binnenvetter

Eerste Hulp voor de binnenvetter

Ben jij een binnenvetter? Of zeggen anderen soms dat jij een binnenvetter bent? Pieker jij veel en vind je het moeilijk te praten over je gevoelens en gedachten? Wees dan op je hoede, want ik weet uit eigen ervaring dat dit een hele gevaarlijke combinatie is. 

Mijn verhaal

Van oorsprong ben ik ook een echte binnenvetter, waarbij ik mezelf zo’n 10 jaar geleden echt keihard ben tegengekomen. Ik was toen begin 40 en had zo op het oog alles goed voor elkaar. Ik was gezond, had een leuke vriendenkring, een fijn huis, een lieve man, twee kids op de basisschool en een parttimebaan als directiesecretaresse. Tot ik ‘plotsklaps’ zwaar overspannen thuis kwam te zitten. Achteraf gezien was deze uitval natuurlijk de alom bekende ‘wake-up-call’. De jaren daaropvolgend heb ik mogen leren om mezelf meer open te stellen en woorden te geven aan mijn gevoel. Nog steeds laat ik niet zomaar alles van mezelf zien, maar ik ben me er nu wel van bewust dát het een valkuil is, wát de consequenties zijn en wát ik kan doen om het tij te keren. In deze blog deel ik graag met jullie mijn kennis en ervaring. 

Introvert versus extravert

Zo weet ik nu, dat binnenvetters bijna altijd ook introvert zijn. En dat daar helemaal niks mis mee is, dat is gewoon je karakter. Toch weet ik uit eigen ervaring dat het soms kan voelen alsof je op voorhand 1-0 achter staat ten opzichte van je extraverte mede mens. Om een voorbeeld te geven: het gebeurt eigenlijk zelden of nooit dat een extravert persoon wordt aangesproken op het feit dat hij te enthousiast, te uitbundig of te open is en zijn gedrag moet veranderen. Dit in tegenstelling de introvert die wél vaak wordt aangesproken op het feit dat hij een binnenvetter is en zich wat meer moet openstellen. Alsof er wat mis mee is om een binnenvetter te zijn. Nu weet ik dat de binnenvetter net zo waardevol is als iemand met een extravert karakter, waarbij ieder zijn eigen valkuilen en leerdoelen heeft. 

Bewustere keuzes 

Het ‘probleem’ bij ons als binnenvetters is dan ook niet dat we geen gevoelens hebben, maar dat we het juist lastig vinden om woorden te geven aan ons gevoel, laat staan om deze gevoelens te delen met anderen. Ik heb ontdekt dat ik een heel rijk gevoelsleven heb, maar heb alleen nooit geleerd om er regelmatig bij stil te staan en ernaar te luisteren. Ik vond het dan ook altijd maar vaag en zweverig als mensen spraken over hun ‘intuïtie’….. Nu weet ik dat intuïtie eigenlijk werkt als een soort richtingaanwijzer en het mij helpt om bewustere keuzes te maken. Voorheen maakte ik mijn keuzes altijd alleen op basis van rationele overwegingen. Tegenwoordig gebruik ik mijn ratio én mijn intuïtie. Door ook naar mijn intuïtie te luisteren, maak ik keuzes, die beter passen bij wie ík ben, wat ík wil, wat ik kan en wat ik nodig heb.

Contact met je binnenste

Om je intuïtie te ontwikkelen, is het allereerst belangrijk om wat vaker stil te staan bij jezelf. Trek je even terug op een rustige plek of ga een stukje wandelen. Hoe voel je je? Welke plek in je lichaam trekt je aandacht. Wat gebeurt er op die plek? Wat voel je? Wat probeert je lijf je te vertellen? Waar heb jij behoefte aan?
Ik kan me voorstellen dat je nu bij jezelf denkt “dit is raar! Wat zijn dat voor gekke vragen? ”. Die gedachte herken ik wel, die had ik ook. Ik stond nooit stil bij mezelf en wat ik van binnen voelde. Ik was vooral bezig met de ander en wat de ander nodig had. Deze spannende vragen aan jezelf gaan je helpen om écht contact te maken je binnenste, met jouw gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen.

Woorden geven aan gevoel

Wat kan helpen is om wat woorden op te schrijven die je tegenkomt als je deze vragen aan jezelf stelt, gewoon om te jezelf te oefenen in het leren herkennen en beschrijven van gevoel. En heel belangrijk: er is geen goed of fout in wat je opschrijft, het is jouw proces! Zo heeft het schrijven mij persoonlijk heel veel gebracht. Wie had ooit gedacht dat ik als binnenvetter ooit zou gaan bloggen over mezelf en mijn eigen ontwikkelingsproces? Ik in ieder geval niet! Schrijven is voor mij een soort therapie geworden. Het schrijven helpt mij mijn gedachten te ordenen en meer helderheid te krijgen in wat het nu precies is wat me dwars zit. 

Met je gevoel naar buiten 

Als ik niet helemaal lekker in mijn vel zit trek ik mij het liefst terug in de natuur. Een wandeling helpt mij om contact te maken met mijn binnenste. Al wandelend stel ik mezelf bovenstaande vragen, waarbij ik probeer zoveel mogelijk uit mijn hoofd te blijven. Dus zonder te veel na te denken, maar juist door te voelen. En zo nu en dan maak ik een aantekening, als ik voel dat het belangrijk is. De natuur inspireert mij daarbij. Alles waar mijn oog op valt, zegt iets over mij. Dat klinkt gek hè?! Probeer het maar eens uit. Kijk eens om je heen als je aan het wandelen bent en benoem voor jezelf iets wat je opvalt op dat moment. Beschrijf maar eens wat je ziet. Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het? Wat zegt het je? Wat doet het emotioneel met je? Wat laat dit zien m.b.t. jouw ‘probleem’? 

Herken jij jezelf?

Zou jij ook willen dat je jezelf wat meer openstelt? Dat je wat makkelijker over je gevoel kon praten? Vind jij het lastig om je gevoelens te benoemen? Of ben jij misschien bang om je kwetsbaar op te stellen? Bang dat mensen je zullen veroordelen of afwijzen? 

Zo ja, dan zou ik je hierbij graag helpen. Als lifecoach & wandelcoach gaan we samen aan de slag met jouw gevoel. In een natuurlijke en ‘veilige’ buiten omgeving gaan we oefenen om jouw gevoelens te leren herkennen, te benoemen en te uiten. Ben je benieuwd of outdoor lifecoaching iets voor jou is? Neem vandaag de eerste stap en neem contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen.

Tip: In het verlengde van dit thema heb ik meerdere blogs geschreven:

Herken jij jezelf? Heb je tips of wil je reageren? Laat dan hieronder een reactie achter. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?