microfoon

#VVDW: Hoe zorg ik dat stress uit mijn lichaam gaat?

Stress leidt tot veel vragen. In de Vraag Van De Week (#VVDW) geef ik als lifecoach wekelijks antwoord op een van jullie vragen. 

Wat een mooie vraag! Tegelijkertijd is het ook een hele moeilijke, want het oplossen van stressklachten is voor iedereen anders. Wat voor de een wel werkt, werkt voor de ander niet. Mijn antwoord op deze #VVDW is dan ook helemaal gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. Tegelijkertijd ben ik van mening dat het veel effectiever is om aan de voorkant te zorgen dat jouw stress zich niet vastzet in je lijf, preventief dus. Maar dat is weer een heel ander verhaal, daar zou ik nl. wel een heel boek over kunnen schrijven….. 

Wat mij betreft is er maar een oplossing om de stress die je in je lichaam ervaart uit je lijf te krijgen: LIEFDEVOLLE AANDACHT VOOR JEZELF. Wat ik daar precies mee bedoel? 

Wanneer je stress ervaart is zijn we geneigd om van de pijn weg te gaan. We negeren de signalen van ons lichaam en zoeken afleiding in de hoop dat de klachten vanzelf weer verdwijnen. Er zijn veel manieren om afleiding te zoeken, of met andere woorden: geen aandacht te besteden aan wat je denkt, voelt en doet. Want stil staan bij jezelf kan namelijk best heel confronterend zijn! Toch is dit een belangrijke eerste stap, waar de nodige moed voor nodig is maar zich uiteindelijk dubbel en dwars terugbetaalt. Met je aandacht van buiten naar binnen dus! Heel belangrijk hierbij is, om vanuit liefde naar jezelf te kijken, zonder vernietigend oordeel.

Liefdevolle aandacht begint met het creëren van rust en ruimte in je leven. En dit is voor de meeste stresskippen onder ons de grootste en meest moeilijkste uitdaging, want we moeten al zoveel….. Mijn tip om dit toch voor elkaar te krijgen, is om dagelijks een afspraak met jezelf te maken in je agenda. Net als dat je tijd maakt voor al je andere afspraken, maak je nu ook een afspraak met jezelf. Een kwartiertje per dag is vaak al genoeg. 

OEFENING IN LIEFDEVOLLE AANDACHT VOOR JEZELF: Zoek een rustig plekje binnen of buiten en sluit je ogen. Richt je aandacht in eerste instantie even volledig op je ademhaling en adem een paar keer heel aandachtig in en uit. Vervolgens ga je met je aandacht je lichaam scannen, van je kruintje tot je tenen. Vraag jezelf af waar en wat in je lijf er nu op dit moment jouw aandacht vraagt. Adem maar eens een paar keer naar die plek toe. Blijkbaar heeft jouw lichaam je wat te vertellen. Stel dat die plek in jouw lichaam kon spreken….. wat zou het dan zeggen? Wat heeft die plek nodig?  En terwijl je deze vraag beantwoord, blijf je voelen wat je voelt. Neem de tijd om naar die plek te ademen en voel wat er gebeurt op die plek. 

Ik ben heel benieuwd of deze aanpak om stress uit je lijf te krijgen ook werkt voor jou. Leuk als je een reactie achterlaat. 

Heb jij nog vragen naar aanleiding van deze #VVDW dit artikel of kan je hierbij wel wat extra hulp gebruiken? Aarzel dan niet om even contact met mij op te nemen. 

Over de vraag van de week: 

De vraag van de week is een nieuwe wekelijkse rubriek. Welke brandende vraag heb jij als het gaat om stressreductie en burn-out preventie? Stel je vraag onderaan dit bericht (of stuur me een persoonlijk berichtje als je liever anoniem wil blijven). Al jullie vragen ga ik verzamelen en ga ik beantwoorden in de rubriek #VVDW. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben! Het antwoord is uiteraard altijd geanonimiseerd: geen namen of andere persoonlijke gegevens. Bekijk voor meer vragen van de week de website.1 gedachte over “#VVDW: Hoe zorg ik dat stress uit mijn lichaam gaat?”

  1. Goh Ester wat een gedegen antwoord, Erg herkenbaar. Zoals je weet ben ik best actief in GNW. Daar alleen vond ik nog mijn passie in. Maar de dingen er omheen bv andere clubs liet ik voor het moment vallen. Ik voelde me in een neergaande spiraal en bleef dan het liefst maar “lekker”thuis. Maar ik wist dat dat nooit goed was. Jouw adviezen zal ik zeker te harte nemen en je over enige tijd op de hoogte houden. Erg bedankt voor je antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?