Alles onder controle? Schijn bedriegt!

Ben jij een controlfreak? Heb jij de behoefte aan controle verheven tot dé ultieme bron van geluk? Maar merk je tegelijkertijd dat deze drang naar controle ook een grote bron van stress is? Voor jou en/of de mensen in jouw omgeving? Hoog tijd om hier eens uitvoerig bij stil te staan!

Ik moet jullie iets bekennen. Terwijl ik dit nu opschrijf, vind ik het eigenlijk best een beetje gênant: Ik heb namelijk werkelijk ooit gedacht dat het mogelijk was om alles onder controle te hebben…… Herken je dat? Heb jij dat ook? Dat je denkt dat als je maar hard genoeg werkt en maar genoeg je best doet, je alles naar je hand kunt zetten?

Jij bent dan ook zeker niet de enige die hiermee worstelt! We (her)kennen het allemaal wel. Ieder op zijn eigen manier en de een misschien net iets vaker dan de ander. Eigenlijk niks mee aan de hand dus zou je denken. Toch kan het behoorlijk uit de hand lopen, als je denkt dat je altijd alles maar onder controle moet hebben. En ik kan het weten!

Ik heb mijn lesje wel geleerd. Dit ‘valse’ gevoel van controle ging uiteindelijk ten koste van mijn gezondheid en resulteerde in zware overspannenheid. En nog steeds is het gevoel om alles onder controle te moeten hebben een valkuil voor mij, maar met dát verschil dat ik me er tegenwoordig bewust van ben dat het een valkuil is, zodat ik nog op tijd bij kan sturen. Als ervaringsdeskundige en inmiddels kennisdeskunidge deel ik dan ook graag mijn belangrijkste inzicht met jou.

Waar ging het mis bij mij? Ik was een ontzettende perfectionist en ‘controlfreak’. Alles wat ik deed, deed ik voor 120%. Minder was geen optie. Het grote gevaar hiervan was echter dat die 120% op enig moment gezien gezien werd als ‘gewoon’. Snap je wat ik bedoel? Die 120% was mijn standaard geworden. Zowel voor mijzelf als voor de ander. Ik kon dan ook nooit meer ergens een éxtra schepje bovenop doen (als dat al nodig was), want ik had immers al meer gegeven dan eigenlijk goed voor me was.

Ik raakte zwaar overspannen. Wat een harde les was dat zeg! En als ik er nu ook weer aan terugdenk: wat een zottigheid! Hoe heb ik in hemelsnaam ooit kunnen denken dat volledige controle haalbaar was? Tot op de dag van vandaag ben ik mijn coach ZO! dankbaar voor de spiegel die ze mij toen voorhield: “Wie denk je wel dat je bent, dat je denkt alles onder controle te kunnen hebben?” En auw, wat kwamen die woorden hard binnen zeg!

Mijn tip aan jou: Bespaar jezelf een hoop ellende en realiseer je dat het leven zich nou eenmaal niet door jou laat controleren, hoe hard je ook je best doet! Die eeuwige drang naar meer grip en controle is een illusie! Probeer het uit en leg die lat eens wat lager voor jezelf, bv. op 80%. En kijk gewoon eens wat het je oplevert. Grote kans dat de ander prima tevreden is met dit resultaat. En zo niet, dan heb je altijd nog 20% over voor als het een keer écht nodig is. Goed is goed genoeg!

Tot slot: Ik heb besloten om me minder druk te maken, mijn perfectionisme los te laten, en mezelf af en toe in het diepe te gooien. Mijn leven is er in ieder geval een stuk lichter, leuker en eenvouder op geworden.

controle

Gratis tips:

Wil je meer tips ontvangen voor een leven met minder stress?
Volg mij dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief! 

1 gedachte over “Alles onder controle? Schijn bedriegt!”

Laat een reactie achter

You have to agree to the comment policy.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?