stilte

Vijf waardevolle tips voor meer rust en stilte in je leven

Echte stilte, waar vind je dat eigenlijk nog?
Helaas is echte stilte vandaag de dag nog lastig te vinden.

Jachtige wereld

In onze jachtige wereld dringen televisie, internet, verkeerslawaai, mobiele telefoons en muziek zich overal aan je op en wordt het steeds moeilijker om rust en stilte te ervaren. Vroeger hadden rust en bezinning een meer natuurlijke plaats in het dagelijks bestaan, vandaag de dag moeten we deze heel bewust zelf creëren en inbouwen in de drukte van elke dag, om te voorkomen dat we uit balans raken. Het is daarom zeer de moeite waard om regelmatig even op zoek te gaan naar een stille plek; zeker als je klachten ervaart als gevolg van spanning en stress.

Stilte heeft een gezonde uitwerking op lichaam en geest

Stilte helpt je tot jezelf te komen, je gedachten op een rijtje te zetten, volledig te ontspannen en je hoofd stil te maken. Stilte biedt je de mogelijkheid om het contact met jezelf te herstellen. Het is dan ook een basisbehoefte van de mens om voeling te houden met zichzelf en om antwoorden te vinden op wezenlijke vragen in ons bestaan. Wanneer je stil bent sta je letterlijk even stil bij wat er nou eigenlijk echt belangrijk is in je leven. Het doet je ervaren dat werkelijke rijkdom niet buiten ons te vinden is, maar in het moment van ‘aandachtig stil zijn’.

Stilte is voor iedereen anders

Maar wat versta jij eigenlijk onder stilte? Voor mij betekent het bijvoorbeeld niet dat er geen enkel geluid mag zijn. Voor mij is het stil wanneer er nauwelijks tot geen geluid is door toedoen van de mens. Natuurlijke geluiden daarentegen zijn van harte welkom. Waar zoek jij de stilte in jezelf? Op welke plek kun jij je even helemaal afsluiten van de drukte van alledag? Sommige mensen kunnen zich, ondanks de drukte, toch helemaal afsluiten voor dit ‘lawaai’, terwijl anderen hun rust elders zoeken, bijvoorbeeld buiten in de natuur, een stiltecentrum of een andere stille plek.

Vijf waardevolle tips voor jou op een rijtje:

Met stip op nummer 1: bewegen!

Maak bijvoorbeeld eens een wandeling in de frisse buitenlucht, bij voorkeur in een groene omgeving. Doordat je je focust op beweging, zal je al snel merken dat je rustig wordt in je hoofd. De beweging stimuleert als het ware de verbinding tussen onze linker en rechter hersenhelft (resp. ratio en gevoel), wat maakt dat we informatie beter kunnen verwerken. Bovendien zorgt een wandeling naast geestelijke rust, natuurlijk ook voor nodige lichamelijk ontspanning: twee vliegen in 1 klap dus!
Wist je trouwens dat onze overheid speciale stiltegebieden in de natuur heeft aangewezen? Je bent ze vast wel eens tegengekomen van die blauwe borden met van die witte wolkjes erop. Je vindt ze vaak in beschermde natuurgebieden.

2. Visualiseren

Een andere manier om stilte te ervaren kan zijn door het te visualiseren; dit geeft nagenoeg hetzelfde effect. Nog niet eerder gevisualiseerd? Zo werkt het: Ga zitten of liggen, sluit je ogen en stel je in gedachten voor dat je je bevindt op een mooie en rustige plek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan die mooie plek op je vakantiebestemming of die prachtige plek in de natuur. En terwijl je op die hele mooie rustige plek bent, maak je die ervaring zo echt mogelijk door al je zintuigen te gebruiken: ruik, hoor, proef en voel de omgeving alsof je er echt bent.Voel het zand onder je voeten en de zon op je huid en geniet van de rust en de stilte.

3. Mediteren

Mediteren is ook een manier om stilte te ervaren. Zelf ben ik groot fan van de (gratis) 21-daagse meditaties van Oprah Winfrey en Deepak Chopra. Zie voor meer informatie: https://chopracentermeditation.com/experience. Ook als je nog niet eerder gemediteerd hebt, kan ik je dit van harte aanbevelen (let op: de meditatie is wel in het Engels!) Belangrijk is om de meditatie op een vast moment van de dag te doen. Plan elke dag wat tijd in voor jezelf, zeg tegen je man en kinderen dat je even niet gestoord wil worden en ga zitten in een rustige kamer. Sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Hecht geen waarde aan de gedachten die voorbij komen, merk ze op en laat ze vervolgens weer gaan. Ga hiermee door tot je hoofd leeg is.

4. Minder online

Maak jezelf minder afhankelijk van online communicatie. De ontwikkelingen op digitaal gebied gaan zo snel dat je er gemakkelijk in kunt verdrinken. Al deze manieren om in contact te blijven zijn mooi, maar ze zorgen wel voor een gevoel van stress en afhankelijkheid. Mijn advies luidt dan ook: minder is meer! Begin eens met het uitschakelen van alle notificaties, niets maakt zo onrustige als die constantie pop-ups op je scherm. Probeer ook je mail eens wat minder te checken en bouw het af tot max. 2x per dag. Zit je veel op Twitter en Facebook? Stel jezelf dan een limiet, bijvoorbeeld niet langer dan 30 min. per dag. Hoe moeilijker deze opdracht voor je is, hoe meer profijt je ervan zult hebben!

5. ZIJN

Je hoeft trouwens helemaal niet altijd iets te doen om stilte te ervaren. Je kunt ook gewoon zitten en genieten van de stilte door even simpelweg te zijn.

Wil je weten hoe kalm jij bent van binnen? Kijk dan eens hoe lang jij kunt genieten van stilte. Waarschijnlijk hou je het niet zo lang vol: werk aan de winkel dus!


Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?