vrouw met hand in het haar

Jezelf voorbij lopen: 3 tips

Ben jij

  • Iemand die altijd klaar staat voor iedereen? 
  • Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel? 
  • Zet jij je altijd voor 120% in bij alles wat je doet? 
  • Trek jij snel taken of werkzaamheden naar je toe omdat je wil dat het goed gebeurt? 
  • Neem jij vaak werk mee naar huis en denk je thuis veel na over tal van (werk)zaken? 

Herken jij jezelf? Dan herken je vast ook de volgende dingen:

  • Je merkt dat dit alles als een zware last op je schouders drukt? 
  • Dat je energie lekt en dat het je niet lukt om voldoende bij te tanken?
  • Merk jij dat er regelmatig misbruik van je wordt gemaakt?
  • En dat je je steeds vaker gefrustreerd, geïrriteerd en/of gestrest voelt?
  • Word al je inspanning onvoldoende gezien en gewaardeerd?

Klopt dat? Gaat dit artikel over jezelf voorbij lopen nog steeds over jou? Lees dan verder.

Want, dat al deze prachtige eigenschappen, ook een keerzijde hebben, daar was je inmiddels wel achter…… 

Jezelf voorbij lopen: 3 tips

1. Zoek de juiste balans tussen er zijn voor de ander en er zijn voor jezelf. Met al jouw positieve eigenschappen, ben je vaak heel aantrekkelijk en geliefd bij anderen. Wanneer jij niet goed je eigen grenzen kent en bewaakt, ben je een makkelijke prooi voor mensen die misbruik maken van jouw kwaliteiten. Want hoe mooi je binnenkant ook is, ieder mens heeft grenzen. Een mens kan niet dag in dag uit blijven geven. Hoe goed ken jij jouw grenzen?

2. Maak jezelf belangrijk. Jij bent zo gericht op anderen, dat je geneigd bent je eigen emotionele, geestelijke en lichamelijke gezondheid te verwaarlozen. Gun jezelf ook eens wat tijd en aandacht! Gebruik al die prachtige kwaliteiten ook eens voor jezelf en zet ze in om voor jezelf te zorgen. Vind jezelf de moeite waard, in plaats van jezelf alsmaar weg te cijferen. Neem wat tijd voor jezelf en durf af en toe ook eens ‘nee’ te zeggen. Want uiteindelijk kun je er alleen maar zijn voor de ander, als jij goed voor jezelf zorgt, toch?

3. Vergroot je zelfkennis. Voor jou is geven een primaire bron van geluk, waardoor je je eigen behoeften vaak aan de kant schuift. Sta daar maar eens bij stil: Wat zijn JOUW behoeften en verlangens? ……….. Grote kans dat je deze vraag niet zomaar kunt beantwoorden, klopt dat? Belangrijke vragen, die je ‘dwingen’ om je aandacht even heel bewust te verleggen van de ander naar jezelf. De antwoorden zijn krachtige signalen die aangeven hoe het op dit moment met je is of wat jij nodig hebt. Noodzakelijke informatie om meer rust en balans te ervaren in je dagelijks leven, persoonlijk en professioneel. 

Tot slot

Jij verdient de tijd, aandacht en liefde die je ook aan anderen geeft. Je hoeft niet altijd sterk te zijn en je kunt niet altijd de persoon zijn die alles oplost. Je bent geen super(wo)man. Je mag mens zijn en je bent evenveel de moeite waard als ieder ander.

Herken jij jezelf in het thema ‘jezelf voorbij lopen’ en kan je wel wat hulp gebruiken om te voorkomen dat je helemaal opbrandt? Als outdoor lifecoach en wandelcoach loop ik graag een eindje met je mee. Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen.

Tip: Speciaal voor wie zijn zelfkennis wil vergroten (zie tip 3) heb ik een nieuw coachprogramma ontwikkeld: Vergroot je zelfkennis’.

Heb je nog meer tips of wil je reageren? Laat dan hieronder je reactie achter.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?