Ben jij ook wel eens bang voor de toekomst?

Angst, je zorgen maken, piekeren, je laten meeslepen in doemscenario’s, negatieve gedachten. Allemaal gewoontes die je gedachten in een negatieve spiraal brengen. Ergens bang voor zijn, bewust of onbewust, geeft stress. Angst maakt je leven minder leuk, moeilijker om gelukkig te zijn, positief in het leven te staan en om van het leven te genieten.

Jij kent dat angstige gevoel vast ook wel:
Dat je afvraagt hoe iemand zal reageren (angst voor de toekomst op korte termijn) of dat je je zorgen maakt over hoe je leven er over een X aantal jar uitziet (angst voor de toekomst op lange termijn). Hoe vaak maak jij je zorgen op een dag? Ervaar jij ook regelmatig spanning in je lichaam, omdat je bang bent dat er iets zou kunnen gebeuren? Ik vermoed van wel en waarschijnlijk vaker dan je lief is. 

Feitelijk gezien bestaat angst alleen als je terugkijkt naar het verleden, of als je vooruitkijkt naar de toekomst.
In het nu bestaat namelijk helemaal geen angst (behalve natuurlijk wanneer je oog in oog staat met een Grizzly beer). Door bang te zijn voor de toekomst (speculatie), verspillen we dus eigenlijk onze energie. Niemand kan namelijk ooit met zekerheid de toekomst voorspellen, om de eenvoudige reden dat de toekomst er nog helemaal niet is.

Weet je dat angst eigenlijk de tegenovergestelde emotie is van liefde?
Als je bang bent of je ergens zorgen over maakt, dan voel je geen rust, geen dankbaarheid, geen blijdschap. Je voelt je niet één met het leven, maar voelt je afgesloten, alleen en gestrest. Wie liefde voelt, voelt geen angst en andersom. Liefde = Leven. Angst staat dan ook haaks op alles wat fijn is. En juist omdat liefde de kern is van ons leven, voelt het zo slecht om bang te zijn.

Wil je dat angst niet langer jouw toekomst bepaald?
Gooi dan die angstige gedachten zo snel mogelijk over boord en benader de situatie eens op een andere manier. Verspil je energie niet langer aan angst en kies er eens heel bewust voor om je angstige gedachten even stop te zetten en die situatie gewoon eens over je heen te laten komen. Je kunt namelijk altijd nog besluiten om je druk te maken, maar dan alleen als blijkt dat er echt een concrete reden voor is.

Neem nou een steen.
Wanneer je die in het water gooit dan zinkt hij vrijwel direct naar de bodem. Eerst ontstaan er wat rimpels in het water en is het wateroppervlakte tijdelijk ontregeld. Echter al vrij snel verdwijnen deze rimpels en keert het water terug naar haar oorspronkelijke staat. Het water maakt zich niet druk om de steen (geen angst), nee het water bestaat alleen in het nu. Eerst is er complete rust, dan is er een steen, de steen zinkt naar de bodem en tot slot is er weer complete rust.

Leef niet in een speculatieve toekomst, maar leef in het NU!
Nu is namelijk alles wat je hebt. Laat je (net als het water) eens wat vaker meevoeren door het leven en durf de touwtjes wat meer te laten vieren. Maak je niet druk over wat je te wachten staat (de steen), maar ervaar het zoals het komt. Ervaar de steen en weet dat je weer zult terugkeren naar rust.

Laat je leven niet langer leiden door angst.
Wees niet bang voor fouten, want fouten maken hoort erbij. Als je geen fouten maakt, zal er ook weinig gevoel van overwinning zijn wanneer je het goed doet. Het leven is niet eng, het leven is een uitdaging, een avontuur. Het leven is een waardevol geschenk dat je hebt gekregen. Pak het geschenk uit en laat het niet liggen omdat je bang bent dat wat er in zit je teleurstelt.

Bron: www.sochicken.nl

Toekomst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?