microfoon in lege zaal met stoelen voor beantwoorden vraag van de week #VVDW

Wat bedoel je met de woorden experimenteren en broeden?

Vraag van de Week (#VVDW)

Deze keer een vraag die ik regelmatig terug hoor bij mijn klanten. Of eigenlijk zijn het twee vragen. Tijdens mijn coachsessies gebruik ik vaak woorden als ‘experimenteren’ en ‘broeden’. Hierbij krijg ik dan eigenlijk altijd gelijk de vraag: “Ester, wat bedoel je daar nou precies mee?”. Hoogste tijd om deze twee door mij veel gebruikte termen ‘experimenteren en broeden’, eens nader toe te lichten. Hiermee krijg je hopelijk ook meteen een beter beeld van de manier waarop ik werk met mijn klanten.

Experimenteren

Als eerste de term ‘experimenteren’. Tijdens de coachsessies krijgen mijn klanten soms een opdracht of oefening, al dan niet bedoeld als huiswerk. Als ik de opdracht of oefening uitleg aan mijn klant, zeg ik er bijna altijd bij “zie deze oefening maar als een experiment”. En daar bedoel dan ik het volgende mee: 

Het mooie van een experiment is dat je het niet goed of fout kunt doen. Belangrijker is dat je er op een ontspannen manier mee bezig bent. Door de oefening of opdracht te zien als een experiment geef je jezelf namelijk veel meer ruimte om te onderzoeken en te leren, dan bij vaststaande oefeningen met een bepaald doel. In onze westerse wereld heeft bijna alles wat we doen, een vooropgezet doel. Dit in tegenstelling tot een experiment, waarbij niets vaststaat. 

Het grote voordeel van zo’n experiment is dat je er op deze manier (meer) plezier aan kunt beleven. Door te experimenteren is de kans het grootst dat het experiment het leven zelf wordt. Voorwaarde is wél dat je open experimenteert. Je zult merken dat, zodra je probeert iets af te kaderen of ergens een van tevoren bedachte vorm aan geeft, je stopt met leren. Hooguit leer je dat van tevoren bedachte vormen niet werken. 

Wanneer je jezelf toestemming geeft om te experimenteren, zul je merken dat de weg zich gaandeweg als vanzelf aan jou laat zien. En dat deze weg jou langs de meest onverwachte plekken brengt, om uiteindelijk helemaal samen te vallen met het leven zelf. Je kunt het niet goed of fout doen. De oefeningen zijn niet gericht op een specifieke uitkomst, behalve dat je steeds meer inzicht krijgt in jezelf. 

Broeden

Een tweede term die ik veelvuldig gebruik in de coaching is het woord ‘broeden’. Ook dit behoeft eigenlijk altijd wel enige toelichting. Wat ik hiermee bedoel is het volgende:

Tijdens een coachsessie is er vaak een moment dat je (de klant) voelt dat je goed zit, dat je meer inzicht krijgt in het probleem en/of de oplossing, maar dat je er nog niet precies je vinger op kan leggen. Het is nog niet helemaal helder. 

Als ik een opdracht of oefening aanreik aan mijn klant, gaan ze hier meestal vol enthousiasme mee aan de slag. Hun hoogste doel is dan bijna altijd het ultieme ‘inzicht’ of het vinden van ‘DE oplossing’, voor datgene waar ze zo mee worstelen. Ze willen na afloop van de sessie naar huis met een pasklaar antwoord en/of oplossing. En dat snap ik wel, maar uit ervaring weet ik dat er voor een duurzame oplossing vaak ook meer tijd en geduld nodig is (geen quick-fix).

Wanneer ik merk dat mijn klant toch teleurgesteld is in het resultaat, leg ik uit dat er echt wel een zaadje gepland is, maar dat het zaadje tijd nodig heeft om te groeien. Of om in de metafoor van het ‘broeden’ te blijven: Het ei is gelegd, maar heeft tijd nodig om uitgebroed te worden. Gun jezelf die tijd! 

En dat is wat mij betreft de kracht van coaching bij Coaching in Green. Geen ‘quick fix’, maar stapje voor stapje, voor een duurzame verandering. 

Hopelijk heb je met mijn antwoord een beter beeld gekregen van wat ik precies bedoel met de termen ‘experimenteren en broeden’.
Heb ik je interesse gewekt en wil je meer weten over wat outdoor Lifecoaching precies is? Neem gerust een kijkje op mijn website.
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel of kan je wel wat hulp gebruiken?

Over de vraag van de week: 

Welke brandende vraag heb jij als het gaat om persoonlijke ontwikkeling? 
Deze rubriek is geschikt voor bijna alle vragen en doelen die betrekking hebben op hoe je functioneert en hoe je je voelt in leven en/of werk. Lifecoaching, de naam zegt het al, gaat over begeleiding bij de vele levensvragen die wij als mensen kunnen hebben, tijdens een bepaalde levensfase (levensbreed). 

Wil je reageren? Dan kan je onderaan dit bericht een reactie achterlaten.
Heb jij zelf een vraag voor deze rubriek? Stuur me dan een persoonlijk berichtje via het contactformulier (onder vermelding van #VVDW) of stuur me je vraag via de Facebook pagina van Coaching in Green of via Instagram.

Al jullie vragen verzamel ik en ga ik proberen te beantwoorden in de rubriek #VVDW. De antwoorden zijn niet alleen nuttig voor degene die de vraag stelt. Jij kunt er ook iets aan hebben! De vraag is uiteraard altijd geanonimiseerd: geen namen of andere persoonlijke gegevens.

Ben je benieuwd welke vragen ik nog meer beantwoord heb? Vul dan bij de zoekbalk boven aan de pagina het zoekwoord #VVDW in.

Laten we samen kijken hoe ik je verder kan helpen; zet vandaag die eerste stap!

Lifecoaching

In 2012 kwam Lifecoaching op mijn pad. Lifecoaching heeft mij zoveel gebracht, ik heb zoveel geleerd over mezelf én over mijn medemens. Lifecoaching heeft mij geleerd meer inzicht te krijgen in mezelf (zelfkennis): Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Mijn kwaliteiten en mijn valkuilen. Mijn kernwaarden (dat wat ik belangrijk vind). Hoe ik mezelf zie versus hoe anderen mij zien. Mijn behoeften en verlangens. Het herkennen en bewaken van mijn grenzen. Mijn visie, passie, missie. Handvatten voor zelfreflectie (inzicht in eigen gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg hiervan). En nog heel veel meer. Ik heb geleerd om vaker stil te staan bij mezelf, contact te maken met mijn binnenste, met mijn gedachten en gevoelens. En met de woorden die daarbij horen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar voor alle inzichten en handvatten die lifecoaching mij heeft gegeven.

Mede dankzij Lifecoaching heb ik de moed gehad om mezelf om te scholen, van (overspannen) directiesecretaresse naar lifecoach. Nu, bijna 10 jaar later heb ik een eigen (wandel)coachpraktijk ‘Coaching in Green’. Ik heb van mijn zwakte mijn kracht gemaakt. Al wandelend buiten in de vrije natuur of het park om de hoek, begeleid ik mijn klanten tijdens de reis van hun leven, wanneer ze zelf de weg even kwijt zijn. 

Ester Saelman


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING

Chat openen
1
💬 Vragen?
Scan de code
Hallo 👋,
Hoe kan ik je helpen?