microfoon

#VVDW: Hoe overwin ik een winterdip?

Stress leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geef ik als lifecoach wekelijks antwoord jullie vragen. 
De vraag van deze week: Hoe overwin ik een winterdip?

Orginele vraag:

“Nou ja, stress bestendig? Oké toch een meer algemeen vraagje en ben benieuwd hoe jij er over denkt! Ik bemerk dat deze winter mijn energie sterk terug loopt. Heb eigenlijk nergens geen zin in en moet mezelf overal een schop onder mijn kont geven om iets te doen. Vind uitslapen bv best lekker, ga ook laat naar bed. Komt overdag niet veel uit m’n handen. Zit ik er mee? Ja en nee. Ben op leeftijd en moet bewegen. kan ik wel zeggen nou vandaag ff niet maar daarmee voel je je ook steeds “ouder’ worden. Begrijp je? Had ik voorheen nooit. Deze winter wel en ik vraag me werkelijk af is dat soms zoiets waarvan gezegd word dat als de blaadjes vallen …. Ben benieuwd naar je antwoord.” 

Antwoord

Deze week heb ik weer een prachtige Vraag Van De Week (#VVDW). Zelf heb ik heel duidelijk het gevoel dat deze vraag gaat over de zogenaamde ‘winterblues’, ook wel een winterdip genoemd. Een somber gevoel in januari dat voor veel mensen herkenbaar is. Gebrek aan daglicht lijkt de grote boosdoener. We gaan ’s morgens in het donker naar kantoor, om daar de hele dag te blijven en als we weer naar huis gaan is het opnieuw donker. Geen maand krijgt zo weinig zonlicht als de eerste maand van het jaar. En dat heeft wel degelijk gevolgen voor onze energiehuishouding. Onze interne klok raakt daardoor ontregeld met alle gevolgen van dien……

Ook de veelal gesneuvelde goede voornemens en de vakantie die voor de meesten van ons nog heel erg ver weg is, helpen niet mee. Dat het vandaag Blue Monday is, is geen toeval. Niet voor niets valt deze meest deprimerende dag van het jaar, ieder jaar op een maandag (nieuwe werkweek) rond eind januari. De term Blue Monday is afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’ en betekent: neerslachtig, somber, down of depri.

Ik zou natuurlijk geen wandelcoach zijn als ik hier niet zou adviseren om toch een rondje te gaan wandelen, ook al kruip je het liefst onder een dekentje op de bank. Voldoende beweging is namelijk essentieel om je winterdip te overwinnen! Door te bewegen maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan, wat zorgt voor een gevoel van vreugde en creativiteit. Ze noemen het niet voor niets de natuurlijke ‘feel good drug’. Diverse wetenschappelijke studies tonen bovendien aan dat natuur een positief effect heeft op je stemming. Ik zie het dagelijks gebeuren in mijn (wandel)coachpraktijk. Een bezoek aan of het kijken naar natuur leidt tot vermindering van pijn en negatieve emoties zoals boosheid, vermoeidheid en somberheid en tot een toename van positieve gevoelens en energie. Van blue Monday naar Green Monday dus! Zie voor meer informatie over de invloed van natuur op je gezondheid deze link.

Misschien een minder voor de hand liggend antwoord is de volgende:

Heb je toch zo’n dag dat je echt nergens zin in hebt en er niks uit je handen komt? Maak daar gebruik van! Blijf dan vooral binnen en vlei jezelf wél onder dat heerlijke warme dekentje op de bank. Want de winter is ook de tijd van het jaar om naar binnen te keren. Tijd nemen voor reflectie en bezinning. Volg dit natuurlijke ritme.
Een paar vragen die ik je zou willen meegeven om te overdenken op de bank: 

  • Waar kom jij wél je bed/bank/deur voor uit?
  • Weet jij wat jij belangrijk vindt in het leven?
  • Wat maakt jouw leven zinvol?
  • Welke behoeften en verlangens heb jij?
  • Wat is je persoonlijke missie?  

Het beantwoorden van deze vragen helpt (weer) te verbinden met je innerlijke energiebron, je vuurtje, je drive, je passie. En hoe heerlijk is het om te mogen toegeven aan dit natuurlijke ritme en niets af te dwingen met wilskracht. Stil staan en naar binnen keren is onmisbaar voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Profiteer van deze winterse energie van stilte en bezinning. 

Tot slot:

Wat mij persoonlijk ook altijd helpt in deze donkere periode, is de wetenschap dat vanaf halverwege januari de zonsopgang elke dag weer een beetje later in de ochtend plaats vindt. Vanaf nu worden de dagen dus alleen maar langer, hoe heerlijk is dat?!

Ik ben heel benieuwd of deze aanpak om een winterdip te overwinnen voor je werkt. Leuk als je een reactie achterlaat.  

Heb jij nog vragen naar aanleiding van deze #VVDW dit artikel of kan je hierbij wel wat extra hulp gebruiken? Aarzel dan niet om even contact met mij op te nemen. 

Over de vraag van de week: 

De vraag van de week is een nieuwe wekelijkse rubriek. Welke brandende vraag heb jij als het gaat om stressreductie en burn-out preventie? Stel je vraag onderaan dit bericht (of stuur me een persoonlijk berichtje als je liever anoniem wil blijven). Al jullie vragen ga ik verzamelen en ga ik beantwoorden in de rubriek #VVDW. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben! Het antwoord is uiteraard altijd geanonimiseerd: geen namen of andere persoonlijke gegevens. Zie voor een overzicht van alle vragen de website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?