heroriëntatie

Heroriëntatie: als hetzelfde blijven doen geen optie meer is

Onlangs sprak ik een goede vriendin van mij die vertelde dat ze binnenkort een maand verlof opneemt voor reflectie, bezinning en heroriëntatie. Eerst gaat ze heerlijk een week met vakantie, alleen. Niet omdat ze niemand heeft om mee op vakantie te gaan, maar omdat ze bewust tijd vrijmaakt om bij zichzelf in te checken. Ik heb daar zo’n bewondering voor! Hoe makkelijk is het om gewoon door te gaan met waar je mee bezig bent in je werk en je leven: “Niet zeuren, gewoon doorgaan; het komt vast goed”.

Ik heb respect voor mensen die tijd vrijmaken voor reflectie, bezinning en heroriëntatie. Voor mensen als mijn vriendin, die proactief in plaats van reactief haar leven bijstuurt om haar dromen waar te maken en haar doel te bereiken. Nu heeft natuurlijk niet iedereen de mogelijkheid voor een maand verlof, maar het gaat om de intentie. Een mooi thema voor een nieuwe blog.

Vakantie

Vakantie is voor veel mensen zo’n moment dat je alle verplichtingen even kunt laten voor wat ze zijn. Tijd om te ontspannen, tijd voor jezelf, tijd voor elkaar, tijd voor nieuwe dingen. Juist in je vakantie ontstaat er vaak meer ruimte en tijd om stil te staan bij je gedachten en gevoelens over je werk, je relatie(s) en je toekomst. Doe ik nog wel wat ik wil doen? Ben ik wel wie ik wil zijn? Ben ik nog op de goede weg? Hoe zie ik mijn toekomst? Kortom, tijd voor heroriëntatie. 

Het zijn allemaal vragen die vaak pas in een vakantieperiode aan bod komen. Het is meestal tijdens een vakantie dat je je realiseert dat het de hoogste tijd is om het roer om te gooien. Gedachten en gevoelens waar we in de waan van alle dag geen tijd aan besteden, komen in je vakantie vaak bovendrijven. Zeker in het geval van mijn vriendin, die ook nog eens bewust alléén op vakantie gaat. Dan heb je echt alle tijd en aandacht voor jezelf! 

Heroriëntatie

Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om regelmatig bewust stil te staan bij wat je aan het doen bent in je werk en leven. Ik ben zoals dat heet ‘ervaringsdeskundig’. En met alles wat ik gedaan en geleerd heb de afgelopen 10 jaar, ben ik inmiddels ook ‘kennisdeskundig’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Van overspannen directiesecretaresse naar proactieve lifecoach met een eigen (wandel)coachpraktijk. In mijn praktijk is reflectie, bezinning en heroriëntatie een standaard onderdeel van elk coachtraject. Maakt niet uit wat de hulpvraag is.

Dagelijks ontmoet ik mensen in mijn praktijk die te weinig, of zelfs helemaal géén tijd vrijmaken voor reflectie, bezinning en heroriëntatie. Pas op het moment dat ze vastlopen, uit balans zijn en/of zichzelf kwijt zijn, zoeken ze hulp (reactief). Dat zou ik écht zo graag anders zien! Ik ben van mening dat reflectie en bezinning werkt als een soort APK voor je leven. Voor een vervullend, succesvol en plezierig leven is het noodzakelijk dat je regelmatig tijd vrijmaakt om terug te keren naar jezelf en je levensdoelen. 

Inchecken bij jezelf

De meeste van mijn klanten hebben nooit geleerd om regelmatig in te checken bij zichzelf en te voelen wat er nodig is om dicht bij zichzelf te blijven. Om zichzelf belangrijk te maken. Gevolg hiervan is dat ze het contact met zichzelf zijn verloren en vooral bezig zijn het anderen naar de zin te maken. Ze voelen vaak wel aan dat er ‘iets’ nodig is, maar wát en hoe ze dat moeten oplossen weten ze niet. En dus gaan ze door op dezelfde voet tot het moment dat ze ‘vastlopen’. 

Als lifecoach ben ik opgeleid om mijn klanten hierin te begeleiden. Om mensen weer terug in contact te brengen met hun ‘bron’. En of je het nou ‘herbronnen’, ‘herijken’ of ‘heroriëntatie’ noemt, het komt allemaal neer op het opnieuw afstemmen op jezelf, je ambities, je diepste wensen en mogelijkheden. En vanaf dat punt met nieuw perspectief, nieuwe keuzes maken die passen bij wie je bent, wat je wil en wat je kan. 

Moodboard

Voor mij persoonlijk is januari altijd zo’n moment in het jaar voor reflectie, bezinning en heroriëntatie. 
Wat mij hierbij altijd helpt is het maken van een moodboard. Je kent het vast wel, zo’n groot vel papier of canvas schilderij volgeplakt met knipsels, persoonlijke plaatjes en teksten. Elk begin van het nieuwe jaar maak ik weer een nieuw schilderij. Heerlijk zo’n avondje fröbelen aan de eettafel met een grote stapel tijdschriften: lekker scheuren, knippen en plakken. Het maken van een moodboard helpt mij om bewust stil te staan bij mezelf en geeft mij inzicht in wat ik nodig heb voor een gelukkig leven.

En terwijl ik daar mee bezig ben krijg ik als vanzelf antwoord op vragen als: Wat vind ik nou écht belangrijk? Waar ben ik dankbaar voor? Op welk vlak ervaar ik onvrede? Wat knaagt er aan mij? Waar heb ik behoefte aan? Waar wil ik ruimte voor maken in mijn leven? En hoe ga ik dat realiseren? Voor mij werkt het maken van een moodboard altijd bijzonder verhelderend en motiverend. Het leuke is dat het uiteindelijke resultaat, het schilderij, werkt als een soort reminder. Elke keer als ik ernaar kijk, (of naar de schilderijen van voorgaande jaren), dan helpt mij dat herinneren aan dat wat voor mij écht belangrijk is. Ik heb al heel wat van die moodboards gemaakt, en ze staan en hangen overal in mijn huis. 

Tip: wacht niet tot januari om je eigen moodboard te maken; elk moment is een goed moment. 

Het leven is een reis

Zelf vergelijk ik het leven vaak met een reis. Het begint allemaal met het in grote lijnen uitstippelen van je reis (leven). En zoals dat gaat als je op reis bent, gebeuren er altijd dingen die je niet had gepland en moet je je reisplan (levensloop) aanpassen. Je moet je koers wijzigen (bijsturen) om alsnog je eindbestemming (doelen) te bereiken. 

Maar gelukkig zijn er altijd meerdere wegen naar Rome. En hoewel we op onze reis afhankelijk zijn van het bestaande wegennet (regels), zijn we helemaal vrij in het kiezen van de route. Zo hebben we de keus uit de kortste route, de snelste route, of een route met mooie binnendoor weggetjes. Maar uiteindelijk leiden ze allemaal naar dezelfde bestemming. Reis je niet alleen? Dan bepaal je de route (levensloop) uiteraard samen met je reisgenoten. 

De reis van je leven

Om optimaal geluk en succes voor jezelf te creëren is het noodzakelijk om regelmatig te kijken of je nog wel op de goede weg bent (heroriëntatie). Alleen als je weet waar je precies bent en waar je heen wil (eindbestemming) kun je bijsturen als dat nodig is. En soms kom je er dan achter dat het nodig is om een andere weg in te slaan, of misschien zelfs een stukje terug te ‘rijden’, om van daaruit weer in vertrouwen verder te kunnen. 

Ben je eenmaal onderweg kijk dan ook eens achterom, naar de weg die je al hebt afgelegd, met alle uitdagingen die je tot nu toe hebt getrotseerd. En nog belangrijker: geniet onderweg ook regelmatig van het uitzicht! Het is jouw weg en van niemand anders. Niemand kan voor jou bepalen of je goed zit, dat kan alleen jij. En daar is moed voor nodig, moed om te vertrouwen op je eigen innerlijke richtingaanwijzer. Vertrouw op je innerlijk kompas, het wijst je altijd de weg.

Jouw weg staat op geen enkele kaart. Alleen jij weet de weg’

De praktijk

We weten allemaal dat gewoon maar doorgaan op de bekende weg en hopen dat het goed komt, meestal niet genoeg is om je eindbestemming (wensen/doelen) te bereiken. Als je de dingen te veel op hun beloop laat, loop je de kans dat je de weg kwijtraakt. Of dat je leven te veel door andere mensen wordt bepaald. Want, als je zelf geen keuzes maakt over écht belangrijke zaken, dan zal jouw omgeving uiteindelijk bepalen welke keuzes er gemaakt worden. Wil je geluk en succes, dan zal je daar actief wat voor moeten doen. Je zal je leven op een dusdanige manier moeten organiseren of ‘restylen’, zodat je dromen, wensen en verlangens ook echt de kans krijgen om in vervulling te gaan. 

In mijn coachpraktijk ontmoet ik veel mensen die zichzelf onderweg zijn kwijtgeraakt en/of hun leven te veel laten bepalen door andere mensen. Ze laten het initiatief en de verantwoordelijkheid (bewust of onbewust) aan anderen over. Wanneer je de reis van je leven te veel op zijn beloop laat, en geen bewuste keuzes maakt, ben je immers ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen van een verkeerde afslag. Als dingen fout gaan kunnen ze anderen de schuld geven. Gevolg hiervan is dat je hiermee niet het vermogen ontwikkelt om zélf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen, waardoor je jezelf en jouw behoeften uiteindelijk helemaal kwijtraakt. 

Proactief

Voorkom dat je de weg kwijtraakt of dat anderen je leven bepalen en maak tijd vrij voor reflectie, bezinning en heroriëntatie, proactief. Door regelmatig bij jezelf in te checken en te voelen wat jij nodig hebt, neem je het heft in eigen hand. Daarmee neem je zelf de verantwoordelijkheid en maak je bewuste keuzes. Je ontwerpt als het ware je eigen leven, zodat je diepste wensen in vervulling kunnen gaan. Natuurlijk zijn er onderweg áltijd gebeurtenissen die we niet zelf in de hand hebben (ongeluk, pandemie) of andere invloeden die ons onderuit kunnen halen (onzekerheid, angst en besluiteloosheid). We weten nou eenmaal niet hoe de details zich onderweg zullen ontvouwen, maar we weten wél dat we altijd kunnen bijsturen als dat nodig is.

Tot slot

En voor wat betreft mijn dierbare vriendin: ik wens haar mooie nieuwe inzichten voor het vervolg van haar leven en loopbaan. Ik gun haar een hele mooie reis!

Wil jij je heroriënteren op werk en/of leven? Ben jij toe aan een moment van reflectie en bezinning? En kan jij wel wat hulp gebruiken bij de reis van je leven? Wil jij keuzes maken voor het vervolg van je leven en loopbaan? Dan is lifecoaching wellicht écht iets voor jou. Lifecoaching helpt mensen bij het ontwikkelen van een optimistische en pro-actieve levenshouding. 

Herken jij jezelf in dit verhaal? Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Mijn praktijkruimte is de natuur, de allermooiste werkplek die ik me kan bedenken. Laten we samen kijken wat ik voor jou kan betekenen. 
In het geval je iemand anders herkent in dit verhaal, stuur hem/haar dan vooral dit artikel door.

Meer lezen?

Ik heb meerdere blogs geschreven rondom dit thema:

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan onderaan deze blog een reactie achter.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Lifecoaching

In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.

Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn. 

Ester Saelman

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?