Voel jij je ook wel eens (net iets te vaak) eenzaam?

Niemand praat graag over eenzaamheid of geeft graag toe dat hij eenzaam is. Toch voelt iedereen zich wel eens eenzaam, het hoort bij het leven. Voel jij je ook wel eens (net iets te vaak) eenzaam? Realiseer je dan dat dit niet vanzelf over gaat! Het is belangrijk dat je écht actie onderneemt, want een ding staat als een paal boven water: je moet er wel iets voor doen!

Je eenzaam voelen betekent dat jouw verbinding met anderen jouw behoeften niet vervult. Allemaal hebben we dan ook een soort ingebouwd alarmsysteem voor als die verbinding met anderen niet in orde is. Dit seintje kennen we als eenzaamheid. Bovendien is het altijd een signaal van het lichaam, net zoals honger of dorst. Wanneer je dit niet serieus aandacht geeft, wordt het een last die kan leiden tot terugtrekken uit het sociale leven, tot diverse gezondheidsklachten en uiteindelijk tot een groot overlijdensrisico.

Grofweg is eenzaamheid onder te verdelen in twee groepen: sociale en emotionele eenzaamheid. Zo is er sprake van sociale eenzaamheid als je minder contact met andere mensen hebt dan gewenst. Er is sprake van emotionele eenzaamheid als iemand weliswaar veel mensen om zich heen heeft, maar zich toch eenzaam voelt door het ontbreken van een hechte emotionele band met anderen. De kwaliteit van je contacten is dan minder dan je wenst. En soms is er sprake van zowel sociale als emotionele eenzaamheid.

Ondanks het feit dat er een licht dalende tendens is in het aantal mensen dat zich eenzaam voelt, is dit denk ik nog geen reden tot vreugde. Want, wist je dat er alleen al in Nederland nog steeds ruim anderhalf miljoen mensen zijn die chronisch eenzaam zijn? Eenzaamheid is dus een serieus maatschappelijk probleem en in een samenleving waarin het aantal alleenstaanden toeneemt en het aantal ouderen dat alleen leeft ook, is er wat mij betreft dus alle reden tot zorg!

Gelukkig zijn er verschillende manieren om eenzaamheid aan te pakken, alleen weet je waarschijnlijk niet goed waar je moet beginnen. Als het allemaal zo simpel was dan had je het ongetwijfeld allang gedaan en was je dit niet aan het lezen. Een ding is zeker: je zult er in elk geval iets voor moeten doen! Elke soort eenzaamheid, elke persoon, heeft immers een eigen aanpak nodig. Het is aan jou te ontdekken waar je behoefte aan hebt en hoe je die behoefte kunt vervullen.

Het begint in ieder geval bij het verzamelen van kennis: lees boeken en ga eens googelen op internet. Ook het doen van zelfonderzoek is een stap in de goede richting, bijvoorbeeld door middel van tests. Wat verlang jij van het leven, wat maakt jou gelukkig? Weet wie je bent en wat je belangrijk vindt. Want dat wat jij belangrijk vindt, is vaak wat jij zoekt in het contact met anderen! Een volgende stap kan zijn dat je er eventueel op uit trekt om meer mensen te leren kennen die bij jou passen of de relatie te veranderen met de mensen in je directe omgeving.

Bijzondere aandacht verdient wat mij betreft ook de eenzaamheid binnen een relatie, want ook al heb je een partner, je kunt je toch eenzaam en alleen voelen. Het hebben van een relatie brengt verwachtingen met zich mee. Je gaat ervan uit dat je een team vormt en dat je partner je laat voelen dat je belangrijk bent. Vaak is dit in het begin van de relatie ook nog wel zo, maar in de praktijk wordt dit vaak op den duur minder. Je partner verdwijnt in zijn eigen wereld en weet nauwelijks nog wat er in je omgaat.

Om te voorkomen dat deze eenzaamheid erger wordt is het belangrijk je partner weer in jouw wereld te betrekken. Ga niet klagen over wat er allemaal niet goed is, maar geef aan wat je graag zou willen. En andersom geldt dat natuurlijk ook: sluit zoveel mogelijk aan bij de wensen van je partner. Maak voldoende tijd vrij om weer echte aandacht voor elkaar te hebben, elkaar écht te zien. Dit brengt jullie stapje voor stapje weer dichter bij elkaar.

Het is dus aan jou om jezelf te helpen naar een gelukkiger leven. Sterker nog: jij bent de enige die dat kan! Weet je niet wat je kunt doen of hoe je het moet aanpakken? Om hulp vragen is ook in actie komen. Dat is waar een lifecoach je bij kan helpen.

Gratis tips:

Wil je vaker bericht van mij ontvangen met tips voor een lichter, leuker en eenvoudiger leven? Volg mij dan op Facebook en/of Twitter en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief!

eenzaamheid

 

 

2 reacties op “Voel jij je ook wel eens (net iets te vaak) eenzaam?”

  1. Lieve Ester, `k Denk inderdaad dat veel mensen een ongeluks- en eenzaamheids-gevoel hebben. Maar dat zij tegelijkertijd niet kunnen duiden waarnaar zij ècht ver-langen. Ik vind dat jij e.e.a. heel goed hebt verwoord, waardoor die mensen op een weg gezet kunnen worden om daar wel achter te komen en hun leven meer geluk en inhoud te geven.
    Ester ik hoop voor je dat jij mensen op jouw pad krijgt, zodat jij met jouw kwaliteiten, hen kan helpen gelukkiger door het leven te kunnen aan.
    Lieve groet, Roos

    1. Hallo Roos, Hartelijk dank voor je reactie op mijn blogbericht. Je slaat inderdaad de spijker op zijn kop als je zegt dat veel mensen niet kunnen duiden waarnaar zij nou eigenlijk écht verlangen (zielsverlangens). Het is dan ook mijn uitdaging om juist deze mensen meer inzicht te geven in wie zij zijn, wat zij willen en wat zij kunnen. Door het leven meer vorm te geven vanuit je diepste wensen en talenten ontstaat mijns inziens als vanzelf een leven met meer geluk (en minder eenzaamheid).
      Hartelijke groet, Ester

Laat een reactie achter

You have to agree to the comment policy.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zet vandaag die eerste stap!
👣
GRATIS KENNISMAKING