30 jaar, ben ik samen met mijn lief ❤️. Een mooie aanleiding om eens een blog te schrijven over emotionele verbinding, als essentieel ingrediënt van een goed huwelijk. Oh nee er is helemaal geen huwelijk, want ik ben niet getrouwd. Maar we zijn wel 30 jaar samen! However, in beide gevallen is een ding zeker: de kwaliteit van je relatie heeft een aanzienlijk en aanhoudend effect op de kwaliteit van jouw leven en hoe gelukkig je bent. En tegelijkertijd is dit natuurlijk ook meteen onze grootste uitdaging.
In deze blog wil ik het graag hebben over de invloed van emotionele verbinding op de kwaliteit van je relatie. En ook over de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. Want, voor een succesvolle en langdurige relatie is het van wezenlijk belang dat je als stel een grote mate van emotionele intimiteit ontwikkelt. En dat is zeker niet voor iedereen even eenvoudig. En dan spreek ik uit eigen ervaring. Ik neem jullie graag mee in mijn overpeinzingen en deel graag mijn ervaringen en inzichten voor (nog) meer verdieping in je relatie.
Ups en downs
Want eerlijk is eerlijk, het is in die 30 jaar met mijn partner zeker niet altijd makkelijk geweest. We hadden zo onze ups en downs en hoogst waarschijnlijk zal dat in de toekomst niet veel anders zijn. Toch realiseer ik me nu meer dan ooit, dat alles wat we beleefd hebben, heeft bijgedragen aan wie we nu zijn en waar we nu staan in het leven. Eerst ieder voor zich en later als stel. En nog later als ouders van onze kinderen. Daar ben ik oprecht hartstikke trots op!
Het is dus niet ‘ondanks’, maar juist ‘door’ alle ups en downs, dat we steeds dichter naar elkaar toegegroeid zijn. En als er een ding is dat ik in die 30 jaar wel geleerd heb, is dat het feit dat geen enkele relatie perfect is en bovenal dat liefde zeker niet vanzelfsprekend is. Oeps, dat zijn dus alweer twee dingen….. ☺️. Liefde is en blijft dan ook altijd een werkwoord! Voor een goede en langdurige relatie, zal je altijd moeten blijven ‘werken’ aan de emotionele verbinding tussen jou en je partner. Zelf gebruik ik trouwens het liever het woord ‘groeien’ i.p.v. ‘werken’, dat klinkt toch anders.
Lifecoaching
Zo heeft lifecoaching mij geleerd dat ik geheel onbewust, in mijn jeugd bepaalde patronen heb ontwikkeld, die mij later in mijn leven en relatie(s) in de weg zaten. Zo ging ik destijds mijn gevoelens en emoties bij voorkeur altijd uit de weg. Ik ervaarde mijn gevoelens en emoties vooral als lastig, moeilijk en ingewikkeld. Herken je dat…..? Ik worstelde voorheen met een zeer gebrekkige beleving van gevoelens en emoties, zowel van mijzelf alsook van mijn partner en andere relaties. Regelmatig zorgde dit ook nog eens voor verkeerde interpretaties en misverstanden, met alle gevolgen van dien. Bovendien had ik een zeer beperkte gevoelswoordenschat, ik kon dat wat ik voelde geen woorden geven.
Ik weet nu dat ik in mijn jeugd niet alle vaardigheden heb ontwikkeld die nodig waren voor een gezonde emotionele ontwikkeling. Dat dit zo’n grote impact had op mijn kwaliteit van leven en mijn relatie(s), bleek pas veel later…..
Ik was verworden tot het schoolvoorbeeld van een binnenvetter, liep steeds vaker vast en ervaarde veel stress. Hierbij had ik er geen idee van dat dit het gevolg was van het gebrek aan aandacht voor mijn emoties. Ik was letterlijk alleen met mijn gevoel. En ondanks dat ik een relatie had en eigenlijk alles had om gelukkig te zijn, voelde ik me regelmatig eenzaam en leeg.
Door lifecoaching ontdekte ik dat het mij ontbrak aan de juiste vaardigheden om contact te maken met mijn gevoelens en emoties en om te luisteren naar de onderliggende boodschap ervan. En doordat ik mijn gevoelens niet kon benoemen, kon ik mijn gevoel ook niet delen met de mensen die mij lief zijn (althans niet op een goede manier). En dit geldt natuurlijk in het bijzonder voor wat betreft de relatie met mijn wederhelft 💔.
Richtingaanwijzer
Wat ik toen nog niet wist, is dat gevoelens wel degelijk een zeer belangrijke functie hebben. Zo weet ik nu dat gevoelens en emoties in werkelijkheid een afspiegeling zijn van mijn werkelijke behoeften. In de loop der jaren heb ik geleerd dat mijn gevoelens er mogen zijn en dat ze een zeer waardevolle schat aan informatie bevatten. Ik heb geleerd mijn gevoelens te herkennen, te begrijpen, toe te laten en te ervaren, te uiten en te reguleren. Gevoelens zijn eigenlijk als een soort richtingaanwijzer in je leven, ze wijzen je de weg.
Doordat ik me nu meer bewust ben van mijn gevoelens en emoties en hoe die verbonden zijn met wat je doet of kiest, heb ik automatisch een beter begrip van mezelf, maar hiermee óók van de ander. En wanneer je je meer bewust bent van elkaars emotionele behoeftes, kan je daar natuurlijk met veel meer compassie op reageren. Eigenlijk heel logisch toch…….?
Geworstel
Voor de ‘toevallige’ lezer lijkt dit proces wellicht kinderlijk eenvoudig, maar inmiddels weet ik dat er heel veel mensen zijn die zichzelf herkennen als binnenvetter, inclusief het eeuwige geworstel met hun gevoelens en emoties. Niet iedereen is opgegroeid in een omgeving waarin voldoende aandacht was voor hun emotionele ontwikkeling. Daarnaast is het zo dat in veel gevallen de ouders van die binnenvetters, zelf ook niet altijd beschikken over voldoende emotionele vaardigheden. Zoals je zal begrijpen kunnen deze ouders dit dan ook niet of onvoldoende doorgeven aan hun kinderen.
Wie zichzelf (of zijn partner) wél herkent in mijn verhaal, zal beamen dat het aanleren van emotionele vaardigheden helemaal niet zo eenvoudig is. Veel vaker is het een ingewikkeld en moeizaam proces, waarbij professionele hulp zeker van toegevoegde waarde kan zijn.
Communicatie
Een belangrijke vaardigheid voor een relatie met emotionele verbinding, is het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheden. Want, op het moment dat je je (meer) bewust bent van de gevoelens van jezelf en van je partner, dan gaan ook je communicatieve vaardigheden een rol spelen. Immers, hoe deel je jouw gevoel of jouw behoefte met je partner? We weten allemaal dat de manier waarop je een moeilijke boodschap overbrengt, even belangrijk is als de boodschap zelf. Maar hoe dan? vraag je je nu waarschijnlijk af…… Er zijn zoveel manieren om niet effectief te communiceren. En ook hier geldt weer, dat het aanleren van communicatieve vaardigheden niet eenvoudig is wanneer je dit niet of onvoldoende hebt meegekregen in je jeugd.
Zelfkennis
En dan is er ook nog de vaardigheid van zelfkennis. Voor een gezonde relatie met emotionele verbinding is het belangrijk dat je jezelf door-en-door kent. Eigenlijk is dat zelfs nóg belangrijker dan het goed kennen van je partner. Bij zelfkennis gaat het over hoe goed je je eigen gevoelens en emoties kunt ‘lezen’, je eigen gedrag kunt inschatten en keuzes kunt maken die voor jou goed zijn. Niet iedereen krijgt in zijn jeugd de gelegenheid om deze essentiële dingen over zichzelf te leren.
De enige manier waarop jouw partner je gelukkig kan maken is wanneer hij erop kan vertrouwen dat jij helder, open en eerlijk communiceert over je gevoelens en behoeften. En dat geldt andersom natuurlijk net zo. Zelfkennis stelt je in staat om jouw deel van de relatie te verzorgen. Wanneer je dit niet kan, heeft je partner geen andere keus dan te kiezen voor wat hij/zij het beste vindt. Of nog erger: Je partner probeert je gedachten te lezen. En het zal geen geheim zijn, dat beide manieren zorgen voor de nodige strubbels in je relatie. En dat willen we nu juist voorkomen toch?!
Speciaal voor wie zijn zelfkennis wil vergroten ter bevordering van de emotionele verbinding in de relatie(s), hebben wij het coachprogramma ‘Vergroot je zelfkennis’ ontwikkeld. Neem gerust een kijkje.
Vicieuze cirkel
Ik ben zo ontzettend dankbaar dat Lifecoaching 10 jaar geleden op mijn pad kwam, ondanks het feit dat de aanleiding minder mooi was: ik kwam overspannen thuis te zitten in mijn toenmalige werk als directiesecretaresse. Lifecoaching heeft mij geleerd om de verantwoordelijkheid in eigen hand te nemen. En om het patroon van gebrekkige beleving van emoties, emotionele afstand en onuitgesproken gevoelens te doorbreken. Het was de hoogste tijd om uit de vicieuze cirkel van het eeuwige geworstel met mijn gevoelens en emoties te stappen, ter verdieping van mijn relatie(s) en om te voorkomen dat deze patronen worden doorgeven aan mijn kinderen.
Want man-o-man, wat is mijn leven in het nu veranderd ten opzichte van toen. Ik voel zoveel meer verbinding met mijn partner en de mensen om mij heen. En doordat ik veel beter in contact ben met mijn gevoelens en behoeftes, weet ik ook veel beter welke richting ik op wil in mijn leven en wat ervoor nodig is om daar te komen. En tot slot wil ik jullie meegeven dat het allermooiste cadeau toch wel is dat niet alleen de relatie met je partner ervan opknapt, maar ál je relaties. Dus ook de relatie met je kinderen, ouders, familie, collega’s en bovenal natuurlijk die met jezelf!
Tot slot
Herken jij jezelf (of je partner) in mijn verhaal, dan is Lifecoaching wellicht ook iets voor jou. Wil jij meer verdieping in je relatie? Een relatie met meer emotionele verbinding? Wil jij aan de slag met het ontwikkelen van de vaardigheden die daarvoor nodig zijn? Als outdoor lifecoach en wandelcoach nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Want als het mij is gelukt om mijn emotionele vaardigheden te ontwikkelen, dan lukt het jou met wat hulp ook! Mijn praktijkruimte is de natuur, de allermooiste werkplek die ik me kan bedenken.
Tip: Speciaal voor mensen die meer willen leren over emotionele verbinding, heb ik het coachprogramma: ‘Gevoelens uiten’ ontwikkeld. Stapje voor stapje help ik je bij het leren herkennen, erkennen, begrijpen, benoemen, uiten en reguleren van gedachten, gevoelens en emoties. Neem gerust een kijkje.
Meer lezen?
In het verlengde van dit thema heb ik meerdere meerdere blogs geschreven:
- Verbindende communicatie is goed voor de relatie
- Tips voor partners bij het omgaan met een binnenvetter
- Verrijk je relatie(s); ontwikkel je emotionele intelligentie
- Emoties blokkeren; als ik toen wist wat ik nu weet
- Eerste hulp voor de binnenvetter
- Voel jij je ook wel eens (net iets te vaak) eenzaam?
- Begrip tonen; voelen versus denken
Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan onderaan deze blog een reactie achter.
Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!
Lifecoaching In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven. Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, ruim 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn.![]()
Mooie blog weer Esther. Je beschrijft het altijd zo goed 👍
Dank je wel voor je leuke reactie Karin!
Mooie ontwikkeling heb je doorgemaakt Ester. Chapeau. Hoop je gauw weer te zien.
Dank je wel Ans voor je mooie compliment 🙏