Heb jij ook moeite met veranderingen?

Het is een feit dat alles in het leven verandert, niets blijft hetzelfde! Waarom hebben dan toch voor zoveel mensen moeite met veranderingen? Door te denken dat alles hetzelfde moet blijven, creëer je slechts illusie die je nooit gelukkig zal maken.

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je leven eruit zou zien als alles bij het oude bleef? Dan zou je nooit meer iets nieuws beleven, dan zou je geen enkele levenservaring meer opdoen, dan zou je nooit meer je horizon verbreden en nooit meer jezelf ontwikkelen. Kortom: dan zou je nooit meer groeien als mens. Is dat wat je wil? Waarschijnlijk niet.

Het probleem is vaak dan ook niet de verandering zelf, maar onze weerstand tegen die verandering. Weerstand tegen verandering is weerstand tegen het leven. Een boom kan toch ook niet besluiten om niet te groeien en de zomer heeft ook geen andere keus dan op te gaan in de herfst? Alles in het leven verandert; hoe eerder je dat inziet hoe beter!

Veel veranderingen brengen we zelf tot stand. We willen een nieuwe baan of verhuizen naar een andere stad. Alle veranderingen waar je zelf voor kiest zijn dan ook vaak niet het probleem, je hebt er immers zelf voor gekozen. Maar hoe ga je om met veranderingen waar je niet zelf voor hebt gekozen? Deze veranderingen zijn vaak een stuk lastiger om te accepteren, hier hebben we wél moeite mee.

Een paar jaar geleden zag mijn leven er nog heel anders uit:
Het waren roerige tijden op mijn werk als voormalig directiesecretaresse: de hoge werkdruk, de veranderende organisatie, een ander management, andere taken………. De ene verandering na de andere, het werd me gewoon teveel. Ik wilde al die veranderingen helemaal niet; het moest gewoon blijven zoals het was!

Doordat ik me ging verzetten tegen al die veranderingen, ging ik in feite een gevecht aan met het leven. Het werd een zinloos gevecht. Mijn hersenen konden op hun kop gaan staan, maar het veranderde natuurlijk niets aan de realiteit. Pas op het moment dat ik zwaar overspannen thuis kwam te zitten, kon ik er niet langer meer omheen: hoogste tijd voor verandering!

Ik koos voor mijn gezondheid en besloot na 15 jaar trouwe dienst mijn stressvolle baan als directiesecretaresse aan de wilgen te hangen. Deze verandering zorgde ervoor dat mijn leven in een stroomversnelling terecht kwam. Voor het eerst in mijn leven ervaarde ik dat ikzelf aan het roer stond. De omstandigheden kon ik niet veranderen, de manier waarop ik ermee omging wel!

Al vrij snel wist ik wat me te doen stond en begon aan een studie Lifecoaching. Ik ging de ene uitdaging aan na de andere en heb daarmee mijn comfortzone behoorlijk vergroot. Vandaag de dag help ik als lifecoach en wandelcoach mensen die, net als ik indertijd, op het punt staan uit te vallen als gevolg van langdurige spanning en stress. Als ervaringsdeskundige en kennisdeskundige help ik mensen hun leven te ‘restylen’ voor meer levensgeluk.

Ik weet nu dat het niet alleen mijn werk was dat mij zoveel stress gaf, maar vooral mijn strijd met de werkelijkheid. Veranderingen kun je niet voorkomen, het is een gegeven. Het was een stuk beter voor mijn gezondheid geweest wanneer ik eerder in staat was geweest deze strijd los te laten en de verandering aan te gaan (welke verandering dan ook).

Achteraf gezien ben ik ongelofelijk dankbaar voor deze levensles! Het heeft me geleerd verandering te zien als kans om verder te groeien, als mogelijkheid om mezelf nog verder te ontwikkelen, om nog betere keuzes te maken en om nog dichter bij mezelf te blijven.

Heb jij ook moeite met veranderingen? Mijn tips voor jou:

 • Richt je aandacht op de toekomst, niet op het verleden.
  Het verleden kun je toch niet meer veranderen. De toekomst daarentegen bepaal je zelf, door de beslissingen van vandaag.
 • Werk aan je zelfvertrouwen. Door te vertrouwen op jezelf en je vaardigheden, sta je sterker in je schoenen als je leven verandert. Hoe meer je in jezelf gelooft, hoe beter je omgaat met verandering.
 • Accepteer een verandering alsof je er zelf voor gekozen hebt. Geloof dat deze verandering nieuwe kansen creëert. Besef dat het je doet groeien als mens. Beslis dat je ervan leert en er sterker uitkomt.
 • Realiseer je dat elke verandering een functie heeft. De meeste veranderingen gebeuren niet zomaar. Soms veranderen dingen omdat ze niet meer in je leven passen, verouderd zijn of om een andere reden.
 • Gun jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.
  Gewend raken aan iets nieuws kost nou eenmaal tijd: “Alle begin is moeilijk”. Veranderingen gaan vaak gepaard met de volgende stadia:
  – ontkenning: niet willen weten dat er iets gaat veranderen
  – weerstand: jezelf verzetten tegen de verandering
  – ontdekken: oog krijgen voor de positieve kanten van de verandering
  – verbintenis: de verandering toelaten in je leven
 • Sluit het oude goed af, neem desnoods symbolisch afscheid. Blijf niet te lang “hangen” in stil verdriet of andere emoties. Het goed afsluiten van het oude vertrouwde helpt bij het verwerken van de grote verandering en maakt dat je eerder je pijlen kunt richten op je nieuwe leven.
 • Wees vriendelijk tegen jezelf en probeer jezelf te geven wat je nodig hebt. Neem bijvoorbeeld meer rust, een warme bad of ga lekker een stuk wandelen. Bij het verwerken van het oude is het belangrijk om te luisteren naar wat je nodig hebt.
 • Probeer ook eens het goede van de nieuwe situatie te zien: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”. Schrijf eens op welke voordelen de veranderingen (kunnen) hebben. Focus je eens niet op de positieve kanten van het oude en de negatieve kanten van het nieuwe, maar draai het om!
 • Ga uit van je eigen kracht. Een mens is vaak tot meer in staat dan hij zelf denkt. En dat geldt dus ook voor jou!

Herken jij jezelf in bovenstaande? Heb jij moeite met veranderingen? Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen. Ik nodig je uit voor een gratis een vrijblijvende kennismakingswandeling.

“Wat je op je pad krijgt, daar kun je niet altijd voor kiezen; hoe je ermee omgaat gelukkig wel”!

verandering

1 gedachte over “Heb jij ook moeite met veranderingen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?