Veel mensen vinden het moeilijk om over hun stressklachten te praten en schamen zich. Dat is begrijpelijk, maar helemaal niet nodig. In mijn coachpraktijk ervaar ik dagelijks de opluchting bij mensen als ze kunnen praten over wat hen beweegt, in hun zoektocht naar een oplossing van het probleem. Maak stress bespreekbaar!
Stressklachten
We hebben er allemaal wel eens last van. De meesten van ons ervaren dit als vervelend. Toch hebben stressklachten wel degelijk een hele belangrijke functie: het zijn namelijk de eerste signalen dat je teveel hooi op je vork neemt. Je lichaam waarschuwt dat je moet zorgen voor herstelmomenten om erger te voorkomen. Het is dan ook super belangrijk om die eerste signalen NIET te negeren en serieus te nemen, om zo te voorkomen dat spanningsklachten gaan leiden tot overspanning en/of burn-out.
Te vaak zie ik mensen die zichzelf voor de gek houden. Ze durven niet aan zichzelf toe te geven wat er echt aan de hand is, omdat de werkelijkheid te pijnlijk is (en hierbij spreek ik ook uit eigen ervaring). In plaats daarvan gaan ze door middel van redenatie dingen voor zichzelf goedpraten. Je herkent ze vast ook wel die gedachten als: ” het valt allemaal wel mee”, “het wordt vanzelf weer een keer rustig” en “het waait wel weer over” etc.
Het tegendeel is waar…….Als je niets doet en de situatie blijft hetzelfde, worden je klachten alleen maar erger! Overspanning of een burn-out sluipt er langzaam en ongemerkt in. Je merkt het pas als het te laat is. Maar wat is het moeilijk om aan jezelf toe te geven dat het niet goed gaat, om vervolgens te besluiten dat het nu écht de hoogste tijd is om iets aan de situatie te veranderen en hulp te vragen.
Hoe maak je stress bespreekbaar?
De eerste stap is een stap op de plaats. Probeer het probleem in de ogen te kijken. Durf toe te geven dat je je gestrest voelt en dat het écht niet langer kan zo. Je bent zeker niet de enige die dit overkomt en het betekent al helemaal niet dat je gefaald hebt! Pas wanneer je je probleem in de ogen hebt gekeken, kan je werken aan verandering.
In dit proces is het belangrijk om je problemen met anderen te delen. Maak stress bespreekbaar. Praten lucht op! Kies hiervoor altijd iemand uit die je vertrouwt, die om je geeft en die je goed kent. En soms zijn problemen gewoon gemakkelijker te bespreken met iemand die je minder goed kent, bv. een vertrouwensvertrouwenspersoon op je werk, een bedrijfsarts of een coach.
Praten over stress stimuleert een actieve, oplossingsgerichte houding
Over stress praten, bijvoorbeeld met je collega, kan helpen. Soms is stoom afblazen al genoeg. Erover praten zet ons ook aan het denken en dat spoort aan tot handelen. Bedenk dat stress de neiging heeft je passief te maken, hierdoor verergert vaak de situatie. Het praten over stress stimuleert een actieve, oplossingsgerichte houding. Ook kom je er in een gesprek vaak achter dat stress heel persoonlijk is en voor iedereen weer anders. Zo kan een bepaalde situatie voor de een stress opleveren, terwijl iemand anders dezelfde situatie juist als uitdaging ziet. Maak stress bespreekbaar, we kunnen veel van elkaar leren.
Ook als werkgever of als partner, of vriend(in) van iemand die overbelast is, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan, liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Maak stress bespreekbaar. Praat met je dierbare, stel je begripvol op, stel open vragen en (ver)oordeel niet! Ontkent iemand zij/haar klachten? Zeg dan dat je je zorgen maakt en blijf vooral wijzen op de klachten die je bij hem of haar ziet. En ga vooral samen iets ontspannends doen!
Preventie
Als coach maak ik me HART voor de preventie van stress en burn-out, daarvoor is naar mijn mening nog steeds veel te weinig aandacht. Maak stress in een zo vroeg mogelijk stadium bespreekbaar en niet pas op het moment dat het eigenlijk al te laat is en iemand overspannen of met een burn-out bij de therapeut belandt. Het bespreekbaar maken van (werk)stress, lucht op en kan veel leed voorkomen! Daarnaast ben ik ook van mening dat we ervan af moeten om stiekem naar een coach, psycholoog of psychiater te gaan bij geestelijke klachten. Het schaamtegevoel daarover moet verdwijnen. Ook dat taboe dient maar eens doorbroken te worden!
Dus: jij daar met je stressklachten: hou jezelf niet langer voor de gek, het gaat niet vanzelf over! Overspanning of een burn-out sluipt er langzaam en ongemerkt in. Je merkt het pas als het te laat is. Je hebt hulp en training nodig om je stress de baas te worden. Laat je schaamtegevoel je niet in de weg staan om te durven zeggen: “Het gaat niet zo goed met mij. Ik denk dat ik hulp nodig heb.” Gun je zelf een leuker en lichter leven en maak je stress bespreekbaar!
Maak stress bespreekbaar!
Het is mijn intentie voor komend jaar (2018) om me HART te maken voor het doorbreken van het taboe dat rust op het bespreekbaar maken van (werk)stress en burn-out. Als lifecoach, wandelcoach én ervaringsdeskundige, weet ik als geen ander hoe belangrijk dit is. Om mijn intentie kracht bij te zetten, heb ik een speciale Faceboekgroep aangemaakt: @maakstressbespreekbaar.
Vind jij ook dat dit taboe maar eens doorbroken moet worden? Of heb je vragen en/of tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken? Ben jij ervaringsdeskundig en wil je je verhaal delen ter inspiratie voor anderen? Of gewoon eindelijk eens je hart luchten? Maak stress bespreekbaar en wees welkom in de Facebookgroep of laat onder deze blog je reactie achter.
Heb ik je interesse gewekt? Neem dan vandaag de eerste stap en neem contact op voor een gratis kennismakingswandeling.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!
HET IS GEEN SCHANDE ALS JE WERK JE TEVEEL WORDT, HET IS WEL EEN SCHANDE ALS DE WERKGEVER DAAR GEEN OOG VOOR HEEFT
– Minister Lodewijk Asscher –
Tip: Speciaal voor mensen met stressklachten, heb ik het Coachprogramma ‘Rust en balans’ ontwikkeld. Neem gerust een kijkje.
Tip: In het verlengde van dit thema heb ik meerder blogs geschreven:
- Eerste hulp voor de binnenvetter
- Is het lastig voor jou om je gevoel te uiten?
- Emoties blokkeren; als ik toen wist wat ik nu weet
- De eerste stap bij stressklachten
- Stress uit, focus aan!
- Heb jij het gevoel ook zoveel te ‘moeten’?
- Care Yourself!
- Jezelf voorbij lopen: 3 tips
Lifecoaching In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven. Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, ruim 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn.![]()