Vindt jij het ook lastig het verleden te accepteren?

In ieders leven gebeuren fijne dingen en minder fijne dingen. Het ene moment voel je je helemaal happy en het volgende moment gebeurt er iets vervelends, waardoor je je niet meer zo happy voelt. Door deze natuurlijke ‘flow’ van het leven te accepteren, maak je je leven leuker en eenvoudiger. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet altijd. Zeker als je in het verleden moeilijke en vervelende tijden hebt gekend, kan dat een zware last voor je zijn.

Mijn persoonlijke verhaal

Wat mij persoonlijk lang heeft bezig gehouden is het feit dat ik uitviel bij mijn voormalige werk als (directie)secretaresse omdat ik overspannen was. Gevoelens die bij mij lange tijd de revue passeerden waren o.a.: boosheid, schuld, verdiet, falen, schaamte, onzekerheid en weemoed. En waar ik al helemaal niet op op zat te wachten waren al die mensen met hun zogenaamde goed bedoelde adviezen: “Het is vast ergens goed voor” en “Je komt er vast sterker uit”. Ik kon ze niet waarderen. Zij hadden allemaal makkelijk praten, ik zat er maar mooi mee….. Kortom, ik had moeite om de situatie te accepteren.

Nu een aantal jaar verder kijk ik met hele andere ogen terug op die periode. Al die mensen met hun goed bedoelde adviezen hadden gewoon gelijk en mijn overspannenheid was eigenlijk gewoon een soort ‘wake-up-call’. Ik was zo gericht op het dienen van de ander, dat ik totaal voorbij ging aan mijn eigen verlangens en behoeften. Alle andere signalen had ik niet opgemerkt en blijkbaar was dit de enige manier om mij wakker te schudden en mij te waarschuwen dat het zo niet langer ging. Als ik er nu op terugkijk was deze vervelende periode eigenlijk een wijze levensles.

Wake-up-call

Wat ik me toen niet realiseerde was dat ik door zo te blijven hangen in het verleden, ik eigenlijk mijn herstel vertraagde. Mijn gepieker kon immers toch niets meer aan de situatie veranderen. Het kon niet meer teruggedraaid worden. Wat gebeurd is is gebeurd. Ik denk dat ontevreden zijn op dat moment de makkelijkste weg was. In plaats daarvan had ik er beter voor kunnen kiezen om het verleden te accepteren en te waarderen. Zonder die burn-out zou ik nu namelijk nog steeds niet geleerd hebben dat ik zelf ook een mens ben met eigen behoeften en verlangens.

Leef dus met je blik op de toekomst, dat is namelijk het enige waar je nog invloed op kunt uitoefenen. En wanneer je de geleerde lessen uit het verleden met je meeneemt, kan je toekomst alleen maar mooier worden. Zo heb ik zelf geleerd dat alle vervelende dingen die je overkomen wel degelijk ook een positieve kant hebben. Het is alleen de kunst om dit te zien. Deze wetenschap biedt mij houvast in moeilijke tijden en het helpt me te accepteren dat het leven loopt zoals het loopt. Ik heb het leven namelijk helemaal niet zelf in de hand, maar ik kan er wel steeds het beste van maken.

Controlfreak

Een andere les die het me geleerd heeft, is dat controle eigenlijk niets meer is dan een illusie. In het verleden was ik dan ook een ontzettende ‘controlfreak’ en dacht ik altijd zelf de touwjes in handen te hebben. Dit gaf me zelfvertrouwen en structuur in mijn leven. Uiteindelijk bleek dit mijn grootste valkuil…….. Ik weet nu dat we het leven helemaal niet zelf in de hand hebben, het komt zoals het komt. Ik heb geleerd de touwtjes wat meer te laten vieren en me wat minder verantwoordelijk te voelen voor alles en iedereen.

Het gekke is, dat door de controle wat vaker los te laten, ik in feite juist meer controle heb gekregen over mijn leven. Wanneer ik namelijk de gebeurtenissen objectief en van een afstandje observeer, word ik namelijk niet langer meegesleurd in de emotionele achtbaan van alledag. Gebeurtenissen krijgen immers pas betekenis zodra wij die eraan toekennen. Het geeft mij rust en vrede wanneer ik de dingen wat vaker laat zijn zoals ze zijn. Stop met willen controleren, en start met waarderen en accepteren!

Conclusie: Je bent goed zoals je bent! En wie je nu bent heeft alles te maken met wat je hebt meegemaakt. Blijf daarom niet langer hangen bij die vervelende gebeurtenis. Kruip niet steeds terug in dat vervelende gevoel. Je kunt er toch niets meer aan veranderen, je kunt er hooguit van leren. Wanneer je op zoek gaat naar het zogenaamde ‘gouden randje’ van een vervelende gebeurtenis, ontstaat er vaak alsvanzelf meer waardering voor hoe de situatie is en dat geeft rust en maakt dat je je beter voelt. Alles heeft zijn schoonheid, ook de dingen die niet volmaakt zijn!

Heb ik je interesse gewekt? Ben je nieuwsgierig wat Outdoor Lifecoaching (ook wel wandelcoaching genoemd) precies is? Neem gerust een kijkje op mijn website. Meer lezen over het wetenschappelijk effect van (wandel)coaching in de natuur?

Bron: sochicken.nl

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

1 gedachte over “Vindt jij het ook lastig het verleden te accepteren?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?