Er schuilt meer achter kleur dan we in eerste instantie beseffen. Het is zoveel meer dan de tint van je behang of van je lievelingstrui. Het vertelt namelijk iets over jou! Kleur kan je verblijden, verwonderen en je diep raken.
We worden omringd door kleur, maar hoe komt het dan toch dat je bijna altijd voor dezelfde kiest en dat die andere tint je totaal niet aanspreekt? Heb jij er wel eens bij stilgestaan welk effect de kleur van de kleding die je aantrekt ’s morgens kan hebben op jezelf, maar ook op de mensen om je heen? Want de kleuren die we dragen reflecteren niet alleen onze eigen emoties, maar communiceren ook een boodschap naar anderen. Zonder dat we ons ervan bewust zijn, gebruikt ons onderbewustzijn kleur als krachtig middel om onze diepste gedachten en gevoelens te communiceren (non-verbale communicatie).
Marketing
Ook in de marketing wordt dankbaar gebruik gemaakt van de psychologie van kleur en wordt kleur bewust ingezet om ons koopgedrag te beĂŻnvloeden. Kleur communiceert als het ware een boodschap over het product of de dienst. Zo gebruiken fastfood restaurants de kleur rood in hun logo, omdat rood onze zintuigen stimuleert en wordt de kleur zwart gebruikt om mannelijkheid, kracht en exclusiviteit uit te stralen. De huidige trendkleur in marketing is groen en geeft een uitstraling van eco-vriendelijk, gezond en natuurlijk.
De psychologie van kleur
Elke kleur heeft een verschillende psychologische betekenis. Op de website Bloei! van Anne-Lies Smal, staat van alle kleuren een zeer uitgebreide beschrijving. Ontdek de psychologische betekenis van jouw kleurvoorkeuren en kleurafkeuren. Ook ik ging natuurlijk even kijken wat mijn eigen kleurvoorkeur ‘groen’, nou eigenlijk zegt over mijn persoonlijkheid. Het resultaat was verbluffend: hoe herkenbaar! Ontdek ook hoe kleur je kan helpen bij vragen als: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?
De 6 denkhoeden van De Bono
Ooit gehoord van de 6 (gekleurde) denkhoeden van De Bono? Tot voor kort, had ik er in ieder geval nog nooit van gehoord. Mijn man daarentegen wel. Toen ik hem vertelde over het thema ‘kleur‘, noemde hij gelijk de techniek van Edward de Bono. In het bedrijfsleven wordt deze techniek dan ook regelmatig gebruikt om gezamelijk tot een juiste beslissing te komen. Toen ik vervolgens ging ‘googelen’, ondekte ik dat ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling deze techniek bijzonder effectief is.
Met behulp van deze gekleurde hoeden kun je vanuit verschillende perspectieven naar een vraagstelling of probleem kijken.Het gaat uit van het idee dat mensen vaak geneigd zijn problemen steeds op eenzelfde manier te benaderen. Door de denkhoeden van De Bono te gebruiken, word je gedwongen om het probleem ook eens van een hele andere kant te bekijken. Er zijn zes denkhoeden en iedere kleur symboliseert een andere manier van denken. Je kijk op een situatie hangt dus af van de hoed die je op hebt.
- Witte hoed – kale feiten en cijfers -Je gaat uit van objectieve informatie.
- Rode hoed – gevoel en intuĂŻtie – Je reageert emotioneel (zonder een reden te hoeven geven).
- Zwarte hoed – negatief / pessimistisch – Je bent advocaat van de duivel.
- Gele hoed – positief / optimistisch – Je bekijkt het van de zonnige kant en zoekt de voordelen.
- Groene hoed – creatief – Je mag freewheelen in je manier van denken (vrij associĂ«ren, alternatieven bedenken).
- Blauwe hoed – beschouwend, controlerend – Je houdt het proces in de gaten.
Wat is eigenlijk jouw voorkeursdenkhoed? En wat zou het je opleveren als je eens een andere kleur hoed opzet? Want, als je met een andere kleur hoed dezelfde situatie bekijkt, levert dit vaak verrassend nieuwe invalshoeken en alternatieven op!
Kanjertraining
Ook op scholen wordt een soortgelijke techniek gebruikt bij pestgedrag: Kanjertraining. Met behulp van 4 gekleurde petten worden situaties nagespeeld van pesten in de klas (rollenspellen). De zwarte pet is voor de pester, de rode voor de lachende meeloper, de gele voor de onzekere toekijker en de witte voor degene die te vertrouwen is, durft te vertrouwen en helpt: DE KANJER!
Conclusie: De taal van kleur is een een simpele en krachtige manier om meer inzicht te krijgen in jezelf en anderen, maar ook een bewezen en krachtig middel om pro-actief veranderingen aan te brengen in je gedragspatroon en gedachten.
Op welke manier ga jij je leven meer kleur geven? Van welke kleur kan jij wel wat meer gebruiken? En van welke kleur kan jij wel wat minder gebruiken?
Inspiratie
Heb ik je interesse gewekt en ben jij benieuwd wat Outdoor Lifecoaching is? Of wie ik ben als coach? Neem gerust een kijkje op mijn website of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Mijn praktijkruimte is de natuur, wat mij betreft de allermooiste werkruimte die ik me kan bedenken!
Wil je meer tips voor een lichter, leuker en eenvoudiger leven? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram of neem eens een kijkje op mijn blog-pagina. De blogs die ik schrijf, gaan regelmatig samen op met de lessen die ik zelf leer. Ik geef je graag een inkijkje in mijn leven ter inspiratie voor jou, en deel tips en inzichten â€ïž.
In het verlengde van dit thema heb ik meerdere blogartikelen geschreven, neem gerust een kijkje:
Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!
TIP: Speciaal voor wie interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling heb ik meerdere coachprogramma’s ontwikkeld. Neem gerust een kijkje.
- Coachprogramma ‘Vergroot je zelfkennis‘
- Coachprogramma ‘Gevoelens uiten’
- Coachprogramma ‘Rust en Balans’
Lifecoaching In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf Ă©n over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven. Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, ruim 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk âCoaching in Greenâ. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn.![]()