waarden

Welke waarden vind jij belangrijk in je leven?

Wanneer je je bewust bent van jouw persoonlijke- én werkwaarden, kun je jouw prioriteiten in je leven bepalen en wordt het gemakkelijker om keuzes te maken.

Weet jij waar je voor staat?

Normen, waarden, belangen; het verschil

Ken jij het verschil tussen normen en waarden? Waarden zijn de algemene principes waarnaar je wilt leven. Normen zijn de concrete regels voor gedrag. Bij het maken van keuzes laat je in de praktijk vooral je gevoelens en argumenten de doorslag geven. Vaak zijn we ons hierbij niet bewust van hoe het de onderliggende waarden zijn die onze keuzes in feite sturen. Waarden zijn dus eigenlijk een diepere laag van motivatie dan gevoelens en argumenten.

Bijvoorbeeld: Je hebt een ‘slecht gevoel’ bij een keuze als daarbij een voor jou belangrijke waarde in het gedrang komt. Maar ook argumenten zijn vaak te herleiden tot waarden die voor jou in die situatie van belang zijn. Je waarden worden voor een groot deel gekleurd door je opvoeding. Ook blijven waarden in ontwikkeling. Toch zijn waarden veel stabieler dan bv gevoelens en zijn argumenten zelden sterk genoeg om jou ‘tegen je waarden in’ te laten kiezen.

Daarnaast is er nog een relevant onderscheid tussen waarden en belangen. We zijn geneigd te kiezen voor direct nut en effect op korte termijn. Dit zijn de directe belangen die je ervaart bij een keuze. Een waarde verwijst echter naar een dieper liggend principe dat voor jou van belang is. Je persoonlijke waarden hebben dan ook alles te maken met de persoon die je bent. Het geeft je inzicht in je identiteit (wie ben ik?). Wil je een duidelijker beeld van jezelf krijgen, ga dan op zoek de waarden die jij belangrijk vindt.

Werkwaarden

Een goede manier om te bepalen welk type baan overeenkomt met wat jij de moeite waard vindt in het leven, is het vaststellen van je werkwaarden. Als je werk hebt waarin aan je werkwaarden wordt voldaan, dan heb je de meeste kans dat je in dat werk goed tot je recht komt. Doe dus moeite om erachter te komen wat jouw belangrijkste werkwaarden zijn. Als je weet wat voor soort mens je bent en wat je belangrijk vindt in het leven, dan is het zaak om daar een passende werkomgeving bij te zoeken.

Zuivere wensen

Kinderen hebben de kracht om zuiver te wensen. Hun dromen worden nog niet beïnvloed door wat kan en niet kan, waar ze goed in zijn of juist niet, door schoolcijfers of sociale wenselijkheid. Het zijn pure wensen van binnenuit. Wat wilde jij eigenlijk worden als kind en waarom? Wat sprak jou precies zo aan in piloot/juf/agent worden? Welke beelden had je daarbij en wat waren voor jou als kind de onderliggende redenen? De achtergrond van deze zuivere wensen verandert in je leven niet wezenlijk; ze horen bij de waarde die je hecht aan de inhoud van je werk en de rest van je leven.

Invloed ouders

Zonder je daarvan bewust te zijn, kunnen jouw keuzes in het leven sterk beïnvloed worden door de normen en waarden van je ouders. Deze kunnen je inspireren, maar ook benauwen, of een kant opsturen die niet langer past bij jouw eigen waarden. Als je kunt benoemen welke beelden over het leven bij je ouders horen en welke van jou zijn, kun je vrijer kiezen. Kortom: Welke normen en waarden heb jij van huis uit meegekregen? En welke uitspraken van je ouders wil je nu loslaten?

De normen en waarden die je vanuit thuis hebt meegekregen kunnen dus versterkt worden door jouw persoonlijke ervaringen. Maar ze kunnen ook worden aangepast of aangevuld, doordat jij andere ervaringen meekrijgt vanuit jouw persoonlijke keuzes. Het kan goed zijn om over dit onderwerp eens een gesprek te voeren met je ouders (als ze nog leven). Misschien denken ze er vandaag de dag wel heel anders over… Heb vertrouwen in waar jij voor staat en volg hierin jouw eigen normen en waarden.

Waarden oefening

Als iemand jou zou moeten beschrijven in een paar zinnen, wat zou die persoon dan moeten zeggen volgens jou? Met andere woorden, hoe zou je willen dat anderen jou onthouden? Vat dit eens kort samen voor jezelf. Zo kom je er namelijk achter wat voor persoon jij het liefst zou willen zijn. Om voor jezelf de juiste uitstraling te bepalen is het belangrijk dat je uitzoekt welke waarden jij het belangrijkst vindt in het leven. Dit werkt als volgt:

  • Brainstorm minimaal 10 waarden die voor jou belangrijk zijn. Denk er niet te lang over na, maar volg vooral je gevoel.
  • Kies vervolgens uit deze top 10 een top 5.
    Je kunt hierbij iedere waarde op een los blaadje schrijven en ze allemaal in een rij onder elkaar leggen in volgorde van belangrijkheid. Vraag je telkens af, vind ik deze waarde belangrijker dan die? Zodra je merkt dat je een waarde belangrijker vindt dan een andere dan voeg je het daar in.
    Je kunt je 10 waarden uiteraard ook rangschikken door er cijfers van 1 t/m 10 voor te zetten.
  • Bekijk nu je top 3. Wat zijn de voor jouw 3 meest belangrijkste waarden die jij zou willen leven?

Je hebt zojuist je eigen uitstraling vormgegeven.

Nu is het tijd om ernaar te gaan leven. Nu je weet wat je belangrijkste waarden zijn is het eenvoudiger om deze punten in je karakter ook te versterken. Is liefde belangrijk? Geef dan meer liefde aan de mensen om je heen en breng meer tijd met ze door. Is succes voor jouw belangrijk? Leg dan je focus op je werk. Jij bepaalt!

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Bron: www.carrieretijger.nl + www.sochicken.nl

Laat een reactie achter

You have to agree to the comment policy.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?