Kan jij wel wat meer energie gebruiken?

Het wel of niet hebben en uitstralen van energie is een belangrijke factor voor een succesvol en boeiend leven.

Eigenlijk is het heel simpel en weten we allemaal heel goed wat we moeten doen om ons energieker te voelen: voldoende nachtrust, meer tijd voor jezelf, meer beweging, meer ontspanning, gezonder en gevarieerder eten en drinken, opruimen, positief denken, meer (zon)licht, minder tv/computer etc. Stuk voor stuk uitstekende tips, maar hoe komt het dan toch dat het in de praktijk regelmatig mis gaat met onze energiebalans? En waarom hebben we altijd weer een excuus klaar waarom we ergens geen energie voor hebben? Hoogste tijd dus om meer inzicht te krijgen in jouw energiebalans! 

Jij kent ze vast ook wel, van die mensen die altijd maar lijken te bulken van de energie, bij wie de energie er werkelijk vanaf straalt en waarbij het lijkt of het nooit op kan….En dan zijn er natuurlijk ook de mensen die totaal uitgeblust zijn, die even helemaal nergens energie meer voor lijken te hebben en bij wie alles teveel is.
Het is duidelijk dat niet iedereen evenveel energie heeft. Hoe is het eigenlijk gesteld met jouw energiebalans? Is die van jou wel goed in evenwicht? Geef jezelf eens een cijfer op een schaal van 1-10?

Belangrijk is dat je je realiseert dat wanneer je weer zo’n dag hebt dat alles je te veel is, dit eigenlijk een waarschuwingssignaal is van je lichaam. Je lichaam probeert jou op dat moment namelijjk duidelijk te maken dat je meer energie hebt verbruikt dan je in voorraad had en je het dus dringend even rustig aan moet doen! Het luisteren naar deze signalen is dan ook van groot belang bij het creëren van van een betere energiebalans. Helaas zijn veel mensen ontzettend goed in het ontkennen van die signalen, terwijl ze diep in hun hart echt wel weten dat er ergens iets scheef loopt.

Weet jij wie en wat jou energie geeft en kost? Wat zijn bijvoorbeeld de mensen in jouw omgeving die jou energie opleveren en wat zijn de mensen die jou energie kosten, die je leegzuigen? Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de werkzaamheden die je doet: Wat zijn nou eigenlijk de werkzaamheden die jou energie opleveren en welke werkzaamheden kosten je vooral veel energie? Wélke mensen en werkzaamheden dat zijn, is voor iedereen natuurlijk verschillend. Pas wanneer jij weet wie en wat jou energie geeft en kost, kan je gericht aan de slag voor een betere energiebalans.

Waarom is het benoemen van de energiegevers dan toch zoveel gemakkelijk dan het benoemen van de energievreters? Dat komt omdat mensen zich in de praktijk schamen voor het feit dat iets of iemand hen energie kost. Met als gevolg dat het vaak niet wordt uitgesproken en ze gewoon doorgaan op dezelfde voet, met alle schadelijke gevolgen van dien. Toch is het gewoon een feit dat werkzaamheden ons energie kunnen kosten en energie kunnen opleveren. Net zoals mensen ons energie kunnen kosten en opleveren. Als je dat als een neutraal feit aanneemt, is er geen goed of fout.

En heb je wel eens gehoord van energieblokkades? Vanaf onze geboorte worden we door onze omgeving als het ware geïmpregneerd met gevoelens, ideeën en overtuigingen. Zo leren we als kind bijvoorbeeld van onze omgeving wat wel en niet mag en leren we ons te gedragen zoals anderen dat van ons willen. En omdat we als kind nou eenmaal totaal afhankelijk zijn, leren we ons al snel aan te passen. Vaak gaat dit aangepaste gedrag heel lang goed, tot het moment dat je problemen krijgt tussen wie je bent en wat er van je wordt verwacht.

Energieblokkades zijn dus eigenlijk afweermechanismen die ons ooit (onbewust) beschermd hebben. Deze blokkades zorgen ervoor dat onze energie niet meer voldoende kan doorstromen met als gevolg dat er vaak allerlei ernstige lichamelijke klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, rugpijn, maagklachten etc. Om deze energieblokkades te kunnen oplossen is het dus nodig deze te onderzoeken en te accepteren in plaats van ze te ontkennen en er tegen te vechten. Dit gevecht win je namelijk nooit en kost je alleen maar energie!

Hoever is jouw batterij opgeladen als je ’s morgens opstaat? Elke ochtend als je wakker wordt is je inerne batterij als het ware opgeladen met een beperkte hoeveelheid energie. Met deze batterij zul je het de hele dag moeten doen. Omdat de hoeveelheid energie die je per dag en zelfs per uur hebt wisselend is, wordt de je ene keer wakker met een volle batterij, maar soms ook met slechts 80% omdat je bijvoorbeeld slecht geslapen hebt. Wil je die dag toch zoveel mogelijk voor elkaar krijgen met de beperkte energie die je hebt, dan kunt je energie beter besteden door te focussen.

Heb jij ook regelmatig de neiging om veel dingen tegelijk te doen? Het menselijk brein kan dat niet. Met basistaken lukt dat nog prima, maar zodra de taken complexer worden, lukt het onze hersenen niet meer. Multitasking komt neer op switchen tussen taken en hierbij gaat tijd en aandacht verloren. Multitasking is dan ook helemaal niet zo effectief als dat men vaak denkt. Eigenlijk doe je dan alles maar een beetje. Juist door te focussen wordt je productiever en effctiever. Je werkt niet alleen sneller, maar je werkt ook richting je doelen. En dat is waaraan je je energie natuurlijk het liefst wilt besteden.

Ook door het doen van waardevol werk maakt je energieker. Zodra jij in je leven voor jezelf een stuk zekerheid hebt bereikt (dak boven je hoofd, vast inkomen, voldoende geld om rond te komen), komt de behoefte aan betekenis om de hoek kijjken. Mensen die werken vanuit hun passie hebben dan ook vaak eindeloos veel energie. Zij vinden hun werk zo leuk dat het ze energie geeft in plaats van dat het energie kost. Vraag jezelf eens af, hoe wil jij iets bijdragen aan de wereld?

Zelfonderzoek: Vouw een A4 doormidden en schrijf op wie of wat jou energie oplevert. Pak nog een A4’tje en schrijf op wie of wat jou energie kost. Onthoud dit: de uitkomsten van dit zelfonderzoek hoef je met niemand te delen. Wees dus zo eerlijk mogelijk! Je schamen om te zeggen ‘dat kost me zó veel energie’ is geen optie als je de situatie wilt aanpakken.

bron: www.sochicken.nl

'geknipt' voor meer energie!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?