Begrip tonen is het voelen wat een ander denkt;
niet het denken wat een ander voelt.
Wat een prachtige quote kwam ik tegen vandaag. Een mooi thema om even bewust bij stil te staan. Want wat is het verschil dan precies als het gaat om begrip tonen? In mijn ogen gaat de eerste zin het over het sterk aanvoelen en begrijpen van wat de ander nodig heeft. Ofwel het sterk waarnemen wat de behoefte is van de ander. Soms voelt iemand de behoefte van de ander nog sterker aan, dan de persoon in kwestie zelf door heeft. Kortom, het gaat over horen wat de ander zegt, begrijpen wat de ander bedoelt en vooral horen wat de ander niet zegt maar toch bedoelt.
De tweede zin gaat voor mij over Niet Invullen Voor een Ander (NIVEA), maar dan met het hoofd. Het gaat over aannames, zonder te checken bij de ander of het klopt. Je vormt je als het ware een beeld van hoe je denkt dat de ander zich voelt. Maar of het ook klopt? Dat is maar de vraag, in veel gevallen klopt het namelijk niet. Mensen die invullen voor een ander oordelen vaak te snel of geven te snel hun mening. Hierdoor belemmeren zij zichzelf in de communicatie met de ander. Ze stellen zichzelf niet meer open voor wat de ander te vertellen heeft of wat de ander nou eigenlijk écht bedoelt en voelt.
Maar let op: Begrip tonen door te voelen wat een ander denkt, is natuurlijk een prachtige eigenschap, maar heeft ook nadelen. Te veel met anderen bezig zijn, kan zorgen voor disbalans, verwarring en negatieve gevoelens bij jezelf. Daarnaast is echt het heel belangrijk om de verantwoordelijkheid voor gedachten en gevoelens bij de ander te laten, jij bent immers niet de eigenaar, dat is de ander. Iemand goed kunnen aanvoelen en begrijpen is fijn, maar te veel met anderen bezig zijn en/of emoties van een ander overnemen kan een valkuil zijn.
Herkennen jullie dat? Ervaren jullie dat ook zo? Ik zou het leuk vinden als jullie hieronder een reactie achterlaten.
In het verlengde van dit thema heb ik meerdere blogs geschreven:
- Emotionele verbinding: een essentieel ingrediënt voor je relatie
- Communiceren kan je leren
- Aannames; een vals gevoel van zekerheid
- Verbindende communicatie is goed voor de relatie
- Verrijk je relatie(s); ontwikkel je emotionele intelligentie
Tip: Kan jij wel wat hulp gebruiken als het gaat om het beter (aan)voelen van wat jijzelf of wat een ander nodig heeft? Heb jij moeite om jezelf (op een goede manier) te uiten? Wellicht is Outdoor Lifecoaching dan iets voor jou, bv. het coachprogramma ‘Met je gevoel naar buiten’.
Heb je vragen, of kan je wel wat hulp gebruiken rondom dit thema, neem dan gerust contact op
Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!
Ik nodig je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling.
Lifecoaching In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven. Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, ruim 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn.![]()