Durf jij fouten te maken?

Van jongs af aan wordt ons ingepeperd geen fouten te maken. Hierdoor zijn we als de dood om fouten te maken. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Herkenbaar?

Maar wanneer is eigenlijk iets fout? Wanneer heb je wel of niet gefaald? Naar mijn idee is er sprake van een fout wanneer iets niet gaat zoals het volgens jou of je omgeving eigenlijk zou moeten gaan. Dit kan natuurlijk komen door iets wat je zelf doet of juist niet doet, maar het kan ook het gevolg zijn van externe factoren of zelfs door vette pech……
Succesvolle mensen denken niet in goed of fout. Zij denken in resultaten, feedback.
Voor hen bestaan er alleen gewenste en ongewenste resultaten.

Maar hoe je het ook wendt of keert, falen doet pijn en fouten kunnen leiden tot schade en schande en dat willen we natuurlijk het liefst voorkomen.
Toch weten we ook allemaal diep van binnen best wel, dat je juist door het maken van fouten veel kan leren. Hoe komt het dan toch dat we vaak zo krampachtig proberen om fouten te vermijden? Dit noemen we de faalparadox. Een schijnbare tegenstelling die bestaat rondom falen.

Zelf was ik enkele jaren geleden ook als de dood om fouten te maken en bleef ik het liefst zoveel mogelijk binnen mijn eigen veilige comfortzone.
Ik was dan ook een ontzettende perfectionist en legde de lat veel te hoog; voor mijzelf, maar ook voor de mensen om mij heen. Dit zorgde voor zoveel spanning en stress dat ik uiteindelijk zwaar overspannen thuis kwam te zitten van mijn werk.
Vandaag de dag weet ik hoe belangrijk het is om wel fouten te maken. Zo heb ik geleerd dat het maken van fouten niet alleen onvermijdelijk is, maar vooral ook bijzonder zinvol en nuttig!

Ons leven is te complex, alles is met alles verbonden en actie en reactie is aan de orde van de dag. Een fout zit dus in een klein hoekje. Bovendien zijn fouten relatief: wat jij als fout ziet, kan voor een ander wel goed zijn. Het is dus maar net hoe jij of de ander het interpreteert. Maar waarom is het dan nog steeds zo’n taboe om fouten te maken? Waarom doen we toch steeds zo ons best om onze fouten te verdoezelen of te vermijden? Dit komt omdat we leven in een tijd van afrekenen en verantwoorden.

Hoogste tijd dus voor klimaatverandering! Het leven wordt namelijk een stuk leuker en gemakkelijk als dit taboe rondom het (niet mogen) maken van fouten verdwijnt!
Door jezelf toe te staan fouten te maken gun je jezelf als het ware meer rust en vrijheid.
Je bent namelijk niet perfect en dat hoeft ook helemaal niet! Want als je gewoon je best doet en het pakt dan niet uit zoals je hoopte, dan heb je een les geleerd. Wees dus niet bang om fouten te maken en geef jezelf een kans om te ontdekken en niet perfect te zijn!

Je kunt natuurlijk ook gelijk de handdoek in de ring gooien wanneer je voor jouw gevoel gefaald hebt. Maar als je echt iets wilt bereiken, laat je dan niet te snel ontmoedigen en leer van je fouten! Want, wanneer je faalt heb je feitelijk slechts één manier ontdekt waarop het niet lukt. Stop niet te vroeg en blijf proberen totdat je een manier hebt gevonden die wel werkt! Zelfs als je denkt dat je ‘alles’ hebt geprobeerd, vraag jezelf dan af of je het werkelijk al op 100 verschillende manieren geprobeerd hebt.

Vergeet ook niet gewoon eens wat vaker lief te zijn voor jezelf! Natuurlijk is het heel makkelijk om kritisch te zijn op jezelf, maar vergeet niet dat jij ook maar gewoon een mens bent. Waarom ben je eigenlijk strenger voor jezelf dan voor anderen? Natuurlijk gaat er bij jou, net als bij alle andere mensen, ook wel eens iets mis. Niemand is perfect!
Kijk eens of je je eigen fouten net zo gemakkelijk kunt vergeten als dat je doet met de fouten van anderen.

Goede beslissingen ontstaan dankzij levenservaring;
Levenservaring ontstaat dankzij verkeerde beslissingen.

 

1064928_486105998135843_1280695747_o

1 gedachte over “Durf jij fouten te maken?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?