden, is het belangrijk dat jij eigen vrije wil ontwikkelt en je jouw eigen passie volgt. Want, wat een ander gelukkig maakt, hoeft jou nog niet gelukkig te maken. Als je weet welke wensen er uit jouw ziel voortkomen (zie hiervoor), kun je jouw leven daarnaar vormgeven. Dit houdt in dat je keuzes maakt en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. 

Tot slot

Ook al heb je jarenlang op een bepaalde manier gedacht of gehandeld, vanaf vandaag kun je het écht anders doen. Niemand bepaald voor jou dat je hetzelfde moet blijven. Ik hoop van harte dat mijn bovenstaande tips je net even dát duwtje geven, dat je nu nodig hebt om die eerste stap te zetten naar een leuker en lichter leven dat helemaal past bij wie je bent, wat je graag wilt en wat je goed kan. Jij bent aan zet!

Maar je hoeft het niet in je eentje te doen. Als outdoor lifecoach wandel ik graag een stukje met je mee en begeleid ik jou in dit proces. Als ervaringsdeskundige en inmiddels kennisdeskundige, kan ik me goed inleven in jou en begrijp ik wat je doormaakt. Ik help je om stapje voor stapje het contact met jezelf weer te herstellen en jezelf opnieuw uit te vinden. Ik kan je leren hoe je geluksverstorende factoren uit de weg ruimt en hoe je je leven zodanig ontwerpt of ‘restyled’, dat je optimaal geluk voor jezelf te creëert. 

Herken jij jezelf in dit verhaal? En kan jij wel wat hulp gebruiken bij het opnieuw uitvinden van jezelf? Bij het maken van een nieuw ontwerp voor jouw leven? Dan is lifecoaching wellicht écht iets voor jou. Lifecoaching helpt mensen bij het ontwikkelen van een optimistische en pro-actieve levenshouding. Ik nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Mijn praktijkruimte is de natuur, de allermooiste werkplek die ik me kan bedenken. Laten we samen kijken wat ik voor jou kan betekenen. 
In het geval je iemand anders herkent in dit verhaal, stuur hem/haar dan vooral dit artikel door. 

Meer lezen?

Ik heb meerdere blogs geschreven rondom dit thema:

Tip: Speciaal voor wie zijn zelfkennis wil vergroten heb ik een coachprogramma ontwikkeld: ‘Vergroot je zelfkennis’.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan onderaan deze blog een reactie achter.

Lifecoaching

In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.

Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn. 

Ester Saelman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?