Hoe ontdek je je zielsverlangens?

Ik vind het toch zo’n mooi woord hè ‘zielsverlangen’. Heb jij dat ook? Maar weet je ook wat het betekent? Ken jij jouw zielsverlangens eigenlijk? En die van je partner? Weet jij waarom het (her)kennen van je zielsverlangens zo belangrijk is? Een mooi thema om eens wat uitvoeriger bij stil te staan. Graag deel ik met jou mijn kijk op het belang van het (leren)kennen van je zielsverlangens. Wellicht inspireert het je en zet het je aan tot zelfonderzoek.

Volgens Peter Krijger, schrijver van het boek ‘Lifedesign’ en directeur van het Atma Instituut voor Lifecoaching, zijn zielsverlangens die verlangens die steeds weer in je leven terugkomen. In zijn boek schrijft hij dat het uitingen zijn van onze diepste levensopdrachten en vaak al (latent) aanwezig zijn sinds je prille jeugd. Het (her)kennen van deze blijvende verlangens kan je helpen bij jouw zoektocht naar een leven met meer en blijvend (ziels)geluk. Persoonlijk ben ik Peter, als oud-student van het Atma Instituut, bijzonder dankbaar voor dit inzicht! Het kennen van mijn zielsverlangens heeft mijn leven in een heel nieuw daglicht gezet.

Even voor alle duidelijkheid, ik heb het hier dus niet over de ‘oppervlakkige’ en tijdelijke verlangens en begeerten die voortkomen uit onze persoonlijkheid. Dus niet: het pijnlijke verlangen van een onbeantwoorde liefde of het verlangen naar meer geld of meer tijd……Deze verlangens zijn vluchtig en vaak met elkaar in conflict. De verlangens van onze ziel zijn diep, constant en vol met passie. Ik heb het hier over die verlangens die horen bij jouw levensmissie.

Laten we bij het begin beginnen. Verlangen heeft alles te maken met groei. Het stelt je in staat om je doelen te bereiken, de wereld te veranderen en je leven beter in te richten. Voor veel mensen is besef van groei en vooruitgang dan ook een belangrijke bron voor geluk. Als we zien dat we vooruit komen voelen we ons beter. Wat mij betreft werken je zielsverlangens als een soort richtingaanwijzer voor een gezond en gelukkig leven.

Het is zowel mijn persoonlijke ervaring als ook mijn ervaring als lifecoach, dat wanneer je geen gehoor geeft aan je zielsverlangens, je hier uiteindelijk heel ongelukkig van wordt. Dit maakt het onderdrukken van je zielsverlangens dan ook heel ongezond! Zielsverlangens laten zich niet wegstoppen, die willen gehoord worden, anders gaan ze hun eigen leven leiden in de schaduw van jouw bewustzijn.

Toch zit er ook een andere kant aan verlangen. Want verlangen hangt óók vaak samen met teleurstelling. Want als het niet loopt zoals je had gewild, word je daar natuurlijk niet gelukkiger van. Belangrijk is dus om af en toe even te stoppen met verlangen en het leven te accepteren zoals het is. Wees regelmatig dankbaar voor de rijkdom van het heden in plaats van te verlangen naar dingen van toen en straks. Vaak blijken dan die (onvervulde) verlangens ineens een stuk dichterbij dan je denkt.

Hoe ontdek je nou eigenlijk je zielsverlangens? De belangrijkste kenmerken van zielsverlangens zijn dat ze blijvend zijn en dat ze je blij en enthousiast maken, elke keer als je eraan denkt. Jouw ziel wil niets liever dan dat jij je talenten ontplooit en benut. Dit maakt dat je zielsverlangens gelijk zijn aan je grootste natuurtalenten. Wat zijn jouw (natuur)talenten?

Belangrijk is dus dat je je bewust wordt van je zielsverlangens. Ga op ondezoek uit! Herken ze, erken ze en kijk er met liefde naar. Maar ook: neem er de verantwoordelijkheid voor! Niemand komt je leven beter maken. Het is jouw geluk, het zijn jouw dromen en het is jouw gezondheid. Als je wil dat er dingen beter worden, zal je zelf de verandering moeten doorvoeren.

Lukt dit je niet alleen, schakel dan professionele hulp in. Als outdoor lifecoach en wandelcoach kan ik jou hierin ondersteunen. Al wandelend help ik je om jouw diepere gevoelens naar buiten te laten komen en te (leren) luisteren naar jouw meest wezenlijke behoeften en zielsverlangens. Lifecoaching is erop gericht het leven te ontwerpen en te restylen aan de hand van jouw zielsverlangens. De natuur wordt hierbij gebruikt als spiegel en inspiratiebron.

Gratis tips:

Wil je vaker bericht van mij ontvangen met tips voor een lichter, leuker en eenvoudiger leven? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram .

 

Waterlelie

6 gedachten over “Hoe ontdek je je zielsverlangens?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?