Heb jij last van uitstelgedrag?

Vraag jij jezelf regelmatig af of dat wat je aan het doen bent wel echt de moeite waard is? Of verspil je jouw kostbare tijd wellicht aan TV kijken, Twitter, Facebook of andere verleidingen? Voorkom uitstelgedrag: Stop met denken; Start met doen! 

Natuurlijk moet je vooruit plannen, maar probeer zeker niet gelijk het ‘perfecte plan’ te creëren. Dat je iets perfect wilt doen is natuurlijk een goede eigenschap van je, maar als dat tot uitstelgedrag leidt, dan wordt het ineens iets waar je last van hebt. Accepteer van jezelf dat je niet perfect bent en dat goed genoeg ook OK is. Laat je in geen geval verlammen door je eigen maatstaven.

Heb je het plan nog niet helemaal scherp voor ogen? En heb je nog niet alle informatie compleet? Begin met plannen en uitvoeren van kleine taken, die goed te doen zijn en begin! Als je eenmaal aan het werk bent, komen de ideeën meestal vanzelf. Vertrouw op je capaciteiten. Mijn advies luidt dan ook: Stop met denken; start met doen! Je kunt altijd je plannen weer aanpassen en/of corrigeren als dat nodig is.

Hou jij bij de uitvoering van je plannen eigenlijk wel rekening met je energiepeil? Het loont de moeite om eens te onderzoeken op welk moment van de dag heb jij de meeste energie hebt. Ben jij een ochtendmens? Dan kan jij die ene lastige taak maar beter gelijk aan het begin van de dag wegwerken, of er in ieder geval een begin mee maken. Ben jij meer een avondmens, bewaar dan die moeilijke, enge of vervelende taak voor een later tijdstip op de dag.

En kijk ook maar niet te ver vooruit, het enige wat je dan ziet zijn waarschijnlijk  héél véél beren op je weg. Zet gewoon die eerst stap en merk dat je mentale toestand vrijwel gelijk verandert van ‘Het is te moeilijk’ naar ‘Ik doe het gewoon!’ Onderzoek heeft uitgewezen dat klussen die aanvankelijk als ‘niet leuk’ werden aangemerkt, uiteindelijk toch als ‘leuk’ werden ervaren. Het loont dus de moeite om die aanvankelijke aarzeling te negeren en dan toch verrassende resultaten te boeken.

Natuurlijk weet je allang dat uitstellers meesters zijn in het rationaliseren van verleidingen. Ze hebben altijd wel een smoes of excuus voor hun uitstelgedrag bij de hand. Herken je jezelf? Vind jij het ook moeilijk om gefocust te blijven? Laat jij je snel afleiden? Beperk dan de hoeveelheid verleidingen: log uit op Twitter en Facebook, doe de TV uit en als het even kan ook de telefoon. Je kunt zelfs besluiten om op een andere plek te gaan werken voor meer rust, bv. in de bibliotheek.

En als je dan eenmaal begonnen bent aan die rotklus, besteed er dan ook weer niet gelijk téveel tijd aan. Dan zou het namelijk zomaar kunnen gebeuren dat het je gaat tegenstaan, en dat zou toch jammer zijn……. je was net zo lekker bezig! Het werken in tijdblokken kan je hierbij helpen: Zet de wekker op bv. 25 minuten en je zult verstelt staan wat je voor elkaar krijgt als je maar gefocust blijft. Na 5 minuten pauze stel je de wekker opnieuw in op 25 minuten. Geen smoesjes, gewoon 25 minuten je best doen. Het is geen wedstrijd en taak hoeft echt niet gelijk af!

Ook het delen van je doelen en/of taken met de mensen om je heen kan je helpen je uitstelgedrag te overwinnen. Wanneer je jouw vrienden en collega’s op de hoogte stelt van jouw plannen, dan is de kans groot dat ze er zo nu en dan naar vragen. En dat helpt jou vervolgens weer om het vol te houden. Je kunt het een beetje vergelijken met stoppen met roken. Hoe meer mensen je vertelt dat je gestopt bent met roken, hoe groter de kans dat je het ook volhoudt.

Sta aan het eind van elke dag ook eens even stil bij wat je wél hebt bereikt. Dit zal je helpen om die beren van morgen en overmorgen gemakkelijker te overwinnen. Beloon jezelf ook regelmatig voor het harde werken. Geef jezelf maar eens een schouderklopje en trakteer jezelf bv op een lekker taartje, bioscoopbezoek of iets anders dat je happy maakt…… VIER JE SUCCES!

Wat verder nog de moeite van het proberen waard is, is om voordat je aan een klus begint te ‘visualiseren’ hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Sluit je ogen maar eens en maak jezelf in gedachten een zo levendig mogelijke voorstelling van de gewenste situatie. Gebruik daarbij al je zintuigen: wat zie je precies, wie zijn er bij je, wat hoor je, wat voel je en wat doet het met je?

En visualiseer dan ook welke stappen je te zetten hebt om dat resultaat te bereiken. Wat is de eerste stap? En wat de tweede? Beleef het maar, stap voor stap! Zoek tot slot het contrast op van dat toekomstbeeld met de huidige werkelijkheid en ervaar het verschil. Zorg dat je deze oefening doet op een rustige plek gun jezelf ook echt  voldoende tijd om te ‘voelen’ en te ‘ervaren’!

Door op deze manier in gedachten te ervaren hoe het is als de klus klaar is, ben je eerder geneigd door te zetten op een moment dat het even moeilijk is en geef je minder snel op. Je hebt immers al gezien en ervaren dat je het kunt. Het goed en levendig voor ogen hebben waar je heen wilt en welke stappen je kunt zetten geeft je energie. Je wilt moeite doen om dat doel te halen. Je wilt gelijk aan de slag. Dreig je op enig moment weer af te glijden richting uitstelgedrag, haal dan dat beeld van de gewenste situatie weer voor ogen.

Tot slot: Uit bovenstaande blijkt wel dat uitstelgedrag gecompliceerd is en lastig te bestrijden. Het heeft te maken heeft met diepgewortelde, aangeleerde gewoontes die naar andere gewoontes moeten worden omgevormd. Om uitstelgedrag te lijf te gaan moet je je bewust zijn van waar dat uitstelgedrag vandaan komt en wat je eraan kan doen. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op en maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingswandeling.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

Gratis tips:

Wil je vaker bericht van mij ontvangen met tips voor een lichter, leuker en eenvoudiger leven? Volg mij dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief!

IMG_4665

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?