We kennen ze allemaal wel, van die mensen die altijd gelijk klaarstaan met hun oordeel. Ze nemen geen blad voor de mond en geven veel te snel hun ongezouten mening. En dat doen ze zonder hierbij ook maar enigszins rekening te houden met de gevoelens van een ander……. Herkenbaar? Zou jij willen dat je je wat minder aantrekt van mensen die jou (ver)oordelen? Lees dan verder.
Beeldvorming
(Ver)oordelen: een veel voorkomend thema in mijn (wandel)coachpraktijk. Alle reden dus om hier een blog aan te wijden. En ja natuurlijk is hierover al genoeg te vinden op het internet. De meeste artikelen zijn echter bedoeld voor degene die zelf (ver)oordeelt en die zijn gedrag wil veranderen. Mijn blog is juist bedoeld voor degene die zichzelf (ver)oordeelt voelt. Voor wie hier in het dagelijks leven veel last van heeft. En voor wie zich hierdoor belemmert voelt in het maken van eigen keuzes.
Oordelen heeft alles te maken met beeldvorming en hangt nauw samen met vooroordelen en veroordelen. Het gaat over labelen, zonder te onderzoeken of het juist is.
Mijn proces
Zelf was ik altijd bijzonder gevoelig voor kwetsende meningen, onbegrip en oordelen. Vanuit mijn behoefte aan harmonie en vrede, kon een afkeurende blik, een rotopmerking of slechte sfeer al aanleiding zijn voor een negatieve gedachtenspiraal. Dit maakte dat ik mezelf al snel de put in praatte en me vooral vaak heel erg klein en onbelangrijk voelde. Ik stelde de mening van de ander als het ware altijd boven die van mijzelf, want wie was ik nou eigenlijk……?
Wat mij in dit proces altijd het meest geholpen heeft (en nog steeds helpt) is om me te realiseren dat die beeldvorming vooral iets zegt over degene die het oordeel velt. Het zegt iets over hoe de ander dingen ervaart, heeft ervaren of hoe hij tegen bepaalde dingen aankijkt. Het zijn de normen en waarden van de ander die ze meenemen in hun oordeel.
Wanneer je met deze mensen een gesprek voert, dan luisteren ze enkel vanuit hun eigen perceptie, waardoor ze dus eigenlijk helemaal niet meer horen wat jij zegt, ze geven er als het ware gelijk hun invulling aan. Ze zijn vooral bezig met hun eigen interpretatie van de werkelijkheid en maken hierbij geen enkel verschil tussen feiten en hun eigen mening. Ze proberen de ander te overtuigen van hun eigen normen en waarden.
Mijn tip voor jou
Voel je niet persoonlijk aangevallen. Onthoud dat het oordeel komt van iemand met een beperkt perspectief. Jij bent de ander niet en de ander heeft geen dag in jouw schoenen geleefd. Een toepasselijke spreuk hierbij is: “Wanneer iemand een oordeel velt over de weg die jij aflegt, leen hem dan jouw schoenen”. Laat deze spreuk een mooie geheugensteun zijn om je minder aan te trekken van andermans oordeel.

En hoe zit dat eigenlijk met oordelen over jezelf? In de dagelijkse praktijk blijken we namelijk zelf vaak onze grootste criticus te zijn. Wanneer je zelfkritiek loslaat, creëer je ruimte om van jezelf te houden. Maar hierover een andere keer meer, want dat is ook weer een blogthema op zich.
Innerlijk zelfvertrouwen
Natuurlijk is loslaten van oordelen een proces, dat je niet zomaar van de ene op de andere dag kunt veranderen. Wanneer het je lukt om je minder aan te trekken van de oordelen van anderen, dan verandert als vanzelf je energie en stijg je uit boven deze negativiteit. Maak er voor jezelf een gewoonte van om op zo’n moment over te schakelen naar je innerlijk zelfvertrouwen. Switch je focus op alles wat je hebt bereik; je bent van ver gekomen en je doet je best! Dit betekent overigens niet automatisch dat mensen je niet meer zullen (ver)oordelen, maar wel dat je minder diep geraakt wordt. Jij bent op de wereld gezet om te stralen, laat je niet weerhouden door het oordeel van anderen!
Stel een vraag
Een andere, meer praktische tip die ik toepas wanneer iemand weer eens gelijk klaar staat met een oordeel, is bv de vraag: “Wat bedoel je daar precies mee?”. Vaak is het zo dat iemand zich helemaal niet bewust is wat zijn of haar oordeel met jou doet. Bespreek wat je dwars zit en geef de ander de kans tekst en uitleg te geven. Door het stellen van een vraag voorkom je bovendien dat je gelijk in de verdediging schiet of boos wordt, waardoor het gesprek mogelijk escaleert.
Stop dus per direct met het jezelf steeds opnieuw verdedigen. Stop met aantonen dat het niet waar is wat de ander beweert. Het is jouw leven. Doe wat je gelukkig maakt, óók als dit afwijkt van de norm. Laat het oordeel van anderen niet jouw gedachten bepalen. Doe wat goed voelt voor jou!
Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat mensen hun oordeel uiten puur uit bezorgdheid of liefde, of als opbouwende kritiek (feedback). Heeft hetgeen ze zeggen géén kern van waarheid? Dan laat ik het gaan. En soms hebben ze gewoon wél een punt, dat is dan weer een mooi leerpuntje. Voor mij is het leven in ieder geval een stuk leuker geworden, nu ik zelf bepaal of ik iets kan met het oordeel van de ander of dat ik het naast me neer leg.
Tot slot:
Er zullen altijd mensen zijn die je veroordelen. Weten wie je écht bent is hierbij altijd de beste verdediging. Als jij weet wat je wilt en waar je heen wilt, dan laat jij je niet van je stuk brengen door oordelen van anderen (zelfkennis).
Mocht jij na het lezen van deze blog behoefte hebben aan persoonlijk gesprek? Ben jij benieuwd wat outdoor lifecoaching voor jou kan betekenen? Als outdoor lifecoach & wandelcoach nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling.
Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!
Ben je nieuwsgierig naar wie ik ben en wat ik doe, neem dan een kijkje op mijn websitepagina ‘jouw coach’. Of lees een van mijn andere blogartikelen.
- Verbindende communicatie is goed voor de relatie
- Ben jij ook wel eens te snel met oordelen?
- Conflict vermijdend gedrag? Zo kom je ervan af
- Aannames, een vals gevoel van zekerheid
- Eerste Hulp bij irritatie en ergernis
- communiceren kan je leren!
TIP: Speciaal voor wie interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling heb ik meerdere coachprogramma’s ontwikkeld. Neem gerust een kijkje.
- Coachprogramma ‘Rust en Balans’, tijd voor reflectie, ontspanning en herstel
- Coachprogramma ‘Vergroot je zelfkennis‘, als basis voor persoonlijke groei
- Coachprogramma ‘Met je gevoel naar buiten’, coaching voor binnenvetters
- Coachprogramma ‘Levensloopwandeling’, nieuw inzicht en perspectief
Heb je nog meer tips of wil je reageren? Laat dan hieronder een reactie achter.
Lifecoaching In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven. Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, ruim 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn.![]()
Een mooi en eerlijk bericht. Mijn dank voor de openbaarheid, ik hoop dat het mij en anderen helpt
Heel mooi bericht.
Dank je wel voor het compliment Leah🙏. Ik stuur je een persoonlijk bericht.