Heb jij het gevoel ook zoveel te ‘moeten’?

Moet jij dingen of wil jij dingen? Doe jij alles wat je doet omdat je die dingen wíl doen of omdat je ze móet doen? En moeten al die dingen van jezelf of doe je het misschien omdat het van anderen moet of omdat je dénkt dat het moet?

Vandaag de dag stellen we vaak hoge eisen aan onszelf en aan onze omgeving. Hierdoor zijn we gauw geneigd de lat te hoog te leggen. Dit heeft tot gevolg dat we het gevoel hebben dat we van alles ‘moeten’ en maken we onszelf het leven onnodig zwaar. Herken je dat? Persoonlijk herken ik dat wel. Van mezelf ben ik namelijk redelijk perfectionistisch ingesteld, waardoor ik me een aantal jaar geleden gevangen voelde in een leven waarin alles moest. Dit resulteerde uiteindelijk in een burn-out…….

Nu, een aantal jaar verder, heb ik geleerd dat ik in essentie eigenlijk helemaal niets ‘moet’ en dat ik vrij ben om te doen en laten wat ik zelf wil. Klinkt beter hè? In wezen is namelijk niets in het leven verplicht. Echter, er is natuurlijk wel altijd een wet van oorzaak en gevolg van kracht, wat betekent dat alles wat je doet (of niet doet) wel een bepaald resultaat tot gevolg heeft.

Sommige dingen ‘moeten’, zoals eten kopen en koken. Nou ja, moeten? Je wil het toch? Anders krijg je honger. Dat wil je niet…..Of een ander voorbeeld: Moet je persé naar je werk? Je moet niets. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om niet naar je werk te gaan. Het gevolg is echter wel dat je collega’s gaan klagen en dat je misschien wel ontslagen wordt. Als dat niet is wat je wil, dan kies je er dus in feite voor om naar je werk te gaan. Hoe is dat voor je om er op deze manier naar te kijken?

Laat iedere ‘moet’ zichzelf maar eens bewijzen! Want, wanneer je denkt dat je iets moet, vraag je dan eens af wat er realistisch gezien zou gebeuren als je het gewoon eens niet zou doen, of als je het een ander keer zou doen. En wat zou er gebeuren als je die verplichting eens op een andere manier aanpakt, wat voor resultaat zou dat opleveren? Of kan je dat wat je moet doen wellicht ook delegeren? Iets doen is namelijk niet per definitie altijd beter dan niets doen.

Hoor je jezelf de volgende keer weer het woord ‘moet’ gebruiken? Laat dan die alarmbellen maar rinkelen! Wees eens kritisch naar jezelf en vraag je af waarom jij denkt dat het persé moet. Besef vervolgens dat niets moet en dat er altijd een alternatief is. Je heb namelijk altijd een keuze en waarschijnlijk meer keuzes dan je in eerste instantie denkt. Probeer het eens uit en voel hoe het voor je is om te leven zonder al die verplichtingen.

Vraag jezelf ook eens af, of jij je eigen belangen en wensen wel serieus neemt.
Er zijn namelijk veel mensen die altijd alles maar doen voor een ander en die voorbij gaan aan hun eigen wensen. Zij maken als het ware steeds hun eigen wensen ondergeschikt aan de ander. Hier wordt niemand blij van, dus hou daar alsjeblieft mee op! Neem je eigen wensen serieus en spendeer je kostbare tijd aan dingen die belangrijk zijn voor jou. Ga voor wat jij wil!

Onderzoek ook eens van wie je datgene nou eigenlijk móet doen (of juist niet moet doen). Moet je dat van jezelf of moet je dat van anderen? En als dat van anderen moet, ben jij het er dan wel mee eens? Doe in ieder geval nooit dingen waarvan je dénkt dat je ze van een ander moet doen. Vraag het altijd eerst na! Wees eerlijk en kritisch naar jezelf en maak tijd vrij om dit goed te onderzoeken. Besef hierbij altijd dat als jij voor jezelf mag kiezen wat je wil doen, dat de ander dat dus ook mag. Accepteer de keuze van de ander, ook als het niet jouw keuze zou zijn.

En wát wil je dan eigenlijk allemaal? We willen tegenwoordig zoveel: een goede partner zijn, kinderen, werken, sporten, vrienden, vrijwilligerswerk, lezen, uitgaan, met vakantie… En dan heb ik het nog niet eens over alle informatie die we tot ons krijgen via de ‘digitale snelweg’. Ook daar willen we het liefst niets van missen. Hoe ga jij daarmee om? Wat doe jij wel en wat laat je gaan? En wat gebeurt er als je eens wat vaker dingen laat schieten, mis je dan echt zoveel? Wat het je in ieder geval oplevert, is meer rust in je hoofd.

Oefening: Doe de komende dagen eens een kleine oefening in loslaten van het fenomeen ‘moeten’. Zeg de komende dagen af en toe eens tegen jezelf: ‘ik wil’ in plaats van ‘ik moet’ en sta er dan ook even écht bij stil hoe het voor je voelt. Merk het verschil! Kijk vervolgens of het je lukt om dat wat je moet doen -eh, wil doen- met een ander gevoel te doen en merk vooral dat je je prettiger voelt bij de dingen die je doet!

Gratis tips:

Wil je vaker bericht van mij ontvangen met tips voor een lichter, leuker en eenvoudiger leven? Volg mij dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief!

Bron: http://sochicken.nl + http://www.ontwikkelzelf.nl

moeten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?