gelijkwaardigheid: klant en coach zitten in hetzelfde schuitje

Gelijkwaardigheid: klant en coach zitten in hetzelfde schuitje

Ik wil graag een veel gehoord misverstand uit de wereld helpen. In mijn werk als lifecoach ontmoet ik regelmatig mensen die denken dat een coach een soort ‘verlicht’ wezen is. Dat ik al mijn eigen problemen heb opgelost en dat ik alles perfect voor elkaar heb. Maar helaas voor mij, is dat alles behalve de realiteit…. Ik wil het graag even met je hebben over het belang van gelijkwaardigheid in de relatie tussen de klant en de coach.

De realiteit

De realiteit zoals ik die persoonlijk ervaar, is namelijk dat we feitelijk allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Ik ben dan ook alles behalve volleerd, volmaakt of perfect. Net als mijn klanten raak ik als coach, gemakkelijk verstrikt in gedachten en gevoelens en voer ik hiermee nog regelmatig een zinloze strijd. Net als mijn klanten verlies ik in een onbewaakt ogenblik toch weer die verbinding met mijn behoeften en verlangens, maak ik verkeerde keuzes en vertoon ik niet passend gedrag. 

Want, net als mijn klanten, worstel ik met veel dingen die het leven mij toebedeeld: onzekerheid, falen, spijt, stress, verdriet, boosheid, conflicten, afwijzing, teleurstelling, angst, schaamte, ziekte, dood etc. 

Het is dan ook mijn volle overtuiging dat we uiteindelijk allemaal dezelfde menselijke reis maken, die zowel inspirerend als ook pijnlijk kan zijn. Mijn klant en ik kunnen daarom veel van elkaar leren! De relatie tussen klant en coach is bij Coaching in Green gebaseerd op gelijkwaardigheid. 

Metafoor

Een prachtige en toepasselijke metafoor, zeker voor mij als outdoor lifecoach, is die van de twee bergen: Mijn klant beklimt zijn berg daar ik de mijne hier. En vanaf het punt waar ik ben op mijn berg, zie ik dingen op jouw berg die jij niet ziet: er is slecht weer op komst, of er is een ander pad dat je kunt volgen of je gebruikt je kompas niet goed. Het is zeker niet zo dat ik nu lang en breed zit te relaxen op de top van mijn berg, terwijl ik jou wel even vertel hoe het moet. 

Integendeel, ik ben net als jij nog steeds aan het klimmen. Ik maak nog steeds fouten en leer daarvan. En precies dát geldt voor iedereen. Iedereen beklimt zijn eigen berg, tot de dag dat hij doodgaat. En het mooie hiervan is, je kunt steeds beter worden in het klimmen, in het waarderen en genieten van je reis. Dat is waarom jij en ik gelijkwaardig zijn, en dat uitgangspunt is voor mij een heel belangrijk aspect tijdens ons coachtraject. En juist in die gelijkwaardigheid onderscheid coaching zich wat mij betreft van alle andere begeleidingsvormen. 

gelijkwaardigheid: de klant beklimt zijn berg daar ik de mijne hier.

Meer weten?

Heb ik je interesse gewekt? En wil je meer weten over Outdoor Lifecoaching? Over wie ik ben en wat ik doe? En of ik voor jou de juiste coach ben? Neem dan gerust eens een kijkje op de website van Coaching in Green. Ik schrijf regelmatig nieuwe blogs, online artikelen met een persoonlijke insteek. Deze artikelen gaan regelmatig samen op met de lessen die ik zelf leer. Ik geef je graag een inkijkje in mijn leven ter inspiratie voor jou, en deel tips en inzichten ❤️.

Wil je op de hoogte blijven van de blogs die ik schrijf? Je kunt ze vinden op de website van Coaching in Green, onder het kopje ‘blog’. En natuurlijk kun je me ook volgen op Facebook of Instagram.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Lifecoaching

In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.

Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn. 

Ester Saelman


Geplaatst

in

door

Reacties

4 reacties op “Gelijkwaardigheid: klant en coach zitten in hetzelfde schuitje”

 1. Annemarie avatar
  Annemarie

  Mooi geschreven Esther! Dit maakt jou tot de goede en menselijke coach!

  1. Ester Saelman avatar

   Dank je wel Annemarie voor je mooie compliment ❤️.

 2. Karin ten Oever avatar
  Karin ten Oever

  Dat is een mooi uitgangspunt. Goed geschreven weer! 👍

  1. Ester Saelman avatar

   Hartelijk dank voor je leuke reactie Karin 🙏.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?