Goede relaties zijn goud waard en zijn niet alleen heel belangrijk voor je levensgeluk, maar vormen ook je identiteit. Jouw relaties zijn namelijk een deel van wie jij bent. Iedere relatie haalt andere eigenschappen in je naar voren, iedere relatie vervult een stukje van jouw karakter. Het is dan ook mede om die reden dat goede relaties een grote bron van geluk zijn. Of het nu gaat om een liefdesrelatie, een vriendschappelijke relatie, de relatie met je collega’s of met familie, dat maakt geen verschil. Jouw relaties geven je leven glans en betekenis. Hoe sterker de band, des te meer geluk jullie aan elkaar kunnen geven!
Lief zijn voor jezelf!
Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar laten we bij het begin beginnen: eerst moeten we lief zijn voor onszelf! Als we lief zijn voor onszelf dan voelen we ons gelukkig, zelfverzekerd en krachtig en zijn we ook in staat lief te zijn voor anderen. Want, wat we onszelf niet kunnen geven, kunnen we de ander ook niet geven! Door liever te zijn voor onszelf kunnen we dus onze relaties verbeteren en verdiepen.
Lief zijn voor jezelf betekent jezelf alles geven waar je behoefte aan hebt. Wacht niet af tot een ander het je geeft, maar zorg er zelf voor dat het je aan niets ontbreekt. Gun het jezelf! Het betekent ook mild zijn voor jezelf en jezelf je fouten en misstappen vergeven, zodat je weer helemaal van jezelf kunt houden, zowel van je goede als van je slechte eigenschappen.
Gemiste kans
Staat de drukte van alledag jou in de weg voor het onderhouden van jouw relaties? Komt het er maar steeds niet van om de ander te bellen of te mailen en wat af te spreken? Wanneer jouw vrienden net zo’n druk leven hebben als jij, kan het zomaar gebeuren dat je elkaar veel te lang niet ziet. En dat is toch echt een gemiste kans, want juist in drukke tijden helpen vrienden je te ontspannen.
Wees je er van bewust dat er zelfs in drukke tijden heus wel regelmatig momenten zijn dat jullie elkaar even kunnen zien. Het probleem is alleen dat jullie deze vrije momenten niet van elkaar kennen. Door elkaar tussen de bedrijven door, regelmatig even een klein berichtje te sturen, blijf je toch bij elkaar betrokken en volgt de rest vaak vanzelf. En hoe gemakkelijk is dat tegenwoordig met alle moderene communicatiemiddelen als Facebook, Whats App, Twitter etc.?
Welke dingen hebben jullie gemeen?
Relaties ontstaan wanneer je jezelf herkent in de ander. De dingen die jullie gemeen hebben, vormen namelijk de basis van jullie relatie. Vriendschappen dreigen vaak verloren te gaan wanneer deze gemeenschappelijke basis dreigt weg te vallen. Bijvoorbeeld, wanneer iemand een andere levensfase in gaat dan jij (verhuizen, andere baan, samenwonen, kinderen etc). Wil je dat voorkomen? Focus je dan op datgene wat jullie bindt in plaats van op de dingen die verschillend zijn.
Wanneer jullie basis niet langer wordt gevoed en jullie alleen nog maar met elkaar omgaan vanwege ‘old times sake’, dan zal de relatie vroeg of laat doodbloeden.
Is de relatie je te dierbaar en wil je dit voorkomen? Dan is het belangrijk samen nieuwe herinneringen aan te maken en leuke dingen te doen. Alleen door te blijven investeren in jullie gezamenlijke basis, hou je de relatie goed en verfrissend. Blijf niet langer hangen in het verleden, maar kijk vooruit. Vraag je af wat het is dat jullie nu verbindt en wat je kunt doen om van elkaar te blijven genieten en elkaars leven te verrijken.
Tip:
Kan jij wel wat hulp gebruiken als het gaat om het verbeteren van jouw relatie(s)? Als lifecoach en wandelcoach loop ik graag een stukje met je mee. Ik nodig je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling.
(bron: soChicken)
Meer lezen?
In het verlengde van het thema relatie(s) heb ik meerdere blogartikelen geschreven, neem gerust een kijkje:
- Verrijk je relatie(s); ontwikkel je emotionele intelligentie
- Emotionele verbinding: een essentieel ingrediënt voor je relatie
- Verbindende communicatie is goed voor je relatie
- Voel jij je ook wel eens (net iets te vaak) eenzaam?
Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!
Lifecoaching In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven. Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, ruim 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn.![]()