man met verrekijker in de hand en spreuk over focus

Stress uit, focus aan!

Ben jij ook zo toe aan minder stress en meer focus in je leven?

Heb jij last van concentratieproblemen? Lukt het je maar niet om te beginnen? Of heb je juist moeite om zaken af te maken? Doe je veel dingen tegelijk? Ben je het overzicht kwijt? En maakt dit alles dat je je super gestresst voelt? Hoog tijd om je meer te focussen op datgene wat voor jou écht belangrijk is. Want met de juiste focus creëer je overzicht en ervaar je meer rust en balans.

Wat is focus?

Je focussen betekent dat je ergens helemaal voor gaat zonder dat je wordt afgeleid. Het heeft alles te maken met je aandacht op iets richten en ‘scherp stellen’. Dat wil zeggen dat je aandacht ergens op concentreert. De kunst daarbij is om je niet te laten afleiden.

Afleidende factoren

Een doel bereiken betekent meestal ook verandering. En daar houden wij mensen in het algemeen niet zo van. Dit is waardoor we ons laten afleiden; je herkent er vast wel een paar:
 • negatieve gedachten als: ‘het lukt me toch niet’
 • dagelijkse beslommeringen: ‘eerst nog even dit en o ja, dat moet ook nog’
 • aannames: ‘ze zitten echt niet op mij te wachten’
 • prikkels van buitenaf, die op de korte termijn iets opleveren: ‘leuk dat je belt en JA ik kan vanavond mee naar de film’
 • storende gebeurtenissen: ‘mijn dochter is ziek, het komt nu echt even niet uit’
 • angst om fouten te maken: ‘als het me niet lukt, sta ik voor gek’
 • behoefte aan zekerheid: ‘ik weet wat ik nu heb, niet wat ik krijg’
Hoe zit dat bij jou? Welke belemmeringen herken jij bij jezelf? En zeg nou eens eerlijk, voel je je voldaan als je hieraan hebt toegegeven? Zeer waarschijnlijk is dit niet het geval, en ze brengen je al helemaal niet dichter bij je doel…….

Focus bepalen

Je voor de volle 100% concentreren en ervoor gaan, is gemakkelijk als je weet wat je wilt. Dus: wat is je doel? Wat zijn voor jou de dingen in het leven die écht belangrijk zijn? Heb je daar wel eens uitgebreid bij stilgestaan? Maak eens inzichtelijk voor jezelf waar je je tijd aan wilt besteden (of juist niet). Heb je dat duidelijk? Ga vervolgens eens na hoe je je tijd NU besteedt. Wat zijn de activiteiten waar je NU de meeste tijd aan besteedt?

Klaar? Leg beide uitkomsten dan eens naast elkaar. Wat valt je op? Hoe is het met de balans tussen beide? De kans is groot dat dit niet in balans is, anders was je dit artikel nu niet te lezen. Waarschijnlijk voel je je hierover bijzonder ontevreden en/of gefrustreerd, klopt dat? Je voelt je gefrustreerd omdat je niet aan datgene toekomt wat voor jou écht belangrijk is. Hoog tijd dus, om daar meer aandacht aan te besteden! Aan welke dingen wil jij meer aandacht en tijd besteden dan nu het geval is?

Focus vasthouden

Tja, en dan is het natuurlijk nog de uitdaging om het vol te houden. Ook daar heb ik nog een aantal tips voor:
 • Tip 1: Doe een ding/activiteit/taak tegelijk.
  Een van mijn persoonlijke valkuilen was altijd om vooral tevéél dingen tegelijk te doen, ook wel multitasking genoemd. ‘Hoe meer hoe beter’, dat was mijn motto. Inmiddels ben ik tot een heel ander inzicht gekomen, namelijk: als er een ding is dat je juist NIET moet doen als je gevoelig bent voor stress, dan is het wel multitasking! Ik dacht altijd dat ik super efficiënt bezig was als ik meerdere dingen tegelijk deed. Achteraf gezien, snap ik wel waarom ik het deed: alles was voor mij even belangrijk…….. Ik had namelijk nog nooit stil gestaan bij  wat voor mij nou écht belangrijk was (en wat niet). Het werk moest gedaan, dus dan maar zoveel mogelijk tegelijk, het kan maar klaar zijn!
 • Tip 2: Gebruik de Pomodoro Techniek.
  Ik hoor je denken “huh!? Pomodoro? Dat is toch Italiaans voor tomaat? Dat klop inderdaad. De Pomodoro Techniek is een methode om je tijd in blokjes te hakken met behulp van een kookwekker. Met deze techniek lukt het je om urenlang geconcentreerd te werken aan je doel. Zelf ben ik echt groot fan geworden van deze techniek! Heel in het kort komt het hierop neer: je maakt een takenlijst met taken die niet langer of korter duren dan 25 minuten. Deze taken zet je vervolgens op volgorde van prioriteit. Dan zet je de timer op 25 minuten en begin je aan de bovenste taak van je lijst. Respecteer de timer en blijf gedurende deze tijd gefocust op je taak. Je hebt 1 taak, 1 doel en 25 minuten, dus zet alles op alles om deze Pomodoro te behalen. Vervolgens neem je 3 tot 5 minuten pauze voordat je weer aan de slag gaat met de volgende Pomodoro. Zo ga je door tot je in totaal 4 Pomodoro’s afgerond hebt (2 uur werk). Hierna is het tijd voor een wat langere break: 10 tot 15 minuten. Probeer het eens uit en kijk of het voor jou werkt. Zie voor meer informatie over deze techniek: https://strategischlui.nl/pomodoro-techniek/
 • Tip 3: Zorg voor de juiste balans tussen inspanning en ontspanning.
  Zelf was ik altijd kampioen ‘doordraven’, ik ging maar door en door en gunde mezelf pas rust als alles klaar was. En zelfs dan speelde er vaak nog van alles in mijn hoofd, zodat ik eigenlijk alsnog geen rust had. Herkenbaar……? Ik had werkelijk geen idee meer hoe ik me moest ontspannen. Wat mij geholpen heeft om dit patroon te doorbreken is het maken van een lijst met dingen waar ik energie van krijg. Ik leerde om heel bewust ook tijd in te plannen voor ontspanning. Net zoals je tijd inplant in je agenda voor al je taken, plan je nu ook tijd in voor ontspanning. In eerste instantie voelde dit natuurlijk heel tegenstrijdig, want een ontspanningsmoment zou betekenen dat ik minder tijd had voor al die taken van mijn to-do-list. Maar, al heel snel kwam ik erachter dat juist de afwisseling tussen inspanning en ontspanning maakte dat ik beter gefocust kon blijven, waardoor ik in-the-end meer werk had verzet in minder tijd.
 • Tip 4: Focus op wat wél goed gaat.
  Er is een gezegde: alles wat je aandacht geeft groeit. Helaas geldt dat ook voor stress. Hoe verstandig is het eigenlijk om zoveel over stress te lezen en schrijven? Zou het niet veel verstandiger zijn om juist aandacht te geven aan datgene wat we graag willen? Aan dat wat werkelijk belangrijk is voor jou? Merk jij in alle hectiek van de dag nog wel de goede dingen op? Of ben je zo gefocust op dat wat je NIET wilt, dat je de goede dingen niet eens meer opmerkt? Hiermee zeg ik niet dat je je stress volledig moet negeren. Het blijft belangrijk om dat te onderzoeken en te kijken wat je daaraan kunt doen. Tegelijkertijd is het belangrijk om ook te kijken naar wat er wél goed gaat. Op die manier komt je stress in het juiste perspectief te staan.
 • Tip 5: Maak de stappen op weg naar je doel niet te groot en vier je succes!
  Lijkt jouw doel te ambitieus of zie je er als een berg tegenop om te starten? Verdeel alle activiteiten, taken, acties enz. op in kleine haalbare! stapjes. Zo kun je je aandacht er volledig op richten en stapje voor stapje genieten van de vooruitgang die je boekt.  Besef dat als je elke dag 1 stapje zet, dit er 5 per week zijn en 20 per maand…..
  En last-but-not-least: Vergeet ook niet jezelf te belonen voor elk stapje vooruitgang dat je boekt! In de waan van de dag vergeten we dat namelijk nogal eens. Vier je succes! Trakteer jezelf eens op een bioscoopje, koop een bos bloemen voor jezelf of maak gewoon een vreugedansje. Het is namelijk zo makkelijk om keihard door te blijven werken, maar vier ook eens je successen en wees trots op jezelf!

Maak kennis met de wet van de aantrekkingskracht

Het magische van focus is dat het na verloop van tijd lijkt alsof de dingen ‘vanzelf’ naar je toe komen en lukken. Ineens komt er iets op je pad waar je al heel lang naar op zoek bent, of ontmoet je iemand op een feestje die zomaar aanbiedt om je te helpen met iets dat je heel moeilijk vindt. Toch is dat niet zo raar: omdat jij je volledig richt op je doel, is het ook voor anderen helemaal duidelijk waar je mee bezig bent. Hoe duidelijker je dus bent over wat je precies wilt bereiken, hoe meer mensen aan je zullen denken als er zich een gelegenheid voordoet dat met jouw doel te maken heeft. Mensen zullen jou in verband brengen met datgene waar je mee bezig bent. Gebruik deze wetenschap!

Wat levert focus op?

Focus kan een belangrijk tegenwicht bieden bij stress. Wie focus bepaalt en vasthoudt is in staat heldere keuzes te maken. Keuzes met de juiste afwegingen tussen jezelf en je omgeving en met de juiste concentratie en aandacht om trouw te zijn aan die keuzes.

Wandelcoaching

Lukt het je ondanks alle bovenstaande tips niet om de juiste focus te bepalen? Wil je meer inzicht krijgen in datgene wat jou belemmert om te focussen? Of heb je hulp nodig om de focus vast te houden? Wellicht is wandelcoaching dan iets voor jou.

Als outdoor lifecoach werk ik uitsluitend buiten met mijn klanten; de natuur is mijn praktijkruimte. Wandelcoaching heeft veel voordelen ten opzichte van een coachsessie binnen 4 muren. Buiten coachen maakt bijvoorbeeld dat je makkelijker loskomt van je dagelijkse omgeving (voorkomt afleiding) en het zet je letterlijk in beweging. Als je loopt en praat tegelijk, kan je informatie beter verwerken. Je gebruikt hierbij zowel je linker als je rechter hersenhelft. Hierdoor maakt je dus steeds verbinding tussen je rationele, analytische hersenhelft (links) en je meer emotionele en creatieve hersenhelft (rechts). Je legt zo gemakkelijk verbinding tussen ratio en gevoel en komt sneller tot inzichten.

Heb ik je interesse gewekt en wil je weten of wandelcoaching ook iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op en maak een afspraak voor een gratis kennismakingswandeling.

Heb jij nog meer tips om beter te focussen of wil je reageren? Laat dan hieronder je reactie achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?