Vuilniszak. Weg met die goede voornemens; zet liever een intentie

Weg met die goede voornemens; zet liever een krachtige intentie!

Veel mensen maken rond de feestdagen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Regelmatig krijg je dan de vraag: ‘En heb jij nog goede voornemens voor het nieuwe jaar? Mijn eigen inmiddels gevleugelde uitspraak is dan meestal: “Ik doe niet aan goede voornemens op 1 januari. Waarom wachten tot 1 januari als je ook morgen kan beginnen?”.  Daarnaast voel ik ook altijd een soort weerstand bij het maken van goede voornemens, herken je dat? En ook al bedenk ik ze toch echt helemaal zelf, het voelt voor mij als ‘moeten’ en er moet al zoveel….. niet echt motiverend dus om mijn goede voornemens vol te houden en écht te veranderen. Ik voel persoonlijk meer voor het zetten van een krachtige intentie!

‘Willen’ in plaats van ‘moeten’

Intenties gaan over hoe je je wilt voelen, niet over wat je moet doen. Intenties hebben een positieve toon en gaan uit van je eigen kracht. Van ‘willen’, in plaats van ‘moeten’. Intenties helpen om je gedachten en acties te sturen. Voor mij is een intentie een soort stipje op de horizon. Het wijst me globaal de weg naar waar ik heen wil, en komt voort uit een dieperliggend (ziels)verlangen. Maar hoe en wanneer ik er precies ga komen, dat ligt nog niet vast. Natuurlijk heb ik wel een soort globaal reisplan voor mezelf, anders ben ik helemaal stuurloos. Tegelijkertijd heb ik een soort dieper liggend vertrouwen, dat de weg zich vanzelf aan mij ontvouwt, als ik eenmaal onderweg ben. Ik geloof in aanpassen en bijsturen tijdens mijn reis. 

Wat is een intentie?

Een intentie is een soort gedachte die je als het ware uitzendt in het universum. Door het zetten van een intentie bereid je je brein alvast voor op wat komen gaat. Je onderbewuste gaat als het ware alvast aan het werk om het voor elkaar te krijgen. Het gaat over de wet van de aantrekkingskracht. Over aantrekking van datgene dat je denkt. Door het zetten van een intentie komt je verlangen tot leven en stel je jezelf open voor nieuwe mogelijkheden. 

Vervolgens komen er ongemerkt nieuwe kansen voorbij. Houd je ogen dus open en grijp elke kans die voorbij komt. Alleen het zetten van een intentie en wachten tot het vanzelf goed komt, is dus niet voldoende. Je zal toch écht zelf in actie moeten komen!
Het is wetenschappelijk bewezen dat het zetten van intentie een heel krachtig hulpmiddel is, niet om je doel te behalen, maar meer om anders te leven. Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe.

Waar het volgens mij bij een intentie eigenlijk over gaat

Houd je gedachten positief
want je gedachten worden
JE WOORDEN
Houd je woorden positief
want je woorden worden
JE GEDRAG
Houd je gedrag positief
want je gedrag worden
JE GEWOONTES
Houd je gewoontes positief
want je gewoontes worden
JE WAARDEN
Houd je waarden positief
want je waarden worden
JE BESTEMMING

– Mahatma Gandhi –

Je intentie formuleren

In tegenstelling tot goede voornemens, hoeven intenties niet specifiek of concreet te zijn. Vaak is een intentie niet meer dan een woord, een paar woorden of een soms alleen een beeld. Waar het vooral om gaat bij intenties is het gevoel dat je erbij hebt. Vraag jezelf vervolgens: “Wat is voor mij het belangrijkste in mijn leven? Hoe wil jij je voelen? Welke persoon en op welke plek wil je op de lange termijn graag zijn?”

Verder is het belangrijk is om je intentie in ieder geval positief te formuleren. Dus niet: “Ik wil stoppen met piekeren”.  Maar wel: “Ik wil vertrouwen hebben in de toekomst”. Het is tenslotte veel makkelijker om aan iets positiefs te werken, dan aan iets negatiefs. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je er zelf ook écht in gelooft dat het mogelijk is, dat jij het kunt waarmaken. Intenties kun je zetten voor een dag, voor een week, voor een maand, of voor een jaar. Net, wat voor jou het beste werkt. Je kunt intenties zetten in je hoofd, maar ik geef zelf de voorkeur aan opschrijven. 

Verbeeldingskracht

Wat helpt om je intentie te formuleren is om het eerst te visualiseren. Zie het voor je alsof je het al bereikt hebt. En voel vervolgens goed wat het je brengt om daar te zijn, om je intentie ‘te leven’. Hoe ziet je leven er dan uit?  Wat is er veranderd? Grote kans dat je gevoelens ervaart van blijdschap en dankbaarheid. Weet dat de kracht van intenties toeneemt toe als je ze kan ervaren in je lichaam, door gebruik te maken van je volledige verbeeldingskracht: zien, voelen, horen en weten. 

Zelf ben ik altijd groot fan van het maken van een visionboard (ook wel moodboard genoemd). Lekker een middagje knippen en plakken van teksten en/of plaatjes op een groot vel papier, die verband houden met jouw intentie. Zelf maak ik ieder jaar wel een of meerdere visionboards. Het helpt mij om even bewust stil te staan bij de dingen die voor mij belangrijk zijn. Het helpt mij bij het maken van keuzes. En als mijn visionboard af is, dan krijgt hij een mooi plekje in mijn huis. Elke keer dat ik langsloop herinnert mijn visionboard mij aan mijn verlangen en mijn intentie, en motiveert het mij om ervoor te gaan. 

voorbeeld van visionboard voor zetten  intentie

De reis

En als je je intentie eenmaal hebt geformuleerd en gevisualiseerd, dan mag je daadwerkelijk stappen gaan zetten op weg naar jouw stip op de horizon. Hiervoor is discipline nodig en doorzettingsvermogen. Want, we weten allemaal dat de reis nooit zonder uitdagingen zal zijn. Ik heb geleerd om vooral kleine haalbare stapjes te zetten, liefst zo klein mogelijk. Hoe groter de stap, hoe groter de kans dat het mislukt. 

Je zou een soort reisplan kunnen maken. Dit hoeft helemaal niet iets groots te zijn of compleet uitgedacht en uitgewerkt, juist niet! Laat voldoende ruimte voor dat wat er op je pad komt als je onderweg bent. Het belangrijkste is dat je begint en dat het op papier staat. Welke globale stappen zijn er nodig om te komen waar je wilt zijn? En kijk vervolgens hoe je die stappen verder kunt uitwerken in kleine haalbare stapjes. Zie het reisplan als een soort ‘levend’ document, niet als iets statisch. Je kunt onderweg altijd aanpassen en bijsturen.

Aanpassen en bijsturen

Ook reflectie is een belangrijk onderdeel van de reis. Regelmatig even bewust stilstaan bij je verlangen en intentie. Om te bepalen waar je op dat moment staat in het creatieproces. Ben ik nog op de goede weg? Zet ik de juiste stappen? Welke belemmeringen kom ik tegen? Welke hulpbronnen heb ik? Wat heb ik nodig? Door regelmatig te reflecteren kun je onderweg altijd je reisplan weer aanpassen en kan je bijsturen waar nodig. 

Durf te vertrouwen

Heel belangrijk bij het zetten van een intentie, is het loslaten van elke vorm van tijdsdruk. Het universum heeft geen haast. Die wacht wel tot je klaar bent om te ontvangen wat bij je hoort. Geef je over aan het grotere plan, ook als dat anders is dan je dacht. Wat mij betreft is dit de moeilijkste stap: het loslaten van de controle over het hoe en wanneer, durf te vertrouwen. Door het controleren, verlies je jezelf in het feit dat het er nog niet is. Dit is een negatieve gedachte, wat ervoor zorg dat je niet de juiste energie en dingen aantrekt. 

Door je intentie te visualiseren, evt. met behulp van een visionboard, wordt jouw intentie als het ware ‘verankert’. De woorden en afbeeldingen die je vanuit je gevoel op je visionboard hebt opgeplakt, mogen tot leven komen in de praktijk! Op deze manier wordt je intentie onderdeel van jouw leven en geef je je leven bewust vorm. Het vergroot als het ware de kans op duurzame verandering. Dát is wat mij betreft de kracht van de intentie!

Enkele voorbeelden van een intentie

  • Dit jaar focus ik mij op leven vanuit dankbaarheid
  • Vandaag kies ik ervoor om geduldig te zijn
  • Ik schrijf blogartikelen die mijn bezoekers inspireren en motiveren
  • Een dagelijkse wandeling maakt mijn hoofd leeg en is een goede work-out
  • Ik ga nu lekker slapen en wordt morgen energiek wakker
  • Vandaag kies ik ervoor om alles met plezier te doen
  • Ik mag er zijn, ik ben helemaal ok zoals ik ben
  • Vandaag ga ik mezelf op de eerste plek zetten
  • Deze maand kies ik voor voldoende ontspanning

Tip: Pas op dat je niet te veel intenties zet, want dan is er al snel te weinig focus. Wil je toch meerdere intenties zetten én voldoende focus houden? Dan kan je beter een aantal intenties zetten binnen hetzelfde thema, bv: gezondheid, gezinsleven, werkplezier, ontspanning etc. 

Tot slot

En om toch weer even terug te komen bij het begin van mijn blog: je hoeft niet te wachten tot 1 januari. Waarom wachten tot 1 januari als je ook morgen kunt beginnen? Elk moment is een goed moment voor het zetten van een intentie. Dus weg met die goede voornemens, zet liever een krachtige intentie!

Kan jij naast bovenstaande tips, nog wel wat extra hulp gebruiken bij het realiseren van duurzame (gedrags)verandering? Als outdoor lifecoach en wandelcoach is dit dagelijkse kost voor mij. Lifecoaching is erop gericht gedrag en leven te restylen aan de hand van jouw zielsverlangens. Ik nodig je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Mijn praktijkruimte is de natuur, de allermooiste werkplek die ik me kan bedenken. Laten we samen kijken wat ik voor jou kan betekenen. 

Meer lezen? In het verlengde van dit thema heb ik meerdere meerdere blogs geschreven:

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan onderaan deze blog een reactie achter.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Lifecoaching

In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.

Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn. 

Ester Saelman

1 gedachte over “Weg met die goede voornemens; zet liever een krachtige intentie!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?