50 jaar

Midlife update

Ik kan er niet meer omheen…… ook ik behoor nu officieel tot ‘De-club-van-50’.
Wat vind ik daar nou eigenlijk van? Voor mij een uitgelezen moment om de balans op te maken of ik wel de persoon ben die ik zou willen zijn. Hoogste tijd om even bewust stil te staan en terug te kijken naar de “eerste helft” van mijn leven. En zeker ook om vooruit te kijken naar de ‘tweede helft’, want het leven begint pas bij 50 toch?
Ik neem jullie graag mee in mijn midlife overpeinzingen.

De eerste (levens)helft

Het is heel cliché, maar terugkijkend naar de eerste helft van mijn leven, kan ik niet anders zeggen dan “wat is de tijd voorbij gevlogen……”. Er is zo veel gebeurd, in alle verschillende levensfases die inmiddels de revue zijn gepasseerd. Van onbezorgde baby-kleuter-peuter, naar onhandige puber, middelbare scholier, smoorverliefde jonge vrouw, ambitieuze werknemer, serieuze levenspartner, zorgzame moeder, zelfstandig ondernemer en alle andere fases en rollen daartussenin en de bijbehorende perikelen. Het was soms net’ Goede Tijden Slechte Tijden’. 

Tja, en dan komt er een moment dat je aankomt in de midlife-fase. Voor veel mensen de meest verontrustende fase in het leven sinds de pubertijd, waarin zekerheden over wie je bent, waarom je leeft en hoe je leeft, overhoop worden gegooid. Het is óók de fase van de zorg voor de opgroeiende kinderen, (mantel)zorg voor de ouder wordende ouders en dat alles vaak naast je drukke baan. Deze levensfase wordt ook wel de sandwichfase genoemd en is vaak tot de meest hectische van ons leven. En niet te vergeten het groeiende besef van de eigen sterfelijkheid en de eindigheid van de tijd…….

Herkenbaar tot zover?

Dan herken je vast ook wel de emotionele rollercoaster van deze levensfase. Want, wat kom je zoal tegen in deze fase: 

  • Onvrede met jezelf, je partner of je baan. Je zit niet lekker in je vel en hebt geen idee hoe dit te veranderen, waardoor je je regelmatig somber of chagrijnig voelt. 
  • Door vragen als “wie ben ik? wat wil ik? wat kan ik?” komen al je oude zekerheden ineens op losse schroeven te staan, dit maakt je onzeker. 
  • De intense emoties en innerlijke conflicten in deze levensfase, geven je het gevoel dat het leven tussen je vingers door glipt. Van binnen voel je de noodzaak van verandering en je hebt vaak het gevoel van: ‘nu of nooit!’ 
  • Je voelt verdriet en woede om het leven dat je niet geleefd hebt, de kansen die onbenut zijn gebleven, de verkeerde beslissingen die je genomen hebt of om de persoon die je niet bent geworden, maar wel graag had willen zijn. 
  • En last-but-not-least natuurlijk nog de op hol geslagen hormonen, die óók horen bij deze levensfase.

Kortom, net als alle andere levensfases gaat ook de midlife gepaard met veranderingen, waarbij je soms behoorlijk geconfronteerd wordt met je identiteit.

Trigger

Gemiddeld genomen vindt de midlife fase plaats, ergens tussen je 30e en de 60e levensjaar en duurt gemiddeld zo’n twee tot tien jaar. Of het een crisisfase wordt, verschilt per persoon. Wel wordt deze fase vaak op gang gebracht door een trigger, een ingrijpende gebeurtenis, zoals: een ernstige ziekte, een ongeval, echtscheiding, verlies van een dierbare, ontslag, depressie, burn-out of simpelweg door het besef dat je ouder wordt en niet het eeuwige leven meer hebt. 

Mijn persoonlijke midlife trigger was het moment dat ik zwaar overspannen uitviel van mijn toenmalige werk als directiesecretaresse. Zoals ik het ervaar is de midlife vooral een periode waarin je dichter bij jezelf kunt komen. Vaak word je geconfronteerd met moeilijke levensvragen. Het beantwoorden van deze vragen is niet makkelijk, maar is zeker de moeite waard. Ik ben dan ook van mening dat deze periode bij uitstek geschikt is om je leven actief in eigen hand te nemen en als het ware te ‘restylen’ waar nodig. Voor mij was de midlife in ieder geval lifechanging, in alle opzichten. 

De tweede (levens)helft

Op naar de tweede (levens)helft dus! Ik ben er in ieder geval helemaal klaar voor en tegelijkertijd blijft het natuurlijk ook maar gewoon een getal. Ik ben dankbaar voor de wijze levenslessen die ik in de eerste helft heb mogen ontvangen en die me ongetwijfeld in de tweede helft nog te wachten staan. En om terug te komen op de vraag aan het begin van deze blog: Ben ik de persoon die ik zou willen zijn? Volmondig kan ik deze vraag met JA beantwoorden! Voor mijn midlife wist ik totaal niet wie ik was, laat staan dat ik wist wie ik zou willen zijn…. Ik had geen enkele zelfkennis, want de ander was altijd belangrijker dan ikzelf. Lifecoaching heeft mij zoveel over mezelf geleerd. Ik ken nu mijn sterke en zwakke punten, ik weet wat ik belangrijk vind (en wat niet) en ken mijn ‘blinde’ vlekken. Lifecoaching heeft mij geleerd stil te staan bij mijn eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg daarvan. Ik groei en bloei als nooit tevoren en voel me zelfverzekerder dan ooit. 

Tips

Erken dat je in de midlife fase zit en dat dit niet erg is. Accepteer dat je met vragen zit waar je niet onmiddellijk uitkomt. Ga hier niet tegen vechten of jezelf veroordelen, maar geef jezelf tijd en ruimte om te ontdekken wat je voelt, hoe dat komt en hoe je het eigenlijk zou willen. Kortom, gun jezelf aandacht en maak jezelf prioriteit! Wat heb jij nodig om met vertrouwen de tweede helft van je leven in te gaan? Vaak is het feit dat je zoveel aandacht geeft aan jezelf en je gevoel, al een eerste stap in de goede richting. Vergroot je zelfkennis en experimenteer met nieuwe ervaringen. Al snel zal je ontdekken dat dit je meer energie oplevert en het je gevoel van eigenwaarde en zelfliefde vergroot. 

Maar, heb jij nu vooral het gevoel dat je overgeleverd bent aan deze midlife fase? En hoop je alleen maar dat het allemaal snel weer voorbij is? Heb jij twijfels over de juistheid van baan en bestaan? Doe wat jij nodig hebt om erachter te komen wat belangrijk is voor jou, wat jij nodig hebt en wat jij wilt! Vind jij het lastig om tijd te nemen voor jezelf en kan jij wel wat handvatten gebruiken om deze levensfase goed door te komen? Als outdoor lifecoach en wandelcoach loop ik graag een eindje met je mee. Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen.

Leuk als je hieronder een reactie achterlaat.

1 gedachte over “Midlife update”

  1. Wat een herkenbaarheid en weet daar nu maar eens op rond te surfen. Tegenhouden doe je het niet, overblijft….ermee om te gaan en/ of accepteren wat er is en vooral niet vergeten te blijven genieten.Wat is dat precies voor mij?

    Maar bovenal, natuurlijk van harte gefeliciteerd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?