Niemand praat graag over eenzaamheid of geeft graag toe dat hij eenzaam is. Toch voelt iedereen zich wel eens eenzaam, het hoort bij het leven. Voel jij je ook wel eens (net iets te vaak) eenzaam? Realiseer je dan dat dit niet vanzelf over gaat! Het is belangrijk dat je écht actie onderneemt, want een ding staat als een paal boven water: je moet er wel iets voor doen!
Verbinding
Je eenzaam voelen betekent dat jouw verbinding met anderen jouw behoeften niet vervult. Allemaal hebben we dan ook een soort ingebouwd alarmsysteem voor als die verbinding met anderen niet in orde is. Dit seintje kennen we als eenzaamheid. Bovendien is het altijd een signaal van het lichaam, net zoals honger of dorst. Wanneer je dit niet serieus aandacht geeft, wordt het een last die kan leiden tot terugtrekken uit het sociale leven, tot diverse gezondheidsklachten en uiteindelijk tot een groot overlijdensrisico.
Sociale- en emotionele eenzaamheid
Grofweg is eenzaamheid onder te verdelen in twee groepen: sociale en emotionele eenzaamheid. Zo is er sprake van sociale eenzaamheid als je minder contact met andere mensen hebt dan gewenst. Er is sprake van emotionele eenzaamheid als iemand weliswaar veel mensen om zich heen heeft, maar zich toch eenzaam voelt door het ontbreken van een hechte emotionele band met anderen. De kwaliteit van je contacten is dan minder dan je wenst. En soms is er sprake van zowel sociale als emotionele eenzaamheid.
Ondanks het feit dat er een licht dalende tendens is in het aantal mensen dat zich eenzaam voelt, is dit denk ik nog geen reden tot vreugde. Want, wist je dat er alleen al in Nederland nog steeds ruim anderhalf miljoen mensen zijn die chronisch eenzaam zijn? Eenzaamheid is dus een serieus maatschappelijk probleem en in een samenleving waarin het aantal alleenstaanden toeneemt en het aantal ouderen dat alleen leeft ook, is er wat mij betreft dus alle reden tot zorg!
Aanpak van eenzaamheid
Gelukkig zijn er verschillende manieren om eenzaamheid aan te pakken, alleen weet je waarschijnlijk niet goed waar je moet beginnen. Als het allemaal zo simpel was dan had je het ongetwijfeld allang gedaan en was je dit niet aan het lezen. Een ding is zeker: je zult er in elk geval iets voor moeten doen! Elke soort eenzaamheid, elke persoon, heeft immers een eigen aanpak nodig. Het is aan jou te ontdekken waar je behoefte aan hebt en hoe je die behoefte kunt vervullen.
Het begint in ieder geval bij het verzamelen van kennis: lees boeken en ga eens googelen op internet. Ook het doen van zelfonderzoek is een stap in de goede richting, bijvoorbeeld door middel van tests. Wat verlang jij van het leven, wat maakt jou gelukkig? Weet wie je bent en wat je belangrijk vindt. Want dat wat jij belangrijk vindt, is vaak wat jij zoekt in het contact met anderen! Een volgende stap kan zijn dat je er eventueel op uit trekt om meer mensen te leren kennen die bij jou passen of de relatie te veranderen met de mensen in je directe omgeving.
Eenzaamheid in de relatie
Bijzondere aandacht verdient wat mij betreft ook de eenzaamheid binnen een relatie, want ook al heb je een partner, je kunt je toch eenzaam en alleen voelen. Het hebben van een relatie brengt verwachtingen met zich mee. Je gaat ervan uit dat je een team vormt en dat je partner je laat voelen dat je belangrijk bent. Vaak is dit in het begin van de relatie ook nog wel zo, maar in de praktijk wordt dit vaak op den duur minder. Je partner verdwijnt in zijn eigen wereld en weet nauwelijks nog wat er in je omgaat.
Om te voorkomen dat deze eenzaamheid erger wordt is het belangrijk je partner weer in jouw wereld te betrekken. Ga niet klagen over wat er allemaal niet goed is, maar geef aan wat je graag zou willen. En andersom geldt dat natuurlijk ook: sluit zoveel mogelijk aan bij de wensen van je partner. Maak voldoende tijd vrij om weer echte aandacht voor elkaar te hebben, elkaar écht te zien. Dit brengt jullie stapje voor stapje weer dichter bij elkaar.
Het is dus aan jou om jezelf te helpen naar een gelukkiger leven. Sterker nog: jij bent de enige die dat kan! Weet je niet wat je kunt doen of hoe je het moet aanpakken? Om hulp vragen is ook in actie komen. Dat is waar een lifecoach je bij kan helpen.
Inspiratie
Wil je vaker bericht van mij ontvangen met tips voor een lichter, leuker en eenvoudiger leven? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram of neem eens een kijkje op mijn blog-pagina. De blogs die ik schrijf, gaan regelmatig samen op met de lessen die ik zelf leer. Ik geef je graag een inkijkje in mijn leven ter inspiratie voor jou, en deel tips en inzichten ❤️.
In het verlengde van dit thema heb ik meerdere blogs geschreven, neem gerust een kijkje:
- Emotionele verbinding: een essentieel ingrediënt voor je relatie
- Verrijk je relatie(s); ontwikkel je emotionele intelligentie
- Verbindende communicatie is goed voor je relatie
- Relaties verrijken je leven
TIP: Speciaal voor wie interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling heb ik meerdere coachprogramma’s ontwikkeld. Neem gerust een kijkje.
- Coachprogramma ‘Levensloopwandeling’, nieuw inzicht en perspectief
- Coachprogramma ‘Vergroot je zelfkennis‘, als basis voor persoonlijke groei
- Coachprogramma ‘Met je gevoel naar buiten’, coaching voor binnenvetters
- Coachprogramma ‘Rust en Balans’, tijd voor reflectie, ontspanning en herstel
Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!
Lifecoaching In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven. Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, ruim 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn.![]()
Lieve Ester, `k Denk inderdaad dat veel mensen een ongeluks- en eenzaamheids-gevoel hebben. Maar dat zij tegelijkertijd niet kunnen duiden waarnaar zij ècht ver-langen. Ik vind dat jij e.e.a. heel goed hebt verwoord, waardoor die mensen op een weg gezet kunnen worden om daar wel achter te komen en hun leven meer geluk en inhoud te geven.
Ester ik hoop voor je dat jij mensen op jouw pad krijgt, zodat jij met jouw kwaliteiten, hen kan helpen gelukkiger door het leven te kunnen aan.
Lieve groet, Roos
Hallo Roos, Hartelijk dank voor je reactie op mijn blogbericht. Je slaat inderdaad de spijker op zijn kop als je zegt dat veel mensen niet kunnen duiden waarnaar zij nou eigenlijk écht verlangen (zielsverlangens). Het is dan ook mijn uitdaging om juist deze mensen meer inzicht te geven in wie zij zijn, wat zij willen en wat zij kunnen. Door het leven meer vorm te geven vanuit je diepste wensen en talenten ontstaat mijns inziens als vanzelf een leven met meer geluk (en minder eenzaamheid).
Hartelijke groet, Ester