Durf jij te vertrouwen op je intuïtie?

Vertrouw jij volledig op je intuïtie en/of gevoel bij het oplossen van een probleem? Of ben je eerder een wilde gokker of logisch denker?

Een paar jaar geleden kwam het woord intuïtie nog niet voor in mijn woordenboek. Ik vond het altijd maar zweverige onzin als iemand het had over ‘zijn intuïtie’. Hoezo intuïtie……..? Het zal je dan ook niet verbazen dat ik zelf destijds vooral handelde vanuit mijn ratio. Ik was er zelfs van overtuigd dat ik geen greintje intuïtie in mij had. Het tegendeel bleek waar! Laten we bij het begin beginnen.

Het woord intuïtie is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Volgens Van Dale betekent het ‘inzicht zonder nadenken’. Met je intuïtie voel je spontaan aan wat goed is en wat niet. En het mooiste is: iedereen heeft het, ook jij en ik! Wellicht sta je er nu niet voor open, maar het ís er wel! Stel je eens voor dat je alle dagelijkse beslissingen alleen rationeel moest bezien, dan zou je echt uren bezig zijn met het afwegen van alle voor- en nadelen.

Ook het bedrijfsleven ontdekt men steeds meer de kracht van intuïtie.
Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat managers bij driekwart van hun beslissingen hun intuïtie gebruiken. Het is zelfs zo dat ze meer waarde hechten aan hun intuïtie dan aan rationele argumenten. En ook niet onbelangrijk: 80% van deze beslissingen blijken ook goede beslissingen! Veel succesvolle ondernemers als bijvoorbeeld Bill Gates en Joop van den Ende, steken dan ook niet onder stoelen of banken dat zij vertrouwen op hun intuïtie.

Maar let op, want niet elke ingeving en niet elk onverklaarbaar gevoel is intuïtie te noemen. Ga dan ook nooit aléén af op je eerste indrukken, want deze kunnen gekleurd zijn door angst, vooroordelen, vertekende en/of vervelende herinneringen.
Als je je intuïtie goed wil (leren) gebruiken, is het dus allereerst noodzakelijk dat je heel goed moet weten hoe je zelf in elkaar zit! Als je het belangrijk maakt wat er bij jou van binnen gebeurt (zelfkennis), ontwikkel je automatisch je intuïtie.

Intuïtieve ontwikkeling betekent een steeds beter onderscheid leren te maken tussen feiten, ideeën, emoties, overgenomen meningen en de interpretaties daarvan. Intuïtie vergroot het inzicht in dagelijkse processen en geeft je handvatten om vragen, problemen en uitdagingen aan te pakken. Tijdens mijn opleiding lifecoaching heb ik heel veel zelfkennis opgedaan en heb ik geleerd de signalen van mijn intuïtie te herkennen, waardoor mijn rationele en intuïtieve kwaliteiten elkaar nu beter ondersteunen.

In onze westerse cultuur zijn wij vooral geneigd om onze linker hersenhelft te gebruiken. Onze ratio, ons logisch denken zit in dit deel van onze hersenen. In onze rechterhersenhelft spelen hele andere zaken een rol als: beeld, fantasie en intuïtie. Willen we op ons best functioneren, dan is het dus de kunst om gebruik te maken van beide hersenhelften. Ik wil dan ook graag benadrukken dat je in het dagelijks leven zowél intuïtie als rationaliteit nodig hebt. Het gaat om de balans!

Het zal je dan ook niet verbazen dat onze intuïtie op een andere manier tot ons spreekt dan ons logische brein dat doet. Intuïtie kan verschillende vormen aannemen: je kunt plaatjes of beelden ‘zien’ in je hoofd, maar je kunt ook dingen horen, ruiken of proeven. Ook kan je indrukken doorkrijgen via je lichaam (voelen). Vandaar dus ook de term ‘het zesde zintuig’. Op welke manier komt intuïtie in jouw leven naar voren? Herken jij de signalen?

Wil jij ook leren om de signalen van jouw intuïtie (beter) te leren herkennen?
Maak dan iedere avond voor het slapen gaan even tijd voor de volgende oefening: 

Ga er maar even lekker voor zitten en denk eens terug aan wat je die dag zoal hebt meegemaakt. Ga bij jezelf na of er wellicht momenten waren, waarop jouw intuïtie tot je sprak. Wat waren de signalen? En krijg jij deze signalen dan vooral door via beelden of wellicht op een andere manier? Noteer deze intuïtieve ingevingen en vermeld per ingeving het moment waarop je deze kreeg, de signalen, wat je ermee hebt gedaan en wat de uitwerking was. Noteer ook het effect op je stemming en de reden waarom je er wel of niet iets mee hebt gedaan.

Tot slot: Mensen doen altijd zo magisch over intuïtie, maar het ís er gewoon en iedereen heeft het! Waarom zou je er niet je voordeel mee doen? Originaliteit, creativiteit en vernieuwing komen voort uit onze intuïtie. Intuïtie is dan ook vaak een goede leidraad in de keuze van werk of studie. Je kunt een geweldig goede baan hebben met een heel goed salaris en tóch het gevoel hebben dat je niet op je plaats zit. Herkenbaar? Zoek dan verder naar wat je echt wilt en ga eens op pad met een wandelcoach. Al wandelend in de frisse buitenlucht breng ik je in contact met jouw intuïtie. Zet vandaag die eerste stap en neem  contact op voor een vrijblijvende kennismakingswandeling.

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat!

Gratis tips:

Wil je vaker bericht van mij ontvangen met tips voor een lichter, leuker en eenvoudiger leven? Volg mij dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief!

 

intuïtie

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?