Vind jij dat je in een relatie overal met elkaar over moet kunnen praten? Maar voel jij je inmiddels behoorlijk radeloos en gefrustreerd, omdat je al zo vaak hebt aangegeven dat je partner meer moet praten over zijn gedachten en gevoelens? Het lijkt verdorie wel of hij/zij steeds stiller wordt en nog meer naar binnen keert……. En tegelijkertijd maak je je ook grote zorgen, omdat het jou als partner niet duidelijk is wat hem of haar precies bezighoudt en wat hij of zij nodig heeft. Want het opkroppen van bepaalde gevoelens of gedachten, kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws, in deze blog deel ik met jou mijn tips voor partners bij het omgaan met een binnenvetter. Lees je mee?
Het verhaal van een insider
Ook ik ben van oorsprong een echte binnenvetter. Zo’n 10 jaar geleden liep ik helemaal vast in het niet kunnen uiten van mijn gedachten en gevoelens en raakte zwaar overspannen. En toen kwam Lifecoaching op mijn pad. Mede dankzij Lifecoaching, heb ik mezelf doorontwikkeld tot de persoon die ik nu ben. Nog steeds ben ik geen open boek, maar ik heb geleerd dat het juist ontzettend krachtig is als je je kwetsbaar kunt opstellen (zie tevens mijn eerdere blog ‘Maak stress bespreekbaar! Stress voor beginners.’ Ik weet nu, dat het heel veel voordelen heeft om wat meer te praten over wat je op je hart hebt, zowel positief als negatief. Ik voel me nu zoveel meer ontspannen en in balans en wellicht nog belangrijker: ik voel me zoveel meer verbonden met de mensen die ik liefheb en met wie ik mijn zielenroerselen deel.
Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.
Ik heb de keus gemaakt mezelf om te scholen, van directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen coachpraktijk ‘Coaching in Green’ en ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van binnenvetters. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mensen die het moeilijk vinden om zichzelf kwetsbaar op te stellen en/of zichzelf te uiten. Als ervarings- én kennisdeskundige deel ik middels deze blog graag mijn meest waardevolle tips bij het omgaan met een binnenvetter:
Tips voor partners bij het omgaan met een binnenvetter; zo blijft het gezellig:
- Dring er niet te veel op aan dat je partner (meer) ‘moet’ praten. Dit wekt alleen maar weerstand op, waardoor hij/zij waarschijnlijk nog meer naar binnen keert.
- Geef de binnenvetter voldoende begrip, liefdevolle aandacht, tijd en ruimte, en hij/zij doorbreekt zelf de stilte. Ja écht, het werkt!
- Vraag tijdens een gesprek niet naar de gevoelens van je partner, maar naar zijn/haar gedachtes: ‘Hoe denk jij daarover? ‘ of ‘Wat vind jij hiervan? ‘
- Combineer een gesprek met een activiteit, bv. wandelen of fietsen. De frisse buitenlucht, de beweging, de rust en de ruimte, maakt het makkelijker voor je partner om zich te uiten.
- Toon waardering als je partner iets persoonlijks vertelt. Hiermee leert hij of zij dat het ook leuk kan zijn om te delen en moedig je hem of haar aan dit vaker te doen.
- Knoop een gesprek aan over iets dat je partner écht interesseert. Zwijg, observeer, knik bevestigend en stel open vragen. Als je goed observeert, merk je vanzelf welke vragen stilte of irritatie opwekken bij je partner.
- Geef je partner het vertrouwen dat dat er niets te onbelangrijk zou zijn om aan jou te vertellen. Een binnenvetter is vaak onzeker over de ‘belangrijkheid’ van datgene waar hij mee zit: hij of zij zal een ander niet lastigvallen of belasten met dingen, waar tóch geen oplossing voor lijkt te zijn. Praten omdat het oplucht, helderheid brengt, of omdat je al pratend bepaalde inzichten krijgt, dat kent een binnenvetter niet.
- Ik weet uit eigen ervaring dat het aanvankelijk vaak makkelijker is om te praten met iemand waarmee je niet emotioneel verbonden bent. Een buitenstaander die je kunt vertrouwen, een klankbord, iemand die jou inzicht en ideeën geeft over hoe je om kunt gaan met uitdagingen die je als lastig kunt ervaren.
NB Bovenstaande tips doen het trouwens ook heel goed als je beter wilt communiceren met je puberkinderen.
Tot slot en misschien nog wel de allerbelangrijkste tip
Van alle bovenstaande tips voor partners bij het omgaan met een binnenvetter, is deze laatste tip misschien wel de allerbelangrijkste tip.
Vraag jezelf serieus af of jij kan leven met een binnenvetter…… Want, het is een illusie om te denken dat een binnenvetter een open boek wordt. Alleen als hij of zij bereid is aan zichzelf te werken, kan hij of zij misschien meer open worden. Het is nou eenmaal een feit dat mensen met een introvert karakter, van nature minder behoefte hebben aan praten.
Natuurlijk ligt het niet altijd aan iemands persoonlijkheid als iemand een gesloten houding heeft. Er kunnen ook andere factoren aan ten grondslag liggen. Er zijn ook mensen die niet als binnenvetter worden geboren, maar die dit gedurende hun leven ontwikkeld hebben. Het kan ook plotseling ontstaan, als gevolg van een traumatische gebeurtenis. Een ding is zeker, een gesloten houding komt vaak voort uit een gevoel van onveiligheid.
Zelf heb ik het geluk gehad dat ik altijd mezelf mocht zijn, bij de mensen die mij lief zijn. Zij hebben mij nooit gepusht om meer open te zijn. Er was altijd veel geduld, steun en liefde, waardoor het veilig voelde om mezelf hierin te ontwikkelen. Maar het had ook anders kunnen lopen…… Hou jij voldoende van je partner om hem of haar te accepteren zoals hij of zij NU is? Ook als hij of zij niet verandert? Want, een ander veranderen kan nou eenmaal niet, dat kan alleen als iemand zelf wil.
Hou je toch echt zielsveel van je partner en is verandering op dit moment niet haalbaar? Dan zou je kunnen overwegen om je te laten begeleiden door een coach om te werken aan acceptatie. Dan leer je datgene te accepteren wat onveranderbaar is, zonder frustraties. Het is zeker niet eenvoudig, maar het aanvaarden van het anders zijn van de ander, is absoluut het mooiste en meest liefdevolle geschenk dat je je partner kan geven.
Ben je benieuwd hoe een (wandel)coachsessie met mij in zijn werk gaat? Ik nodig je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen. Mijn praktijkruimte is de natuur, de allermooiste werkplek die ik me kan bedenken. Als outdoor lifecoach en wandelcoach loop ik graag een stukje met je mee.
Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!
Tip: Speciaal voor binnenvetters heb ik een coachprogramma ontwikkeld: ‘Met je gevoel naar buiten’. Neem gerust een kijkje.
In het verlengde van dit thema heb ik meerdere blogs geschreven:
- Eerste hulp voor de binnenvetter
- Is het lastig voor jou om je gevoel te uiten?
- Emoties blokkeren. Als ik toen wist wat ik nu weet.
- Conflict vermijdend gedrag? Zo kom je ervan af.
- Verbindende communicatie is goed voor de relatie
- Emotionele verbinding: een essentieel ingrediënt voor je relatie
- Het leven is Hart
Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan hieronder een reactie achter.

Goede tips. Helder verhaal. Ester bedankt.