Voor welke keuze sta jij?

Keuzes kunnen gevolgen hebben voor de rest van je leven.Het is dan ook niet verwonderlijk dat je het maken van die keuze steeds maar weer voor je uitstelt. Een keuze maken lijkt immers zo definitief en dat maakt het vaak gelijk ook zo ontzettend eng.

Natuurlijk is het ook een optie om niet te kiezen; niet kiezen is immers ook een keuze. Gewoon doorgaan op dezelfde voet en maar kijken waar het schip strandt. Het is natuurlijk een optie….. Of misschien heb je ‘geluk’ en neemt iemand anders wel de beslissing voor je, dat zou fijn zijn toch? Of toch niet? Want, vergeet niet dat je door géén keus te maken je dus niet doet wat je eigenlijk het liefst zou willen; en dat kan gaan knagen. Niet fijn!

“Ik weet wat ik nu heb en niet wat ik krijg” is ook zo’n gevleugelde uitspraak die je dan vaak hoort. Maar voel nu eens goed bij jezelf: waarschijnlijk wil je diep in je hart iets heel anders. Voel het maar eens! Het zou toch ontzettend verdrietig zijn wanneer je aan het eind van je leven terugkijkt en er achter komt dat je eigenlijk nooit hebt gedaan wat je het liefst wilde…..

Het is mijn ervaring dat wanneer je wél een keus maakt, je dit het gevoel geeft zelf weer aan het roer te staan. Door te kiezen, neem je namelijk zelf de verantwoordelijkheid en krijg je de grip op je leven vanzelf weer terug!
Een paar jaar geleden heb ik ervoor gekozen een punt te zetten achter mijn toenmalige werk als directiesecretaresse. Het was de hoogste tijd om mezelf verder te ontwikkelen en koos voor een studie Lifecoaching. Deze keuze maakte mijn leven in een klap zinvol. Ineens ervaarde ik een enorm gevoel van vrijheid!

Natuurlijk is het maken van een keuze is doodeng. Het voelt zo definitief en misschien ben je bang voor de consequenties. En wat zullen de anderen wel niet vinden van je keuze? De beste manier om met deze weerstand om te gaan is door aan jezelf toe te geven dat je het gewoon eng vindt om te kiezen. En ja, het voelt inderdaad als falen wanneer blijkt dat je verkeerd gekozen hebt, het fout gaat en je alles kwijt bent…… Maar, realiseer je dan dat je er ook je voordeel mee kunt doen: leer van die ervaring en doe het de volgende keer anders! Er komen immers altijd weer nieuwe keuzemomenten.

En hoe doe je dat dan een keus maken? Allereerst, bepaal wat je wilt. Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan maakt het ook niet uit waar je voor kiest. Besluit daarom allereerst wat je wilt bereiken. Wat is je doel? Schrijf dat maar eens op. En bekijk dan eens rustig welke mogelijkheden er allemaal zijn om dat te bereiken. Schrijf het allemaal maar eens op voor jezelf. En tot slot: benoem en noteer van al die mogelijkheden de voor- en nadelen. Wat ook kan helpen bij het maken van een keuze is het kennen van je waarden. Wat vindt jij nou eigenlijk belangrijk in het leven en maak hier eens een top 5 van. Wanneer je dan voor een keuze komt te staan, dan leg je deze top 5 naast ieder keuze en bepaal je welke keuze het meest overeenkomt met jouw persoonlijke waarden.

Wat mij persoonlijk heel erg helpt bij het bepalen van mijn keuze is het luisteren naar mijn hart, mijn gevoel. Tot voor enkele jaren geleden maakte ik mijn keuzes altijd vooral met mijn verstand. Niks mis mee natuurlijk, maar door ook eens wat vaker naar je gevoel te luisteren, worden je keuzes meer congruent: je denken, doen en voelen zitten dan beter op een lijn. Want, het maken van een keuze is natuurlijk behalve een rationeel proces ook een intuïtief proces. Durf eens wat vaker te vertrouwen op je intuïtie!

Maar dan. Als je dan eindelijk een keuze hebt gemaakt, dan is het natuurlijk zaak je te oefenen in het doorzetten! Er zijn namelijk altijd momenten dat het tegen zit en dat het even niet lukt. Blijf dan geloven in je keuze door je uiteindelijke doel voor ogen te houden. Visualiseer dit doel, maak er een beeld bij. Sluit je ogen eens en zie het voor je dat je je doel bereikt hebt. Kijk maar eens even hoe je leven er dan uitziet. Hoe voelt dat? Bevestig jezelf bovendien regelmatig en zeg tegen jezelf: “Dit is mijn keuze en dit wil ik”. Probeer het maar eens!

Kan je ondanks bovenstaande tips toch maar niet komen tot een bewuste keuze, neem dan gerust contact op.

keuze

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?