van denken naar voelen

Van denken naar voelen, voor een gezondere balans

Van denken naar voelen

Vrijwel automatisch gebeurt het, tijdens de coachsessie, dat mijn klanten antwoord geven op een vraag die ik op ze op dat moment stel, door het antwoord te bedenken, met hun hoofd dus. Als ik dan vraag om deze keer eens niet het antwoord met het hoofd te bedenken, maar het antwoord te ‘voelen’, dan verschijnen er ineens grote vraagtekens in hun ogen. En sommigen raken er zelfs helemaal van in de war…….“Want een antwoord bedenk je toch met je hoofd?”.  “Wat bedoel je nou met het antwoord voelen…..?” En ook:  “Hoe doe ik dat eigenlijk: voelen?” Een mooi thema om verder uit te werken: van denken naar voelen.

Voordelen van een rationele instelling

In mijn (wandel)coach praktijk zie ik regelmatig mensen die heel rationeel zijn ingesteld. Wat zoveel betekent als dat je alles met je hoofd bedenkt. Ratio staat voor rede, oftewel jouw verstand. Een prachtig mooie kwaliteit! Rationele mensen zijn namelijk vaak heel verstandig en maken hun keuze op basis van feiten. Ze zijn experts als het gaat om vergelijken van alle voors en tegens. Ook kunnen ze vaak heel goed uitleggen waarom ze ergens voor kiezen. Ze houden van logica en van het oplossen van vraagstukken. Bovendien kunnen ze vaak ook nog eens heel goed analyseren. 

Nadelen van een rationele instelling

Toch zijn er bij rationeel ingestelde mensen ook een aantal minpuntjes te ontdekken. Immers, niet alles in het leven is logisch en valt te beredeneren. Zo kunnen rationele mensen moeite hebben om hun gevoel te tonen. Hierdoor missen ze in de communicatie regelmatig de verbinding.  Ze blijven heel feitelijk, terwijl verbinding juist ontstaat op gevoelsniveau. Wat je vaak merkt is dat ze alles wat met gevoel en intuïtie te maken heeft, wegredeneren. Wat ik dikwijls terug hoor bij mijn klanten is dat ze gevoel en intuïtie te ‘zweverig’ vinden. Heel logisch gedacht voor wie rationeel ingesteld is, want gevoel en intuïtie is voor hen niet concreet genoeg. 

Daarnaast komen rationele mensen vaak wat koel en afstandelijk over op de ander. Ze voelen ook vaak niet zo goed aan hoe de ander iets ervaart. Rationeel ingestelde mensen ontkennen soms gevoelens en behoeften, zowel bij zichzelf als bij een ander. Ze staan niet in verbinding met een belangrijk deel van zichzelf of van anderen. Dit kan in relationele sfeer nogal eens zorgen voor veel ‘gedoe’. 

Herkenbaar?

Misschien herken je bovenstaande omschrijving wel van jezelf, of juist van je partner. Zeker wanneer de ene partner rationeel is ingesteld en de ander meer emotioneel, kan dit regelmatig botsen. Jullie zitten niet op dezelfde golflengte en communiceren langs elkaar heen, met veel frustraties, onbegrip en eindeloze discussies tot gevolg. En ondanks dat jullie je voorgenomen hebben om te accepteren dat je allebei nou eenmaal anders in elkaar zit, is dit in de dagelijkse praktijk vaak niet de oplossing. 

Een belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen is: of dat je altijd al rationeel ingesteld bent, of dat je op enig moment in je leven bent gaan rationaliseren, als vlucht om ver weg te blijven van je gevoelens. Misschien heb je als kind geleerd om je emoties te onderdrukken, om je zelf te beschermen. In dat geval kan het zijn dat jij nu als volwassene, gevoelens maar onzin vindt. Of ben je er zelfs bang voor. In dat geval, kom je over als heel rationeel, terwijl je eigenlijk heel gevoelig ingesteld bent. Ook kan het zijn dat je als kind nooit hebt geleerd om over gevoelens te praten. Misschien hadden jouw ouders geen aandacht voor jou en had jij daar wél behoefte aan. Kortom, allemaal onderliggende zaken die mogelijk kunnen spelen bij rationele mensen.

Onderzoek wijst uit dat zo’n 20-45% van onze persoonlijkheid is aangeboren, wat betekent dat we de rest leren door onze ervaringen (aangeleerd gedrag). De een ontwikkelt zich gedurende zijn leven meer als een denker, de ander zal eerder zijn gevoel raadplegen en weer een ander is liever een doener. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat het grootste deel van ons (rationele) gedrag is aangeleerd. En wat we hebben aangeleerd, kunnen we ook weer afleren. Van denken naar voelen.

Leerdoel

Toch is het afleren van rationeel gedrag helemaal niet het doel. Het is JUIST de bedoeling om vooral te blijven vertrouwen op je verstand, EN tegelijkertijd ook meer te (leren) luisteren naar je gevoel en intuïtie. Het leerdoel is dus het aanleren van nieuw gedrag, met als doel een gezondere balans in jezelf en in de relatie. Want, het een is zeker niet beter, dan het ander. De kracht zit juist in de combinatie van ratio en gevoel. Afhankelijk van de hulpvraag, gaan we tijdens de coaching zowel aan de slag met het toestaan en ervaren van gevoelens, alsook met het leren om gevoelens en intuïtie in te zetten bij het maken van keuzes. Onderliggend leerdoel is vaak het werken aan een meer verbindende communicatie. 

Eigen ervaring

Daarnaast is het ook nog eens zo, dat wanneer de ene partner meer rationeel is ingesteld en de ander meer emotioneel, dat het juist de combinatie is die jullie het ideale koppel maakt. En dan spreek ik uit eigen ervaring. Zelf ben ik dan ook van mening dat een denker en een gevoelsmens elkaar heel goed kunnen aanvullen. Alles in het leven, en dus ook in de relatie, draait immers om balans. Mijn eigen man is een denker, en kijkt vooral naar de signalen van buitenaf. Hij ziet alleen moeilijkheden als er ook bewijs voor is. Zelf vaar ik veel meer op mijn gevoel en zie de dingen meer van binnenuit. Ik voel vaak al dingen aan, voordat er echt iets aan de hand is.

Dit in tegenstelling tot vroeger. Toen was ik vooral heel rationeel ingesteld. Tenminste zo leek het, aan de buitenkant. Maar diep van binnen voelde ik juist heel veel, ik wist er alleen geen woorden aan te geven. Ik was toen ‘letterlijk’ een echte binnenvetter, met alle vervelende consequenties van dien… Tot het moment dat ik zwaar overspannen thuis kwam te zitten van mijn toenmalige werk als directiesecretaresse. 

Woorden voor gevoel

Inmiddels ben ik heel wat jaren verder en heb ik mijn (gevoels)woordenschat behoorlijk uitgebreid. Stapje voor stapje heb ik geleerd om stil te staan bij dat wat ik van binnen voel en daar de juiste woorden aan te geven. Van denken naar voelen. Superhandig, want toen kon ik ook ineens ook veel makkelijker mijn gevoel delen met de mensen om mij heen. Ook heb ik geleerd dat het contact maken met mijn gevoel en het luisteren naar mijn gevoel, werkt als een soort richtingaanwijzer in mijn leven. Ik hoef alleen maar te luisteren. En om dan weer terug te komen op mijn man met zijn rationele inslag, die vult mij met alle liefde aan als dat nodig is.

Tot slot

Van denken naar voelen. Ik zie het dagelijks gebeuren in mijn coachpraktijk. Door vaker te voelen bij jezelf wat het antwoord is, komen er ineens hele verrassende antwoorden boven. Antwoorden die je nooit met je hoofd alleen hadden kunnen bedenken. 

Herken jij jezelf in dit verhaal? En kan jij (of je partner) wel wat hulp gebruiken om meer de balans op te zoeken tussen ratio en gevoel? Van denken naar voelen? Voor een gezondere balans in jezelf en in je relatie? Dan nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Als outdoor lifecoach heb ik de allermooiste werkplek die ik me kan bedenken: de natuur. Laten we samen kijken wat ik voor jou kan betekenen. In het geval je iemand anders herkent in dit verhaal, stuur hem/haar dan vooral dit artikel door.

Tip: Speciaal voor mensen die meer willen leren luisteren naar hun gevoel en intuïtie, heb ik het coachprogramma: ‘Gevoelens uiten’ ontwikkeld. Stapje voor stapje help ik je bij het leren herkennen, erkennen, begrijpen, benoemen, uiten en reguleren van gedachten, gevoelens en emoties. Neem gerust een kijkje.

Meer lezen?

Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om je emotionele vaardigheden te ontwikkelen. 
Ik heb meerdere blogs geschreven rondom het thema ‘gevoel’:

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan hieronder een reactie achter.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Lifecoaching

In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.

Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn. 

Ester Saelman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?