Karate vrouw, omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens

Anders omgaan met pijnlijke gedachten en gevoelens

In deze blog deel ik graag iets met jullie over een nieuwe nascholing die ik momenteel volg: Acceptance en Commitment Therapie (ACT). En zoals de titel van dit bericht al suggereert, leer je met deze methode om op een hele andere manier te kijken naar je pijnlijke gedachten en gevoelens, dan je tot nu toe misschien gewend bent. 

Enthousiast

Ik kan jullie vertellen, dat ik nú al helemaal enthousiast ben over deze methode. En ik ben nog maar net begonnen op het moment dat ik dit artikel schrijf.  Als voorbereiding op deze nascholing heb ik natuurlijk de nodige ‘verplichte’ literatuur aanschaft en gelezen. En zonder dollen, ik heb alle documentatie (bijna) in een keer uitgelezen. Ik vind de ACT zó interessant, dat ik het bijbehorende boek nu al voor de tweede keer aan het lezen ben. Een leuke bijkomstigheid: ik ben deze nascholing gaan doen voor mijn klanten, maar al heel snel kwam ik erachter dat ik hier ook voor mezelf van meeprofiteer. Maar daarover meer in mijn vorige blog: ‘Gelijkwaardigheid: klant en coach zitten in hetzelfde schuitje’. 

Mentale veerkracht

Waarom ik zo enthousiast ben? Deze methode sluit helemaal aan bij wie ik ben als mens én als coach en eigenlijk bij alles wat ik doe en waar ik voor sta. Het sluit naadloos aan op mijn visie en missie zoals ik die voor ogen heb in mijn coachpraktijk. Dagelijks zie ik mensen worstelen met pijnlijke gedachten en gevoelens en spreek ik mensen die uit de verbinding zijn geraakt met hun behoeften en verlangens. Door ACT toe te passen vergroot je de mentale veerkracht, zodat je kunt stoppen met worstelen. 

Met ACT leer je hoe je de impact en de invloed van pijnlijke gedachten en gevoelens kunt verminderen (acceptance) en tegelijkertijd actie kunt ondernemen om een rijk, compleet en betekenisvol leven op te bouwen (commitment). 

Psychologische flexibiliteit

Waar het allemaal om draait bij ACT is het vergroten van de psychologische flexibiliteit. Persoonlijk vind ik alleen dit woord al geweldig! Psychologische flexibiliteit, dat willen we toch allemaal? Eigenlijk zijn het 6 pijlers/vaardigheden die je leert met ACT, waarmee je een soort mentale veerkracht ontwikkelt om voluit te kunnen leven en te zijn wie je wilt zijn. 

De 6 ACT pijlers/vaardigheden waar het allemaal om draait zijn: 

  • Mindfulness: Bewust aanwezig zijn in het hier en nu
  • Defusie: Jezelf losmaken van gedachten, beelden, herinneringen
  • Acceptatie: Jezelf openstellen en ruimte maken voor ongewenste ervaringen
  • Zelf als context: Het opmerkzame zelf (oftewel: het deel van je dat opmerkt)
  • Waarden: weten wat belangrijk is voor jou en je dierbaren
  • Toegewijde actie: Doen wat nodig is, geleid door je waarden. 

Stoppen met vechten

Bij ACT gaat het over stoppen met vechten, waardoor er energie vrijkomt die je kan gebruiken om datgene te gaan doen wat je moet doen, om die persoon te zijn die je wilt zijn en tegelijkertijd maak je ruimte voor ongemak en pijn. Want laten we eerlijk zijn, hoe prachtig het leven meestal ook is, iedereen krijgt op enig moment in zijn leven de nodige tegenslag te verwerken en helaas gaat dit maar al te vaak gepaard gaan met de nodige pijnlijke gevoelens en emoties. 

Je herkent het vast wel: dat bijzonder pijnlijke gevoel als je terugdenkt aan dat ene moeilijke moment in het verleden. Of als je vooruitdenkt aan de toekomst waarin iets heel vervelends kan gebeuren. Of als je jezelf weer eens veroordeelt of wanneer je je eigen leven vergelijkt met dat van iemand anders, dat beter lijkt. 

En zoals dat gaat bij de mensen die voor het eerst bij mij komen voor coaching, gaan ze (nog) niet zo effectief om met pijn en ongemak. Het gebeurt maar al te vaak dat ze bij pijnlijke gedachten, gevoelens en sensaties reageren op een manier die ze mogelijk wel helpt op de korte termijn, maar die op de lange termijn bijzonder schadelijk is zowel voor zichzelf alsook voor hun omgeving (bv. vermijding, ontkenning, controle, piekeren, ineffectief gedrag).

Kernwaarden

In de coachgesprekken die ik voer met mijn klanten, gaat het vaak over actie ondernemen. En dan heb ik het over bewuste acties, die worden geleid door je kernwaarden. Of anders gezegd: dat je je gedraagt als het soort persoon dat je wilt zijn. Vragen die daarbij horen zijn: Waar wil je voor staan in je leven? Wat vindt je diep van binnen écht belangrijk? Hoe wil je jezelf, anderen en de wereld om je heen behandelen? Hoe wil je dat mensen zich jou herinneren op je begrafenis? 

En dit is precies waarom de ACT methode zo goed aansluit bij mijn visie en missie als lifecoach. We hebben hetzelfde doel namelijk: het vergroten van je vermogen om bewust en door waarden geleid te handelen. 

Kortom, ACT helpt je in te zien wat echt belangrijk en betekenisvol voor je is (kernwaarden) en deze kennis te gebruiken als een soort kompas, om die dingen te doen die je leven zullen verrijken en verbeteren. Daarnaast leert ACT je mindfulness vaardigheden om op een gezonde manier om te gaan met vervelende gedachten en gevoelens. Deze vaardigheden helpen je om volledig deel te nemen aan datgene wat je doet en dit bewust te waarderen en ervan te genieten. 

Tot slot

Herken jij jezelf in bovenstaande tekst en wil jij je mentale veerkracht vergroten? Je psychologische flexibiliteit ontwikkelen? Als outdoor lifecoach en wandelcoach, nodig ik je graag uit voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Mijn praktijkruimte is de natuur, de allermooiste werkplek die ik me kan bedenken. 

Heb je aanvullende tips of wil je reageren? Laat dan onderaan deze blog een reactie achter.

wolken in hoofd; omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Lifecoaching

In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.

Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn. 

Ester Saelman

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?